Hlavní navigace

Filemanagery pro Linux (2)

4. 1. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes si představíme, podle mne, velmi nadějný filemanager pro KDE 2.x KCommander, který má sice v současné verzi příliš chyb na to, aby se stal masově používaným, ale je jistě příslibem do budoucna.
KCommander2

Zkušenosti s tímto programem bych shrnul do dvou fází: nadšení a následné zklamání.

Když jsem program poprvé spustil a projel si kolečkem na myši seznam souborů, byl jsem opravdu nadšen. U každého souboru je ikonka programu, se kterým je daný soubor asociován, úplně stejně jako je tomu u Windows Commanderu. Kliknul jsem na soubor s obrázkem, otevřel se kview a v něm se daný obrázek zobrazil. Podobného chovaní (tzn. otevření souboru asociovaným programem) jsem se dočkal i u textových souborů, HTML stránek, dokumentů MS Wordu a MS Excelu. Po kliknutí na archiv mne čekalo další milé překvapení – KCommander2 podporuje VFS (Virtual File System), tzn. že archivem procházíte jako by to byl adresář (určitě to znáte z Windows nebo Midnight Commandera). U RPM balíků VFS bohužel nefunguje, a ani po desátém kliku se nic nestalo (čekal jsem aspoň hlavičku balíku).

Chyběly vám v linuxu klávesové zkratky Alt-F1 a Alt-F2 kterými jste se v DOSu přepínali mezi disky? Tady je najdete! Stačí dát v nabídce „Start Menu->Edit Path Assigns..“ a k daným písmenům přiřadit správné cesty. (pozn.: zkratka Alt-F2 je v KDE standardně asociována pro dialog na spouštění programů, v tom případě použijte Shift-F2)

Líbí se vám „lister“ ve Windows Commanderu? Tak v KCommanderu2 ho bohužel nenajdete. Ať dáte F3 na obrázku, zvuku nebo spustitelném souboru, dočkáte se jen obsahu souboru a to dost podivně (viz. obrázek).

Větší obrázek

To pro mně bylo prvním zklamáním. Druhým zklamáním je dosti nepochopitelná ignorace klávesy ENTER. Nevím jak vy, ale když já procházím adresářovou strukturou a něco hledám, odložím myš a používám klávesnici, abych se neuklikal k smrti. Což o to, u adresáře program na ENTER zareaguje, ale pokud si tímto způsobem chcete pustit mp3 nebo nějaký program, máte prostě smůlu, musíte sáhnout po myši.

Spuštění programů není také nijak bravurně vyřešeno. Jak jsem již napsal, můžete to dělat jenom myší. Kliknete…a nic. Kliknete znovu a zase nic. Kliknete potřetí, počtvrté…a už je to tu, koukají na vás čtyři instance spouštěného programu (v mém případě nenažraný GIMP). Kdyby se aspoň napsalo něco ve stylu „spouštím program“ nebo se kurzor změnil na hodinky, ale tohle…

Zklamání třetí: říkal jsem si, „tak se podíváme co to umí“, v menu zajedu na „Configure->Options..“ a nic. Zkusím znovu, stejný výsledek. Napadlo mně, že by to mohlo být tím, že jsem program sám kompiloval. Stáhnul jsem si RPM, nainstalovat, pustil…a zase nic. Tu se mi vnukla myšlenka podívat se na domovské stránky. Po prohledání FAQu jsem se podíval na fórum. A co jsem neviděl. Tento problém nemám sám. Odpověď autora „not implemented yet“ mně moc nepotěšila.

KCommander2 obsahuje konfigurovatelný toolbar (to jsou ikonky umístěné většinou pod programovým menu). To je zklamání čtvrté. Vytvářím si nové tlačítko, klikám na KC-Command, z rolovací nabídky vybírám „Read Directory“. Nic se nezměnilo. Krok jsem několikrát zopakoval a v kolonce „command“ se objevilo cmdQUIT. Opět jsem několikrát vybral „Read Directory“ a co nevidím: v kolonce „command“ je cmdEDITFILE. Hmmm. Buď je to chyba programu nebo mých knihoven QT+KDE.

Větší obrázek

Program funguje i jako FTP klient, a co je důležité, v každém panelu můžete mít jiné FTP spojení. Dále umožňuje formátování disket, ale to jsem z bezpečnostních důvodů nezkoušel (mám jenom dvě „error free“ diskety).

Existuje i verze pro KDE 1.x (ze které program vychází), ale ta je ochuzena o vymoženosti KDE 2.x a je taková ošklivá :-).

ict ve školství 24

Program má rozhodně perspektivu, současná verze 1.91 však obsahuje spoustu chyb a nedokončených featur (např. Drag'n'Drop).

Domovskou stránku projektu najdete na http://www.co­dewizards.org, kde si můžete stáhnout zdrojový kód a RPM balík pro SuSE.