Hlavní navigace

Freecraft: The War Begins

16. 4. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Freecraft je herním enginem pro real-time strategie. Engine je jakýsi stavební kámen, do kterého pak jen grafici a zvukaři přidají svou práci a můžou vytvořit strategie různých provedení. My si ho představíme v kombinaci s daty, která napodobují Warcraft II, nebo přímo s daty z Warcrafta.

freecraft

Situace kolem Freecraftu, který dnes snad vlastně ani neexistuje, je trochu komplikovaná, pojďmě si ji velmi stručně osvětlit. Projekt Freecraft byl enginem pro tvorbu realtime strategií a svým stylem byl hodně podobný hře od Blizzardu Warcraft II(W2), ze které uměl využívat grafiku, zvuky apod., čili hra vypadala téměř identicky. Pro ty, co neměli Warcrafta nebo ho prostě nechtěli využít, byl zase projekt Freecraft multimedia pakage (FCMP) – což byl opět projekt dobrovolníků, kteří dávali dohromady grafiku, zvuky a hudbu, opět pro použití ve Freecraftu. Ale pak přišel Blizzard a z důvodů, které jsem moc nezkoumal, projekt skončil a Freecraft se rozdělil na Stratagus (engine) a Wargus (umožnuje hrát s daty z W2). Chtěl jsem oba projekty pro recenzi použít, ale nedařilo se mi zprovoznit Stratagus, tak jsem se rozhodl použít Freecraft – a funguje dobře. Tak, a rychle k samotné hře, kterou jsem zkoušel jak s FCMP, tak i s daty z W2.

Dále bude výraz Freecraft používán jako název hry, ne jen samotného enginu.

freecraft

Freecraft je real-time strategií z fantasy prostředí, vše tedy probíhá „naživo“, hrajete najednou vy i protivník (ať už počítač, nebo živý protihráč na jiném počítači). Ve hře stavíte budovy různých typů jako např. kasárny pro výcvik vojáků, loděnice, farmy pro obživu jednotek, vylepšujete svůj hrad, těžíte suroviny. Suroviny jsou celkem tři: zlato, dřevo a olej. Za suroviny stavíte budovy, a pokud máte již postavené příslušné budovy, můžete v nich cvičit nové jednotky – typické středověké jako rytíře, lučištníky, katapulty, kouzelníky apod. Vaším úkolem je nejčastěji pokořit své nepřítele, občas je ale třeba dovést důležitou osobu na dané místo.

freecraft

Můžete hrát za dvě rasy, v původním Warcraftu II označované jako lidé a orkové, zde je to allience a mythical, ale je to v podstatě to samé. Každá rasa je graficky i zvukově jinak vyvedená, ale jejich síly jsou vyrovnané a každá jednotka má svůj protějšek na druhé straně. Třeba lidé mají lučištníky a orkové vrhače seker – silově na stejné úrovni, takže se nemusíte bát, že ve hře po síti má první či druhá rasa výhodu (ale na co jiného se po prohře vymlouvat, že?:). Ale je určitě dobře, že se jednotky hned na pohled liší tak výrazně a ne např. jenom barvou. Z počátku hry máte většinou pár dělníku a budov, musíte se tedy postupně rozvíjet, stavíte další budovy, jako například stáje, abyste mohli mít koně pro rytíře, vylepšujete svůj hrad atp. Tak se postupně dostaváte na jakýsi vyšší „technologický level“. Je důležité se rozvíjet rychle – váš protivník totiž nikdy nespí. Je důležité pochopit zákonitosti hry, je třeba výhodnější ze začátku investovat do dělníků – čím více dělníků, tím rychlejší těžba. Další velmi strategickou věcí je prozkoumat co největší území, ať máte přehled o důležitých bodech jako třeba zlaté doly, můžete pak nepřítele odříznout od zdrojů a postupně je oslabovat a oslabovat…

freecraft

Svět kolem vás je různorodý, na mapě je voda, skály, lesy (ty se dají pomocí dělníků kácet), sem tam je nějaké naleziště zlata. To vše je vyvedeno v čtyřech variacích zima, poušť, léto a pustina.

freecraft

V menu máte na výběr z několika možností: Pokud máte rádi děj, doporučuji hrát Kampaň – postupně procházíte příběhem a bojujete na mapách. Další možností je „Single Player“ – vyberete si mapu dle libosti, nastavíte pár věcí a hned se pustíte do hry. Dále tady je Multiplayer – můžete hrát po lokální síti. Freecraft tedy prakticky kopíruje původního W2, ale přináší i drobná vylepšení – jako že můžete „grupovat“ jednotky pod klávesovou zkratku, jednotkám přibývají zkušenosti, ukazují se životy budov i jednotek nebo je možné načítat komprimované mapy a zvuky a spousta dalších drobných věcí, které jistě oceníte, jestliže jste W2 hráli. Ale pak je tady ještě jedno, alespoň pro mě, velmi podstatné zlepšení – a to, že můžete hrát ve větších rozlišeních. Původní W2 umožnoval jen 640×480. Ve Freecraftu si můžete navolit až 1600×1200, a to vám dává mnohem lepší přehled nad hrací plochou, což je u hry, kde musíte posílat desítky jednotek do boje a na druhé straně se starat o bezpečnost své základny a dělníků, dost podstatné. Freecraft obsahuje i editor map, kde si pohodlně v grafice vytvoříte svou mapu.

freecraft

ict ve školství 24

Pokud hodláte Freecrafta vyzkoušet (což vám silně doporučuji; i přesto, že je to v podstatě klon staré hry, tak jsem stejně kvalitní real-time strategii pro Linux neviděl), stáhněte si ho třeba z debianovského serveru. A poté záleží, jestli máte W2. Pokud ano, tak pomocí commandline utility wartool z adresáře tools z freecraftu rozbalte soubory s daty a můžete použít jeho grafiku a zvuky. Pokud ne, stáhněte si FCMP. Což je volně vytvořená grafika pro Freecraft, snažící se napodobit W2. Silně ale doporučuji použít data z W2, vypadá to (i zní) podstatně lépe…

freecraft

Autor článku