Hlavní navigace

Firefox OS nekončí, na mobilech ho zastoupí H5OS

16. 12. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mozilla ohlásila, že to vzdává s Firefoxem OS pro chytré telefony. Počáteční slušná čísla se bohužel nepodařilo udržet. Systém však pokračuje na televizích a potenciálně i dalších zařízeních. To ukáže čas. Navíc se začíná rozvíjet ambiciózní mobilní systém H5OS, který na Firefox OS bude stavět.

Než se posuneme dál, měli bychom prvně ujasnit, co se vlastně stalo. Firefox OS nekončí! V oznámení se dokonce ani nepíše, že by Firefox OS skončil na mobilních zařízeních.Přestaneme nabízet smartphony s Firefox OS prostřednictvím mobilních operátorů, zní jediná jasná informace, kterou od Mozilly zatím máme. Zbytek jsou spekulace. Nejpravděpodobněji se jeví varianta, že je projekt Firefox OS pro smartphony pozastaven, ale pokud by se objevil zajímavý partner, Mozilla ho může obnovit.

S vývojem systému jako takového totiž Mozilla nekončí. Zřejmě ani nemůže, a to z toho důvodu, že Panasonic Firefox OS nasadil na své televize a pravděpodobně má s Mozillou dohodu, že projekt jen tak neutne. Televize a telefon je ale přece jen něco jiného a čím delší dobu se ve Firefox OS nebudou rozvíjet mobilní funkce, tím bude obtížnější systém znovu přivést na mobily. Jako vždy je tu ale i možnost, že se vývoje ujme jiný subjekt, resp. že vznikne fork. A jeden už se rýsuje.

Firefox OS pro chytré televize

Firefox OS pro chytré televize

Krátce z historie

Historie Firefox OS se začala psát už skoro před pěti roky, kdy Mozilla uvedla experimentální projekt Boot to Gecko (B2G). Jak je z názvu zřejmé, mělo jít o tenký operační systém, který nabootuje přímo do Gecka – enginu webového prohlížeče Firefox. Tehdy se ještě moc nevědělo, zda se projekt dostane do nějaké použitelné fáze a jestli bude k něčemu sloužit. Šlo hlavně o demonstraci možnosti nových webových technologií v čele s HTML5.

Uběhl rok a projekt začal nabírat konkrétnější obrysy a dostal dnešní název Firefox OS. Tehdy už bylo jasné, že se s ním Mozilla aspoň pokusí proniknout na mobilní trh, případně ho dostat i na další hardware. Za další dva roky, v létě 2013, pak šly do prodeje první modely. Možná vás překvapí, že se s Firefox OS prodávalo celkem patnáct modelů. Mnohdy šlo ale o výtvory relativně neznámých značek, které byly dostupné jen na vybraných a vzdálených trzích. Nejvíc na Firefox OS sázela společnost ZTE, která vyrobila trojici relativně povedených smartphonů ZTE Open.

Smartphony Geeksphoone Keon a Peak
Autor: Geeksphone.com

Geeksphoone Keon a Peak, první smartphony s Firefox OS

Úspěch je relativní

Pokud svobodné mobilní systémy sledujete, zastavení projektu vás možná překvapilo. Firefox OS nelze označit za neúspěch. Tento systém měl ve srovnání s Ubuntu Touch, Sailfish OS nebo i Tizenem nejjasnější plán (zaměření na low-end) a nejlepší prodejní výsledky. Mozilla bohužel nikdy nezveřejnila přesná čísla, ale z nejrůznějších střípků informací je zřejmé, že několik miliónů zařízení se jistě prodalo. Nejvíc na rozvojových trzích v Jižní Americe, tedy např. v Mexiku, Brazílii, Venezuele nebo Kolumbii. A ohlasy byly poměrně dobré.

Mozilla sice je nezisková organizace, ale chová se relativně tržně. Resp. nechce vyhazovat peníze za projekty, které nemají valnou budoucnost. A tak Firefox OS na mobilech zatím končí. Nejde o neúspěch, ale čísla prostě nesedí. Jiné by to možná bylo, když by šlo o jediný svobodný mobilní systém v rybníce, možná by převážila snaha svobodný systém prosadit. Ale dnes tu máme dominantní Android, který ač není považován za vzor open-source projektu, přece jen svobodný je.

Proč se Firefox OS neprosadil?

