Hlavní navigace

Fish Fillets - Next Generation

20. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešním díle si opět trochu prověříme mozkové buňky. K recenzi jsem si totiž vybral čistě logickou hru - Fish Fillets. Hlavními hrdiny jsou dvě sympatické ryby - jedna velká a druhá malá. Vaším úkolem v každé místnosti je dostat je z ní ven kombinací jejich vlastností.

fish fillets

Fish Fillets jsou původně hra od České firmy Altar Interactive. Ta hru vydala v roce 1998 pouze pro operační systémy Windows. Kdyby to zůstalo jen u toho, linuxoví hráči by přišli zkrátka a vy byste teď četli naprosto jinou recenzi… Naštěstí v březnu tohoto roku byly uvolněny zdrojové kódy hry a portovaní na Linux mohlo začít! Hned se toho chytla parta lidí a vytvořili funkční port, který nazvali Fish Fillets Next Generation.

fish fillets

Jak jsem už naznačil v úvodu, jedná se o logickou hru. Podle mapky, kterou vidíte na prvním obrázku, postupujete postupně místnostmi a v každé je váš úkol stejný – dostat obě ryby ven. Na některých místech se mapka větví, a tak máte na výběr více cest, kterými se vydat. Klasicky ryby ovládáte pomocí kurzorových kláves a přepínáte mezi nimi mezerníkem – vždy se pohybujete pouze s jednou z nich, nikdy zároveň. (Alternativně je možno ještě použít ovládání pomocí kláves wsad pro velkou a ijkl pro malou, nemusíte potom přepínat pomocí mezerníku, ale efekt to má stejný – vždy se pohybuje jen jedna ryba.)

Plně ve vašich rukou jsou tedy dvě rybky, které se od sebe liší nejen barvou. Jedna z nich je větší, modrá. Ta sice kvůli své mohutnosti nemůže proplouvat úzkými chodbami apod., ale zase má větší sílu a unese těžké, hlavně ocelové předměty. Naproti tomu její oranžová kamarádka je malá a vleze se do menších skulin a chodbiček, logickou nevýhodou je, že nemůže přesouvat těžké předměty. Musí se tedy naučit spolupráci.

fish fillets

Princip hry tedy spočívá v chytré kombinaci výhodných vlastností obou výše zmíněných ryb. Ve hře platí několik různých zákonitostí, např. jestliže má jedna ryba nějaký předmět na sobě, nemůže ho druhá po ní posouvat – to by první rybu, snášející posunující se předmět, zabilo (změní se v efektní kostřičku za doprovodu příjemně křupavého zvuku:), ale je možné z ní jedním šťouchnutím předmět shodit. Tyhle věci vám ale budou vysvětleny v prvních misích, které, ač nejsou vůbec jednoduché, tvoří přehledný tutoriál. Pravidel ale není zase tak moc a po pár hrách vám přejdou přirozeně do krve a už s nimi budete počítat jako s danými zákony fyziky… Moc se mi líbí, jaké mezi sebou ryby vedou dialogy, jsou občas vtipné a hlavně to velice oživuje hru. Pokud si stáhnete balíček s češtinou, je hra kompletně česky, a to nejen psané dialogy, ale i namluvení!

fish fillets

Až se vám podaří danou místnost projet, můžete si ji zahrát znova – po kliknutí na políčko s projetým kolem se vám zobrazí, na kolik „pohybů rybek“ jste dané kolo zvládli, a můžete se pokusit tento počet ještě snížit, a tím vytvořit nový rekord. Také je k dispozici záznam kola, kde se vám zobrazí postup vašeho úspěšného tažení.

Technické zpracování je velice povedené. Každá místnost i se všemi rozličnými předměty je hezky nakreslena. Plno věcí má i nějakou tu animaci: ryby pohybují ploutvemi, korýši koulí očima, vodní rostliny se pohupují ve vodě apod. Zvuky jsou taktéž skvělé, ozývají se různá šplouchání, předměty vydávají při dopadu zvuky apod. Ve hře hraje také celkem fajn příjemná hudba.

fish fillets

CS24_early

Jestliže se mi povedlo vás na procvičování mozkových buněk nalákat, stačí zajít na stránku projektu, zde zvolit sekci Download a vybrat si, co je vám libo. Na výběr jsou předkompilované balíčky pro distribuce Debian (Sid), Gentoo a Fedora Core 2 a univerzálně použitelný binární balíček. Ten jsem použil i já ve svém Slackwaru 9.1 a funguje bezvadně. K binárce potřebujete ještě datový balíček, a ten má celkem značnou velikost – 42 MB. A pokud chcete, aby hra byla kompletně v češtině včetně namluvených českých dialogů, stáhněte si ještě balíček s českými daty.

Binární balíček jednoduše rozbalte a spusťte ./fillets. Hra očekává data v /usr/local/share/games/fillets-ng  nebo jinde pomocí parametru systemdir. (Jestliže binárku i data máte ve stejném adresáři, stačí zadat ./fillets systemdir=.) A pomocí klávesy F11 se lze přepnout do full-screen režimu. Příjemnou prázdninovou zábavu! (A vám pracujícím alespoň osvěžení v práci.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku