Hlavní navigace

Mozilla definitivně končí s Firefox OS, zaměří se na prohlížeč

30. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Končí nejen Firefox OS pro mobily, ale projekt celého systému Boot 2 Gecko. Ten také bude odstraněn z kódové základny Mozilly, aby nebrzdil další vývoj. Tentokrát už zřejmě jde o definitivní konec.

Možný konec operačního systému Firefox OS už visí ve vzduchu delší dobu. Na konci minulého roku bylo oznámeno, že Mozilla přestane nabízet telefony s Firefox OS prostřednictvím mobilních operátorů. Dva měsíce na to přišla ještě horší zpráva: Mozilla ukončuje vývoj Firefox OS pro mobilní telefony.

Úplný konec ale přichází až nyní, kdy Mozilla ohlásila ukončení vývoje Boot 2 Gecko. To je základ systému Firefox OS, který využíval Gecko, jádro prohlížeče Firefox. Znamená to, že Mozilla už se nijak nebude angažovat ve vývoji technologií, ve kterých by Gecko sloužilo jako základ samotného operačního systému.

Abychom mohli rychle vyvíjet Gecko a provádět v něm architektonické změny, Mozilla Platform Engineering musí odstranit všechen kód související s B2G z repozitáře mozilla-central. To samozřejmě nese důsledky pro operační systém B2G. Komunita bude muset udržovat vlastní kódovou základnu, která bude obsahovat kompletní Gecko, takže budou muset forknout Gecko a pracovat na vlastní větvi, píšou Ari Jaaksi a David Bryant.

To je další špatná zpráva. Neznamená to jen ukončení vývoje ze strany Mozilly, ale také to, že potenciální vývoj systému komunitou nebo jinými firmami bude podstatně obtížnější, než tomu bylo dosud, a bude vyžadovat o dost víc práce. Pustí se do toho někdo? O tom si povíme později, nejprve se podívejme do historie projektu.

Nápad dobrý, okolnosti nepříhodné

B2G začala Mozilla vyvíjet už v létě roku 2011. Šlo ale spíš o experiment, ne nějaký jasný tah na mobilní trh. Až později se projekt začal formovat a Mozillu napadlo, že by nemuselo být špatné na Gecku postavit mobilní operační systém. Dva roky od začátku vývoje B2G se na trhu objevily první telefony. Vzhledem ke svým možnostem to Mozilla zvládla docela rychle.

Přestože to bylo teprve před třemi roky, situace na trhu byla docela jiná. Android byl ve verzi 4.2 Jelly Bean a tedy ještě předtím, než přišla pořádná optimalizace pro slabší hardware. A Firefox OS celkem slušně běhal na hardwaru za dva až tři tisíce korun. Takže nějaká přidaná hodnota tu byla. Jinak ale byl Firefox OS poměrně jednoduchý systém, který funkcemi a počtem aplikací Androidu nemohl konkurovat.

No a pak přišly zásadní optimalizace Androidu, výkonnější hardware a Firefox OS už moc neměl čím zaujmout. Nedá s říct, že by Mozilla udělala něco špatně. Jen načasování příliš nevyšlo a konkurence byla moc silná. A Mozilla je známá tím, že nemá problém své projekty prohlásit za neúspěšné a prostě je ukončit. Tak se stalo i u Firefox OS. Ne že by bylo pokračování nemožné, ale zkrátka by to stálo hodně peněz, které by se dost možná nikdy nevrátily.

Zde je vidět jasný rozdíl oproti Canonicalu a mobilní variantě Ubuntu. Ta je ve vývoji už téměř pět let, funkčně stále zaostává a ani komerčně se jí moc nedaří. Ubuntu Touch dnes zajímá jen hrstku skalních příznivců Ubuntu. Bohužel ho nevyvíjí příznivci, ale hlavně zaměstnanci Canonicalu, takže vývoj spolkne hodně peněz. Mozilla alespoň dokáže říct, že to nemá smysl. Věřím, že to v Mozille zjistili už tak před dvěma roky a investice do Firefox OS už od té doby značně omezili.

Budoucnost je velmi nejasná

Na Firefox OS plánoval navázat startup Acadine Technologies vedený bývalým šéfem Mozilla Corporation. Jeho systém se měl jmenoval H5OS. Ale spíš než na velký úspěch to vypadá na velké fiasko. Firma se potýkala s různými problémy, propouštěla a je celkem nejasné, v jaké kondici je nyní. Poslední novinka na stránkách firmy je z letošního února, což nevěští nic moc dobrého. I pokud by H5OS nakonec bylo dokončen a na nějaká zařízení se dostal, cesta ke komerčnímu úspěchu je ještě velmi dlouhá.

Dále je ve hře Panasonic, který Firefox OS nasadil na své chytré televize. Ten zatím plán neohlásil, ale není tak těžké jej odhadnout. Panasonic zřejmě zkrátka bude Firefox OS, resp. jeho konkrétní variantu pro TV, ještě pár let podporovat a aktualizovat. Pravděpodobně ale za zavřenými dveřmi, stejně jako to výrobci televizí dělali dlouhá léta. Asi těžko od Panasonicu můžeme očekávat, že by třeba přebral žezlo od Mozilly a vedl komunitní vývoj.

Firefox OS pro chytré televize

Firefox OS pro chytré televize

Systém pro TV naštěstí příliš nepotřebuje nejnovější verze jádra Gecko, takže by údržba neměla být tak komplikovaná. Jak to bude do budoucna, je otázkou. Na trhu je řada zajímavých systémů pro TV jako Android TV, webOS nebo Tizen, které by Panasonic teoreticky mohl využít. I kdyby se Panasonic rozhodl dále stavit na základu Firefox OS, stejně se systém postupně dost promění a zřejmě se změní i název.

Závěr

Pokus jménem Firefox OS po čtyřech letech končí. Neúspěchem, ale zároveň ne ostudou. Vzhledem k prostředkům, které má Mozilla k dispozici, dokázala vytvořit slušný produkt, který měl nějakou dobu na trhu šanci. Jenže hardware byl čím dál výkonnější, konkurenční systémy lépe optimalizovaly a Firefox OS přišel o svou hlavní výhodu – nenáročnost. A tak pro Firefox OS nezbylo místo.

Přijde mi jen trochu škoda, že se nestihly rozvinout další odnože systému. Takové Firefoxbooky by nemusely být marné. Ale opět jen na nějakou dobu. Dnešnímu Googlu je těžké konkurovat. Zvlášť když Google plánuje spojit Android a Chrome OS do systému Andromeda, který bude mít ideální přístup ke všem službám Googlu, statisícům aplikací v Play Store atd.

UX DAy - tip 2

Končí Firefox OS opravdu definitivně? Podle mého názoru ano. Sice můžou jeho části a varianty ještě nějakou dobu existovat v různých projektech, ale už tu není žádná iniciativa, která by Firefox OS udržela pohromadě. Jen otevřený kód nestačí. Mozilla projekt vytvořila, spravovala a bez její alespoň částečné podpory nebude existovat. Mozilla tak dává najevo, že priorita je jasná: modernizovat prohlížeč Firefox a udržet ho na pozici seriózní alternativy proti Chrome či Edge.

Mozilla má samozřejmě řadu různých aktivit, podporuje další otevřené projekty apod., ale udržení pozice prohlížeče je pro ni klíčové. Většinu příjmů má Mozilla od výchozího vyhledávače, který ve Firefoxu nastaví. Dnes je to především Yahoo. Přesná čísla nebyla zveřejněna, ale v minulosti od výchozího vyhledávače, tehdy ještě Googlu, přicházelo kolem 90 % všech příjmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.