Důvodů může být celá řada. Ten největší asi bude v tom, že se trh za poslední dva roky změnil. V době svého uvedení měl Firefox OS jasnou konkurenční výhodu, a to schopnost fungovat svižně i na podprůměrném hardwaru – třeba smartphonech za 100 dolarů. A proto jsme mu byli ochotni odpustit některé nedostatky jako slabou nabídku aplikací. Na konci roku 2015 už je vše jinak. Android je lépe optimalizován a mobilní čipsety jsou zase podstatně výkonnější. Android už tak lze použít i na zařízeních z nejnižší třídy a hlavní výhoda Firefox OS se vytratila.

Galerie: Firefox OS 2.0

Nabídka aplikací se přitom ukazuje jako stále zásadnější. Opravdu dobrá nabídka aplikací dnes je pouze pro dva systémy – Android a iOS. Další, včetně např. Windows Phone, omezenou nabídkou aplikací trpí. Dokonce se začíná spekulovat o tom, že Windows Phone nakonec aplikace pro Android začne podporovat. Zatímco jiné systémy o podpoře aplikací pro Android uvažovat mohou, Firefox OS by tak v podstatě rezignoval na svou filozofii.

Teoreticky by Mozilla měla možnost posunout Firefox OS do vyšších cenových kategorií. Zde jsou ale limitem webové technologie, které i přes velký pokrok nedokážou držet krok s nativními aplikacemi pro Android nebo iOS. Problém představuje zejména omezený přístup k hardwaru a omezené grafické možnosti. Ano, máme tu sice standard WebGL, který ale ještě potřebuje trochu péče a optimalizace. A jako vždy se navíc setkáváme se začarovaným kruhem nejsou uživatelé → nejsou aplikace a naopak.

Nástupce se jmenuje H5OS

Na začátku jsme psali, že se vývoje Firefox OS možná ujme někdo jiný. Ve skutečnosti už se to stalo. Už před několika týdny, ještě před oznámením konce Firefox OS na mobilech, byl ohlášen systém H5OS z něj odvozený. Vyvíjí ho startup Acadine Technologies. Proč by nás nějaký neznámý startup měl zajímat? Hlavně proto, že jeho zakladatel vůbec neznámý není. Je jím Li Gong, který několik let vedl Mozilla Corporation a dohlížel i na vývoj Firefox OS. Do svého nového podniku také přetáhl část zaměstnanců Mozilly. Celkem má firma slušných 120 zaměstnanců.

Li Gong (vpravo) ještě v době, kdy kopal za Mozillu
Autor: Mozilla

Li Gong (vpravo) ještě v době, kdy kopal za Mozillu

Zatím nemáme žádné informace o tom, že by Mozilla a Acadine Technologies nějak spolupracovaly. Ale vyloučeno to není. Stejně tak nevíme, jak bude vypadat samotný systém H5OS. Od Firefox OS se ale údajně bude poměrně dost odlišovat, zřejmě uživatelským rozhraním. Systém by si však měl zachovat hlavní charakteristiku – bude tedy založen na Linuxu a jádru Gecko. Už jen proto, že H5OS bude používat Gecko, by užší spolupráce mezi organizacemi dávala smysl.

CS24_early

Už spolupracujeme s řadou partnerů, kteří chtějí, aby v jejich zařízeních běžel ne-Android, řekl Li Gong serveru CNET s tím, že firma není v úzkých a naopak si může vybírat, s kým spolupracovat chce a s kým ne. Acadine Technologies nemá nouzi ani o finance, od hongkongského investora už má k dispozici 100 miliónů dolarů a v dalším kole financování určitě ještě několik desítek miliónu přibude. Z pozice externího poradce pak firmě pomáhá i Andreas Gal – člověk, který Firefox OS spoluzakládal a formoval zřejmě nejvíc.

S velkou pravděpodobností vývoj  H5OS bude podstatně uzavřenější, než tomu bylo u Firefox OS. Ale stále open source, čili něco jako Android. V každém případě netřeba smutnit. Firefox OS pokračuje, Mozilla zatím jen pouze zařízla jeho větev, která v současnosti nemá potenciál. Lepší peníze použít jinde, než je sypat do černé díry. Nad H5OS zatím visí velký otazník, ale už je jisté, že tu máme další svobodný mobilní systém s velkými ambicemi. Snad bude úspěšnější, než řada jeho předchůdců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.