Hlavní navigace

Mozilla má ve Firefoxu velké plány – neúspěšné funkce umírají a nové přicházejí

2. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Prohlížeč Firefox neslaví už takové úspěchy jako v dobách, kdy ukrajoval podíl dominantnímu Internet Exploreru. Pořád častěji se tak ozývá název iniciativy „Great or Dead“. Co to znamená?

Vývojáři Firefoxu hodnotí jednotlivé funkce podle jejich přínosu pro uživatele i náročnosti na jejich údržbu a vývoj – pokud hodnocení dopadne špatně, půjde funkce z Firefoxu pryč. První velkou obětí budou už v příští verzi skupiny panelů, které Firefoxu ulehčí o cca 24 000 řádků. Stejně tak Mozilla ukončila vývoj Shumway – modulu pro přehrávání Flashe čistě pomocí webových technologiích, který se dostával do nočních sestavení. Jako výzkumný projekt nebyl jeho vývoj dostatečně rychlý, a plány na úplné odstavení Flashe jsou rychlejší.

Experimenty s novinkami

Aby Firefox opět zaujal, přinese do něj Mozilla naopak něco nového. Služba Firefox Sync umí synchronizovat záložky, hesla, historii… ale třeba i otevřené panely, které dostanou v rozhraní větší prostor. Nejprve to bude tlačítko a potom i celý postranní panel.

Pro testování začala Mozilla větší mírou využívat Firefox Beta. Chcete-li občas vyzkoušet nějaký experiment, můžete si jej stáhnout a nainstalovat. A na co můžete v betaverzi narazit? Z uplynulých experimentů je to třeba sjednocení vyhledávacího pole s adresním řádkem, který v experimentu přidává možnost volby vyhledávacího modulu. Jde o poslední krok sjednocení vyhledávacích polí ve Firefoxu, po vyhledávání na výchozí domovské stránce a stránce nového panelu.

Ještě zajímavější experimenty ale probíhají pod pokličkou, a to jsou testy už dlouho očekávané multiprocesové architektury Electrolysis (e10s), o které mluvil Martin Stránský v listopadu na OpenAltu. Do dvou experimentů bylo zapojena nejdříve polovina a poté úplně všichni uživatelé betaverze s cílem ověřit stabilitu a připravit se na povolení ve finálním vydání už v dubnu počínaje Firefoxem 46. Zatím pro uživatele bez doplňků a kteří nepoužívají žádné funkce pro přístupnost, např. čtečky apod. Podobné testy Mozilla připravuje i ve Firefoxu pro Android, jehož absolutní čísla sice rostou, ale růstu trhu jako takového ještě nestačí.

Ve fázi návrhů je nyní i úplně nová funkce nazývaná „Activity Stream“ – časovou osu obsahující přidané záložky, přečtené články nebo přímo vložená videa. Půjde tedy o úplně nový způsob zobrazení historie prohlížení, synchronizovaný pomocí služby Firefox Sync napříč všemi vašimi zařízeními. Součástí návrhu je i doplnění malé časové osy na stránku zobrazovou v nově otevřeném panelu a snažší sdílení na sociálních sítích i do dalších nainstalovaných programů v počítači.

V neposlední řadě vyšel úspěšně z hodnocení i účet Firefox Account. Ten používá pro přihlašování výše zmíněná služba Sync. Čerstvě jej podporuje i server s doplňky addons.mozilla.org. Během letošního roku jím chce Mozilla nahradit ukončený systém Persona a dále jej integrovat do všech svých služeb.

Firefox na mobilních platformách

Mozilla oficiálně potvrdila ukončení vývoje systému Firefox OS pro chytré telefony a jeho pokračování pro chytré televizory a v experimentech zřejmě s Raspberry Pi a dalšími IoT zařízeními.

CS24_early

Vlastní operační systém není jediným želízkem Mozilly v mobilním průmyslu, delší dobu než Firefox OS je s námi prohlížeč Firefox pro Android. Ten mezi verzemi 46 a 48 přestane postupně podporovat Android 4.0.2 a starší, a naopak přidá Android 6.0 včetně zohlednění nového přidělování oprávnění. Dosud Firefox žádal při instalaci o všechna oprávnění, Android 6.0 mu ale umožní při instalaci nepožadovat oprávnění žádná a říci si o ně až ve chvíli, kdy je bude doopravdy potřebovat. I přes to vše zatím procentuální podíl Firefoxu pro Android neroste, spíše klesá, protože trh jako takový roste výrazně rychleji než mobilní Firefox samotný. I proto Mozilla využije upravený open source SDK Switchboard pro A/B testování a experimenty v betaverzích podobné těm v desktopové verzi.

Nejmladší bratříček z rodiny Firefoxu, Firefox pro iOS, 18. února oslavil vydání verze 2.0. V prvních verzích se Mozilla soustředila na základy implementace služby Sync nebo zobrazování otevřených panelů. Verze 2.0 jde trochu více do hloubky a přidává vlastního správce hesel, vyhledávání na stránkách, integraci do Spotlight a podporu 3D Touch – podržení prstu na ikoně Firefoxu otevírá možnost návštěvy poslední navštívené stránky nebo nového anonymního panelu. Příští verze 3.0 s novými funkcemi je očekávána na konec března (předběžně v týdnu od 21. března).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolvent FEL ČVUT, dnes pracuje ve společnosti Cisco na vývoji bezpečnostního produktu Cognitive. Je členem spolku OpenAlt a koordinátorem Mozilla.cz.