Hlavní navigace

Firefox bude mít nové jádro Quantum, využije nový hardware

31. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Electrolysis je jen začátek, Firefox chystá další velké změny. Jádro Gecko projde v rámci projektu Quantum značnou modernizací a zaměří se na paralelní výpočty a využití grafických čipů.

Mozilla se v poslední době činí a překopává prohlížeč Firefox. Nasazuje víceprocesovou architekturu Electrolysis, odebírá zbytečné funkce a nové funkce zase vyvíjí, ale už se s jejich přidáváním krotí. Řada nových možností nejprve prochází programem Test Pilot, kde se ukáže, jestli je o ně zájem. Teď Mozilla ohlásila, že zahajuje projekt Quantum, jehož cílem je zásadní překopání samotné jádro Gecko. Zatím není zřejmé, jestli si jádro zachová název Gecko, nebo se použije název Quantum.

Možná si říkáte, že něco podobného už Mozilla dělá v projektu Servo, a částečně máte pravdu. Servo je však hlavně experimentální projekt vyvíjený primárně komunitou, který se snaží o vytvoření moderního jádra bez ohledu na okolí. Quantum je projekt, který zužitkuje zkušenosti a do určité míry také kód ze Serva v praxi. Zkrátka Servo je takový pokus, s Quantum už se pojede na ostro.

První velká vylepšení přijdou za rok

Přechod na nové jádro nebude skokový, v Gecku budou postupně vyměňovány jednotlivé komponenty. Počítá se s tím, že první velké změny se ve stabilní verzi prohlížeče objeví cca za rok. Uživatel by měl změnu poznat hlavně v celkovém zrychlení prohlížeče – načítání stránek, scrollování atd.

Jak toho chce Quantum dosáhnout? Hlavně využitím možností moderního hardwaru, a to paralelismem a větším vytížením grafických čipů, které toho dnes zvládají vypočítat opravdu hodně. To mj. znamená, že asi nejvíc by zlepšení mělo být znát na mobilních zařízeních. Z počátku však nový engine bude k dispozici pouze pro Android, podpora iOS aktuálně není prioritou. Na desktopu samozřejmě budou podporovány systémy Linux, Windows a macOS.

V rámci projektu řešíme mnoho různých, ale zároveň příbuzných věcí a snažíme se přehodnocovat staré předpoklady a implementace. Vysokoúrovňovým přístupem přehodnocujeme mnoho fundamentálních aspektů toho, jak jádro funguje. Přepracujeme základní stavební bloky jako použití stylů CSS, způsob provádění DOM operací a renderování grafiky, odhaluje rozsah projektu David Bryant, šéf vývoje.

Bezpečnější díky Rustu

Rychlost však nebude jedinou výhodou, celkově by přepsání komponent jádra mělo přispět i k lepší bezpečnosti. Hojně se totiž bude používat jazyk Rust. Je to jazyk velmi rychlý, který navíc zjednodušuje vývoj paralelních programů zajištěním bezpečnosti paměti a vláken. Ve většině případů se kód v Rustu ani nezkompiluje, pokud není bezpečný, píše Bryant.

CS24_early

Nyní se ukazuje, že právě projekt Quantum zřejmě byl jedním z hlavních důvodů úplného ukončení vývoje a podpory Firefox OS. Jde o to, že takto překopávat jádro a zároveň se snažit, aby to nerozbilo navazující projekty jako Firefox OS a další, by bylo poměrně složité a časově i finančně náročné. Proto se v Mozille rozhodli, že už Firefox OS, resp. Boot 2 Gecko, nebudou brát v potaz a případní zájemci si jádro musí spravovat sami.

Firefox se dlouhodobě potýká s úbytkem uživatelů, což pro Mozillu představuje zásadní problém. Organizace totiž většinu příjmů získává za nastavení výchozího vyhledávače ve Firefoxu. Pokud uživatelů bude méně, bude i méně peněz. Statistiky zastoupení prohlížečů se velmi liší podle metodiky, nicméně téměř všechny od roku 2010 ukazují pokles zastoupení Firefoxu. A to hlavně na úkor prohlížeče Chrome, který je flexibilnější a progresivnější. Dokáže projekt Quantum trend zvrátit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.