Hlavní navigace

Firefox 26 bude nejspíše blokovat plug-iny

2. 10. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Webový prohlížeč Firefox 26 sice vyjde až koncem roku, ale již nyní si říká o pozornost. Mozilla chystá ve výchozím nastavení neaktivní plug-iny, rozšířenou podporu multimédií dle HTML 5 pro Linux či dotykovou verzi prohlížeče pro Windows 8. Zdá se, že Firefox 26 bude nejdůležitější letošní aktualizací.

Koncem měsíce října by se měl objevit Firefox 25, ovšem seznam chystaných novinek je nezvykle krátký. Mnohem zajímavěji se začíná rýsovat Firefox 26, který je již ve vývojovém kanálu Aurora a měl by rovněž vyjít ještě letos. Do vydání ostré verze se toho ještě může hodně udát a změnit, ale přesto se pojďme podívat, co by podle vývojové verze měl Firefox 26 letos v prosinci přinést. Novinek je tentokrát požehnaně a některé z nich jistě vyvolají bouřlivé diskuse.

Ve výchozím nastavení zablokované plug-iny

Mozilla již velmi dlouho upozorňuje na problémy, které souvisí s plug-iny. Podle tvůrců Firefoxu jsou častým zdrojem jak bezpečnostních problémů, tak problémů spojených s výkonem a stabilitou prohlížeče. Obecně se to dá jen těžko rozporovat. Ostatně u tohoto tématu panuje poměrně vzácná shoda mezi Mozillou, Microsoftem a Googlem, tedy tvůrci tří nejrozšířenějších prohlížečů.

Firefox 26 by podle své vývojové verze měl zavést novou politiku podpory plug-inů, kterou Mozilla nastínila již v úvodu tohoto roku po sérii objevů kritických chyb v nejrozšířenějších plug-inech. Jako by v té chvíli pohár trpělivosti přetekl. Novou politikou totiž není nic jiného než blokování takřka všech nainstalovaných plug-inů. Při aktualizaci na Firefox 26 by všechny dosud povolené plug-iny měly být nově aktivní až na vyžádání uživatele.

Ve výchozím nastavení by všechny plug-iny měly být aktivní až na vyžádání uživatele. Jedinou výjimku zřejmě bude Flash Player.

Výjimku dostane jen vždy nejnovější Flash Player. Ne, že ten by problémy nezpůsoboval. Právě naopak. K problémům s bezpečností, stabilitou či výkonem je třeba připočítat poměrně vysoké energetické nároky. Poblikávající reklama není zrovna nejlepším přítelem přenosných počítačů s omezenou výdrží baterie. Na druhou stranu je ze všech plug-inů Flash Player zdaleka nejčastěji potřebný. Například pro přehrávání videa, kde stále bohužel poráží HTML 5 na celé čáře.  

Pro technologii Flash, resp. plug-in Flash Player, by tedy chystaný Firefox 26 neměl přinést žádnou radikální změnu. To samé se již nedá říci o dalších plug-inech. Po aktualizaci na Firefox 26 by všechny dosud povolené plug-iny měly být ve výchozím stavu neaktivní. Pokud nějaký web bude vyžadovat konkrétní plug-in, tak si jej uživatel bude muset ručně spustit, ovšem jen pro ten konkrétní web.

Mimo jiné jde o ochranu před drive-by útoky zneužívající chyby v aktivních plug-inech již při pouhém načtení webové stránky. Drive-by útok je iniciován, aniž by potřeboval další součinnost s uživatelem. Stačí tedy kompromitovat některý z regulérních webů nebo uživatele nalákat na nebezpečný web například pomocí spamu, který se z e-mailu během let rozšířil do internetových diskusí a dnes samozřejmě i do sociálních sítí.

Aktivovat potřebný plug-in půjde dvojím způsobem. Pokud se na webu vyskytuje nějaký viditelný element, který pro svou činnost / zobrazení potřebuje konkrétní plug-in, tak jej nahradí zástupná plocha, která bude vybízet ke kliknutí pro aktivaci toho konkrétního potřebného plug-inu (click-to-play). Na tom zřejmě nebude pro uživatele nic komplikovaného. Horší to bude s plug-iny, které nemají žádný dobře viditelný element.

Vývojový Firefox 26 zatím v takových případech na stránkou vyžadovaný, ale prohlížečem blokovaný plug-in upozorňuje pouze poměrně nenápadným „rozsvícením“ symbolu kostičky lega nalevo vedle řádku s webovou adresou. Ani napoprvé se zatím nezobrazuje žádné důraznější upozornění, že na webu vše nemusí fungovat tak, jak byl dosud uživatel zvyklý, protože Firefox začal svévolně omezovat plug-iny, které měl dosud uživatel aktivní.

