Hlavní navigace

FreeDroidRPG

24. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V případě, že jste skalní příznivci RPGček, určitě přivítáte nový a první přírůstek tohoto druhu do seriálu linuxových her. Jedná se o klasicky zastoupený RPG žánr, kde sbíráte potřebné informace od lidí, zvyšujete si skilly různými boji s nepřátelskými booty, sbíráte rozličné předměty, ty pak prodáváte a za utržené peníze si vylepšujete výzbroj.

Probuď se …

Co se stalo? Ty si to nepamatuješ? MS tě sem uvěznil poté, co před třemi lety převzal vládu nad galaxií. Nad těmi, kdo proti tomu protestovali, byla okamžitě vykonána exekuce. Po čase se ale stroje dosud ovládané MS vymkly kontrole a začaly napadat vše živé – to je také to, co dnes nazýváme Velkým útokem.

Jak k tomu došlo? Jakým způsobem převzal MS vládu? Policie, vojsko… Ne! Bylo to mnohem jednodušší, jejich OS byly virtuálně rozmístěny prakticky všude, ale obsahovaly veliké množství chyb, díky kterým bylo pro nepřátele snadné je ovládnout, ale ani jim se to trochu nepovedlo… Záleží jen na tobě, co s tím uděláš.

Asi takto by se dal stručně charakterizovat příběh hry FreeDroidRPG, kde hlavní roli přebíráte vy za tučňáka TUXe, který je postaven před úkol vše změnit a zachránit „samotnou“ lidskou existenci před vzbouřenými stroji.

Instalace

Spočívá ve stažení instalačního balíčku (jsou k dispozici dvě verze, Windows a Linux, velikost je přibližně stejná – Linux 59 MB a Windows 57 MB). Existují ještě další dvě mutace balíčků pro Gentoo a Debian vytvořené skupinou lidí, kteří byli ochotni předělat původní projekt pro tyto distribuce, avšak v den psaní tohoto článku mi nešly stáhnout, a tudíž se o nich již dále nebudu zmiňovat.

Balíček pro Linux je komprimován tradičně bzipem, po rozbalení (bzip2 -d balíček a poté tar xvf balíček) se námi vytvořená složka rozroste na něco okolo 270 MB – ale i to je velmi slušná velikost. Pro Windows je to tradiční exe soubor.

Po nainstalování – známá trojkombinace (./configure; make; make install) již prakticky můžete začít hrát… Jen je třeba ještě upozornit na to, že byste měli mít v systému nainstalované knihovny: SDL Mixer, GLU, GL, GLUT a SDL. Pokud ale občas nějaké ty hry podporující a vyžadující OpenGL hrajete, nemusíte si s tím lámat hlavu…)

Spuštění

Samotná hra nám nabízí několik možností (za pomoci přepínačů) spuštění. Nejjednoduššeji si hru spustíte příkazem freedroidRPG. Takto se vám rozběhne tradičně ve fullscreen rozlišení a většinou i s hudbou…)

Příklady:

-v
vypíše verzi
-q
hra se spustí bez zvuku
-s
se zvukem
-t
timeout
-f
fullscreen
-w
hra se spustí v okně
-d
debug

Na úvodní obrazovce se vás hra zeptá na vaše jméno (přezdívku) a poté již začíná samotný příběh, ve kterém je vám objasněna minulost a dosavadní vývoj vaší galaxie profesorem Francisem.

Hra používá isometrický 3D náhled a obsahuje celkem 10 levelů a 5 skillů které si můžete vytrénovat, nejzajímavější jsou např.: Hacking (takeover) – možnost převzetí kontroly nad nepřítelem, Repair – vyspravení své výzbroje, Teleport – navrátí vás na počáteční místo – tam, kde jste hru začínali. V možnostech hry je také spuštění módu pro multiplayer, ten však ještě není zcela plně odzkoušen a hra se může začít chovat velmi nestabilně.

Ovládání

K ovládání používejte myš. Levé tlačítko na myši slouží k určení směru pohybu, pravé pak k útoku.

I na klávesnici vám dovolí nahlédnout do inventáře

C – charakter

S – přehled vašich skillů

TAB – zapíná/vypíná mapu

L – záznamy úkolů (Questy)

T – zprůhlední se vám zdi – lze vidět skrze ně

A + levé tlačítko myši – budete útočit z místa, nebudete se moci hýbat

levé CTRL + levé tl. myši – běh

1 – 9 – rychlý přehled inventáře

F1 – F10 – skilly

F12 – screenshot (ukládají se postupně screen1.bmp, 2, 3…)

mezerník – uzavře okamžitě všechna otevřená okna

ESC – vás vrátí do hlavního menu

Zkrátka se jedná se o klasický RPG žánr s možnostmi, které k tomu patří: popovídání si se spřátelenými droidy, lidmi, inventářním systémem – různé věci je možno nacházet v bedýnkách, barelech a nebo si je můžeme koupit. Hra samozřejmě také podporuje možnost uložení pozice a její zpětné načtení.

CS24_early

Hra se chová stabilně a svižně, použité dialogy jsou srozumitelné i pro EN laika a ovládání je víceméně intuitivní záležitostí.

Na závěr bych chtěl jen dodat, že se jedná o velmi kvalitně propracovanou (jak po herní stránce, tak i po grafické) hru, která jistě potěší každého příznivce tohoto žánru, jenž je prozatím ve světě Linuxu jen spoře zastoupen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku