Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 12. 2015)

16. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Běžným uživatelů nabídneme odvozenou distribuci z Fedory, připomeneme vydání dvou běžných nástrojů, lehce se podíváme na  novou naději“ pro Mozillu a zjednodušíme si hledání filmů/seriálů. Nebude chybět ani oblíbená blbinka.

Chapeau

V počtu odvozených distribucí je pravděpodobně nejpoužívanějším základem Ubuntu, respektive Debian, ale i nad „konkurenční“ Fedorou je vytvořených pár velmi zajímavých distribucí. Jednou z uživatelsky vstřícnějších je Chapeau, která přichází jen ve verzi x86–64. Chapeau nemění výběr aplikací Fedory, ale ihned po instalaci obsahuje i programy/knihovny, jež ve Fedoře být nemohou z licenčních důvodů. Pro běžného uživatele je připraven Steam, Wine, Adobe Flash, Dropbox a další programy, jež nemusí dohledávat. Chapeau se jeví jako zajímavá varianta, s rychlým nasazením.

Chapeau, mix licencí i proprietárních, verze 23

GNU nano

Textový editor Nano není nováčkem, program je pro většinu lidí schůdnější variantou editace konfiguračních souborů než vi[m]/EMACS. Od aktuální verze se nerozlišuje mezi vývojovou a stabilní větví programu. Vývoj GNU Nano delší dobu stagnoval, v březnu 2015 vyšla první nová verze po 4 letech. Nová verze mimo jiné opravuje Undo nebo barevné zvýrazňování syntaxe (pro některé typy souborů).

GNU nano, GPL

Dalším známým nástrojem, který se dočkal nové verze, je wget, neinteraktivní klient pro internetové protokoly (http[s], ftp, …). Verze 1.17.1 opravuje několik chyb a dovoluje „tiché“ akceptování certifikátů.

Rust

Mozilla, která se rozhodla dále nepodílet na vývoji chytrých telefonů, vkládá velké naděje do svého programovacího jazyka Rust. Překladač vychází v pravidelných 6 týdeních intervalech (podobně jako Firefox). Nová verze překladače a jazyka přináší i podporu cargo install, jehož funkčnost je podobná pythonýrům známemu „balíčkovacímu systému“ pip. Překladač je trochu rychlejší, proběhlo několik úprav v paměťové náročnosti a novinkou je základ portace pro NetBSD/x86–64.

Rust, Licence MIT+Apache+BSD, verze 1.5

VidMasta

Sledování seriálů a filmů se přesunuje, zejména u mladších ročníků, směrem k nelineárním službám. Program VidMasta má pomoci při hledání seriálu/filmu v „hlubinách internetu“, při možnosti zadat třeba parametry týkající se kvality obrazu a zvuku. Protože sdílení a stahování takového obsahu je v některých zemích za hranou zákona, snaží se program uživatele ochránit (anonymizací, blokováním podezřelých IP, využíváním proxy).

CS24_early

VidMasta, GPLv2, verze 20.5

Blbinka

Aktuální verzi jádra, v LTS řadě 4.1, bychom mohli říkat „Skynet edition“, protože ji používal T800, v díle Terminator Salvation.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.