Troufám si tvrdit, že pokud to tak bude i v ostré verzi, bude zřejmě hodně „veselo“. Samozřejmě, že i konkurenční prohlížeče v nějaké podobě podporují aktivaci plug-inů až na vyžádání, ovšem Firefox 26 zavede aktivaci plug-inů až na vyžádání ve výchozím nastavení, přičemž soudě dle vývojové verze nebude vůbec respektovat předchozí nastavení uživatelů, kteří přešli z dřívější verze prohlížeče. To je dosud bezprecedentní.

Pro jednotlivé webové stránky by mělo být možné nastavovat různé podmínky pro používání plug-inů.

Nadále samozřejmě půjde přes Správce doplňků kýžené plug-iny přepnout do režimu, kdy budou vždy aktivní. Při aktivaci plug-inu bude možné pro konkrétní web nastavit trvalé pravidlo. Jejich správa má být soustředěna v okně Informace o stránce. Z mého pohledu v této situaci naprosto nepochopitelně zůstává nadále před zraky řadových uživatelů skryt Správce oprávnění (about:permissions), přestože třeba v prohlížeči Google Chrome je podobný nástroj běžně dostupný.

Lepší podpora multimédií díky HTML 5

Již před časem Mozilla ustoupila tlaku tvůrců konkurenčních prohlížečů na podporu kodeků H.264, MP3 a AAC pro přehrávání audia či videa prostřednictvím stejnojmenných značek z HTML 5. I když všeobecná podpora otevřených kodeků, byť třeba vedle těch zmíněných, by byla výhodnější, fragmentace kompatibility napříč prohlížeči by byla faktickým pohřebením multimediálních značek HTML 5, takže se Mozilla zachovala poměrně rozumně.

Nicméně zavádění podpory zmíněných kodeků je stále probíhající proces. Na PC jsou kodeky H.264, MP3 a AAC dosud plně podporovány pouze pod Windows Vista a novějšími. Teprve Firefox 26 by měl přinést podporu přehrávání videa využívajícího H.264 pro Linux. Nutný ale bude GStreamer. Další novinkou ve Firefoxu 26 by měla být podpora MP3 ve Windows XP, která pro tento oblíbený formát komprimovaného audia nemají předinstalovaný kodek.

HTML 5? Firefox 26 měl pod Linuxem podporovat multimediální obsah využívající formáty H.264, MP3 i AAC.

Mozilla, resp. Firefox, nadále podporuje otevřené kodeky OGG Theora, OGG Vorbis a WebM (VP8), ovšem Microsoft či Apple o jejich podpoře nechtějí ani slyšet, takže kvůli nekompatibilitě napříč prohlížeči je jejich reálné využití pro webová multimédia  nepravděpodobné. Mozilla si již dříve postěžovala, že na jejich propagaci zůstala prakticky sama. Google má evidentně otevřených technologií „plná ústa“, jen když se mu to hodí. Viz Gmail vs. EAS, ale to odbíhám od tématu.

Klíčové vylepšení nepochopeného Social API

Pokud vše půjde podle plánu, tak by Firefox 26 měl přinést hned několik zásadních novinek týkajících se Social API. Nově by mělo být možné, aby Social API v jednu chvíli využívalo více služeb. Uživatelé tak budou moci prostřednictvím jedné služby chatovat, od druhé služby přijímat oznámení a díky třetí službě třeba sdílet odkazy. Takový„multi-tasking“ dosud nebyl možný. Další novinkou je možnost používat souběžně více služeb pro sdílení odkazů.

Social API stále čelí nepochopení části uživatelské veřejnosti, která argumentuje, že dochází k duplikování podpory rozšíření. Je to pravda, ovšem důležité je znát motiv vzniku a rozvoje Social API. Není žádným tajemstvím, že sociální sítě fungují jako „velké vysavače informací“ o uživatelích. Na tom ostatně mají postavenu nejen svou funkcionalitu, ale především svůj byznys. Nicméně ani zapáleným uživatelům sociálních sítí vždy není jejich počínání vždy pochuti.

Vylepšené Social API umožní souběžně využívat různé nainstalované služby.

Cílem Social API je umožnit volitelné provázání webové prohlížeče se sociálními sítěmi, které bude z uživatelského hlediska přívětivé, transparentní a jednoduché. Podpora rozšíření je ve Firefoxu tradičně již velmi široká. Vývojáři rozšíření pro Firefox mají mnohem volnější ruce než třeba vývojáři rozšíření pro Google Chrome. Ne vždy je to ale klíčová konkurenční výhoda v podobě nabídky pestré palety rozšíření pro co možná nejširší přizpůsobení prohlížeče.

Například v rukou sociálních sítí se rozšíření může chovat jako spyware, aniž by o tom uživatel věděl a mohl tomu zabránit. Při využití Social API však mají sociální sítě a další služby jasně vymezený a mnohem menší manévrovací prostor. Nemohou například sledovat aktivitu uživatele, takže třeba nemají přístup k historii navštívených stránek. Zásahy do uživatelského rozhraní jsou rovněž limitované, takže nehrozí zaplevelení reklamou či snad nějaké problémy s kompatibilitou.

