Hlavní navigace

Firefox 48: jak zapnout multiproces s Electrolysis

8. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mozilla vydala Firefox 48. Kromě různých vylepšení a například i prvního kódu v jazyce Rust jsme se dočkali i dlouho odkládané multiprocesové architektury Electrolysis.

Nová architektura Electrolysis je v tuto chvíli povolena jen pro malou část uživatelů a pro zbytek, který nemá nainstalované žádné doplňky, ji povolí postupně během následujících dnů nebo týdnů podle toho, jaká data ukáže posbíraná telemetrie.

Zda máte e10s povoleno, můžete zkontrolovat v hlavní nabídce Nápověda > Technické informace, a nebo po zadání adresy about:support do adresního řádku. Hledaný řádek je Multiprocesová okna v tabulce Stručně o aplikaci. Velmi pravděpodobně tam uvidíte hodnotu 0/1 a v závorce důvod, proč nemáte e10s aktivní.

Rozhodnete-li se nečekat a na vlastní nebezpečí si Electrolysis povolit hned, je to možné pomocí editoru předvoleb (about:config). Nemáte-li nainstalovány žádné doplňky, vyhledejte předvolbu browser.tabs.remote.autostart, změňte její hodnotu na true a Firefox restartujte.

Pokud máte nainstalovaný nějaký doplněk, kromě výše uvedené předvolby bude třeba nastavit ještě jednu skrytou. Podle popsaného postupu přidejte novou předvolbu Logická hodnota. Jako její název zadejte browser.tabs.remote.force-enable, hodnotu vyberte true a poté Firefox restartujte.

Po nastavení jedné nebo obou předvoleb a opětovném spuštění Firefoxu už budete mít Electrolysis aktivní. Ověřit to můžete opět na stránce s technickými informacemi o Firefoxu. Tentokrát najdete v řádku Multiprocesová okna uvedeno 1/1.

UX DAy - tip 2

Upozorňujeme, že výše uvedený postup není doporučován a Electrolysis bude aktivní automaticky, jakmile Mozilla ověří, že nezpůsobuje větší množství pádů ani ve finálním vydání Firefoxu 48. Zvláště máte-li nainstalován větší počet doplňků, tyto nemusí po zapnutí Electrolysis fungovat a můžete zaznamenat i větší množství pádů.

Chcete-li testovat Electrolysis i s doplňky, můžete se zapojit do experimentu s vybranými doplňky v betaverzi Firefoxu a nebo si nainstalovat vývojové sestavení Nightly, kde je Electrolysis ve výchozím stavu aktivní a lze ji případně vypnout přímo v Možnostech. Nightly je ke stažení na stránce nightly.mozilla.org a nebo v lokalizované verzi na archive.mozilla.org (hledejte firefox-51.0a1.cs. následováno požadovanou platformou).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolvent FEL ČVUT, dnes pracuje ve společnosti Cisco na vývoji bezpečnostního produktu Cognitive. Je členem spolku OpenAlt a koordinátorem Mozilla.cz.