Mozilla bere Social API jako klíčovou součást svých aktivit v oblasti ochrany soukromí. Jenže čelí jak nepochopení části uživatelské základny, tak zároveň nezájmu provozovatelů sociálních sítí a podobných služeb. Přitom nástup Social API s podporou Facebooku byl velmi slibný. Od té doby se ale k Social API přihlásilo jen několik globálně nevýznamných služeb. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet nadále při postupném vylepšování Social API.

První kvalitní dotykový prohlížeč pro Windows 8

Již druhým rokem vyvíjený Firefox pro nové prostředí Modern UI, které Microsoft nasadil ve Windows 8, konečně míří ke koncovým uživatelům. Když se nevyskytnou komplikace, tak Firefox 26 by měl podporovat jak klasické desktopové prostředí, tak nové prostředí optimalizované pro dotykové ovládání. Firefox může získat opět nějaké plusové body, které se v tvrdé konkurenci mezi první trojkou nejrozšířenějších prohlížečů určitě hodí.

Firefox 26 totiž již ve vývojové verzi mezi prohlížeči podporujícími Modern UI nemá konkurenci. Dotykový Internet Explorer 11 sice přinese několik vylepšení, ale pořád velmi zaostává za prohlížeči pro iPad či tablety se systémem Android. Google Chrome podporuje Modern UI již od loňského léta ještě před oficiálním uvedením Windows 8 na trh, ovšem o optimalizaci pro dotykové ovládání nemůže být řeč.

Jde prakticky o běžný Google Chrome běžící přes celou plochu obrazovky. Google se snaží o unifikaci rozhraní svého webového prohlížeče napříč platformami, ale i verze pro iPad či tablety se systémem Android ukazuje, že je to na úkor ergonomie ovládání. Dotykový Firefox pro Windows 8 a vyšší se vydává zlatou střední cestou. Nabídne uživatelské rozhraní optimalizované pro ovládání na dotykovém displeji, ale zároveň též všechny klíčové funkce známé z desktopového prostředí.

Firefox 26 snad konečně přinese dotykovou variantu pro prostředí Modern UI ve Windows 8 nebo novějších.

Například díky službě Firefox Sync přinese mnohem širší možnosti synchronizace než Internet Explorer, který synchronizaci podporuje jen mezi Windows 8 a Windows RT. Mozilla má navíc bohatší zkušenosti s vývojem prohlížeče pro tablety než Microsoft. Pokud se tedy Modern UI mezi uživateli uchytí, Firefox bude dost možná prohlížečem první volby. Úspěch Firefoxu na mainstreamové platformě je samozřejmě klíčový pro další vývoj celého projektu.

Další menší či větší novinky a úpravy

Firefox 26 přinese ještě několik dalších úprav, tedy pokud při postupu do další vývojové fáze Mozilla nezmění své plány, což se občas stává. Nově by například uživatelé Windows XP a vyšších neměli při aktualizaci prohlížeče potřebovat oprávnění pro zápis do složky, ve které je Firefox instalován. Nutná však bude předchozí přítomnost Mozilla Maintenance Service, takže tato novinka neznamená, že by nová instalace byla možná bez administrátorského zásahu.

O Windows toho na bylo napsáno již více než dost, takže se zase vraťme k novinkám, které Firefox 26 pravděpodobně přinese pro uživatele všech platforem. Jednou z těch kontroverznějších je využívání AppCache nově bez souhlasu uživatele. Pro vývojáře aplikací je to plus. Třeba vývoj aplikací schopných práce offline bude jednodušší. Ovšem někteří uživatelé jistě budou opět vyjadřovat znepokojení, že na pevný disk mohou být ukládána data dalším způsobem.

UX DAy - tip 2

Mezi vývojářskými nástroji přibude nový App Manager, který umožní testovat a ladit webové aplikace pro Firefox OS, který se pozvolna rozkoukává na poli chytrých mobilů. Z ranku CSS 3 přibude podpora image-orientation. Podrobnosti viz Mozilla Developer Network. Další novinka se též týká obrázků. Při zobrazení samotného obrázku ve formátu JPEG bude Firefox zřejmě již od verze 26 obrázek správně otáčet dle EXIF dat.

Firefox 26 ve vývojové verzi dokáže na základě EXIF dat správně otočit samostatně zobrazený JPEG.

A obrázky do třetice: načítání webových stránek by se mělo zrychlit díky ignorování těch, které se beztak nemají zobrazit. Ale to už jsou spíše drobnosti. Firefox 26 by měl být především o novém a poměrně radikálním přístupu k plug-inům, lepší podpoře webových multimédií, odstranění zásadních nedostatků Social API a v neposlední řadě příchodu dotykové verze pro Windows 8 a vyšší. Mělo by tedy jít o letos nejdůležitější aktualizaci.

Kterou z uvedených novinek považujete za nejzásadnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.