Hlavní navigace

Freespire je na světě

14. 8. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po měsících práce od oficiálního oznámení vývoje je zde první stabilní verze nového operačního systému. Freespire 1.0 je na světě a můžete jej začít používat. Obsahuje řadu zajímavých novinek a jinde neviděných funkcí. Jak to celé vypadá a co to umí?

Když jsme vás ve druhé polovině dubna poprvé upozornili na projekt Freespire vyhlášený společností Linspire (ex Lindows), byla jakákoliv oficiální verze nového systému ještě ve hvězdách. Nicméně vývojáři se činili, a tak se první finální podobou Freespire můžeme pokochat již nyní, výrazně dříve, než bylo původně v plánu. Jak Freespire vypadá a co umí? Hodí se k běžnému použití?

Freespire

Operační systém Freespire je derivátem Debianu, vyvinutým s důrazem na snadnou použitelnost, konfigurovatelnost a uživatelsky přátelské ovládání. Není to Linux pro odborníky a už vůbec ne pro nadšence. Nicméně to není jeho účel.

Freespire vzniklo pod křídly americké společnosti Linspire vydávající stejnojmenný komerční operační systém. Linspire čelila velmi dlouho kritice po neexistenci volně dostupné verze jejich systému, který je v podstatě GNU/Linux. K této kritice se přidávaly větší či menší excesy s bezpečností systému, s omezením některých jeho funkcí a nakonec i omylem, který vedl ke zmatení mnoha uživatelů. Ti si z webu stahovali systém, o kterém se domnívali, že je volně dostupnou verzí Linspire. Nebyl.

Freespire 04

Firma nakonec rezignovala a oznámila začátek vývoje skutečného Freespire, tedy volné verze Linspire. Její první stabilní a oficiální verzi je již nyní možné stahovat v podobě jednoho ISO souboru pro CD. Bližší informace o Freespire je možné najít na domácích stránkách projektu. Rozhodli jsme se, že očekávaný systém vyzkoušíme.

Snadno a standardně

Instalační CD, jehož obraz je uveden výše, má několik funkcí. Mimo zavedení systému na pevný disk hostitelského počítače je lze použít i k „živému” spuštění systému a ten si tak vyzkoušet. Tento text vzniká na základě testu právě neinstalované podoby operačního systému, a tak nemůže pokrývat ty činnosti, které vyžadují plnohodnotné funkční prostředí.

Freespire 03

První dojem z Freespire je, podobně jako v případě komerčního Linspire, to, že start a použití systému jsou jednoduché. Freespire je určeno laickému uživateli. Už start se tedy odehrává plně graficky a především hezky. Po spuštění Live CD je potřeba potvrdit licenční ujednání, vybrat zvukové zařízení, případně pomocí jednoduchého konfiguračního průvodce změnit základní nastavení. Okamžitě poté je operační systém připraven k činnosti.

Freespire je založen na modifikovaném prostředí KDE. To je předkonfigurováno a upraveno tak, aby člověk pracující s Windows mohl v systému začít ihned pracovat. Na ploše standardně najdeme ikony místních objektů a například také připojených (automaticky se připojujících) výměnných disků. Standardní a přehledné je i menu s nainstalovanými aplikacemi. Krátce řečeno, Freespire, podobně jako Linspire, uživatele vizuálně rozmazluje a hlavně po něm nic nechce. Prvně uvedené, tedy rozmazlování, je třeba brát doslova. Desktop pracuje s efekty, například průhledností, nebo stínováním. Bohužel zde platí, že méně je někdy více a tak i přes vynikající celkový dojem působí některé efekty trochu neuměle, až toporně. To se týká především již zmíněného stínování. Nezapomeňme ale, že systém je teprve ve své první oficiální verzi.

Pod pokličkou

Uživatelské rozmazlování je jedna věc, podporované technologie druhá. Zde je ovšem Freespire vybaveno nesmírně dobře. Systém obsahuje množství ovladačů hardwaru, setkat se s něčím úplně nekompatibilním je obtížné. Na rozdíl od některých distribucí si Freespire nedělá problémy s proprietárním nebo nedostatečně svobodným softwarem. Díky tomu podporuje prakticky všechny myslitelné formáty dokumentů, dat a audiovizuálních souborů. Freespire přehrává prakticky vše a pokud ne, cesta k doplnění dalších ovladačů, kodeků a software je, jak si ještě povíme, velmi jednoduchá.

Freespire 2

Freespire, stejně jako Linspire obsahuje CNR (Click aNd Run) Warehouse. Tento klient umožňuje velice snadnou instalaci softwaru pomocí internetu. Tak snadnou, že odkazy na „další software” v CNR najdeme dokonce i v tématických skupinách hlavního menu spouštěče. Kromě toho je pro instalaci samozřejmě možné využít i jiné nástroje.

Produktivita

Freespire obsahuje aktuální OpenOffice.org, Firefox, a poštovní klient postavený na bázi Mozilla Thunderbird. K dispozici jsou multimediální přehrávače, základní nástroje pro tvorbu, komunikaci, produktivitu, pár jednoduchých her. Dá se říct, že Freespire má v sobě vše, co může předpokládaný uživatel – tedy laik – očekávat a potřebovat. V případě potřeby něčeho dalšího je zde již uvedený CNR, ale potřeba jej asi nebude. Všechno je odladěno, vyzkoušeno, všechno funguje a nic nedělá problémy. Výsledkem je, že Freespire funguje jako jeden velmi dobře sladěný stroj. Otázkou zůstává, kolik úsilí musíme vynaložit, abychom ho rozviklali.

Mouchy

Freespire je do značné míry nestandardní Linux. Z toho vyplývá také většina jeho problémů. Tím pro nás největším je čeština. Překlad uživatelského rozhraní chybí, systém s námi hovoří zatím pouze anglickým jazykem. Nicméně pasivní podpora mateřštiny k dispozici je. Česky je tedy možné v instalovaných aplikacích psát díky přítomnosti mapy klávesnice i potřebných písem. Bohužel dokud nebude GUI, náš neodborný uživatel si tohoto systému asi moc neužije.

CS24_early

Freespire 1

Vedle absence lokalizace jsme ale našli jen velmi málo problémů. Onen nepovedený stínový efekt a jeho několik menších brášků jsou relativně drobnými prohřešky. Bohužel výchozí spuštění systému nezprovoznilo Bluetooth adaptér, který je u multimediálně orientovaného Freespire důležitou součástkou. To jsou ale všechny výhrady, které v současnosti vůči Freespire máme.

Fajn ale …

Pokud nejste open-source fundamentalista a požadujete, aby operační systém, který je zadarmo, přečetl všechny dokumenty, přehrál všechny filmy a muziku, hezky vypadal a byl stabilní, pak je Freespire přesně pro vás. Bohužel budete muset umět anglicky, a to je velký handicap. Freespire by bylo naprosto ideální prostředí do počítače sekretářky, rutinního úředníka, chudého nebo začínajícího podnikatele. Dá se s ním dělat kancelářská práce, není problémový, je intuitivní a nechce, aby byl uživatel odborník. Jenže není česky. Přesto stojí za stažení a za vyzkoušení. Kdyby totiž někdo udělal podobně jednoduchý systém v mezinárodnější podobě, má eso v rukávu. Prozatím přejeme Freespire vše nejlepší.

Líbí se vám Freespire?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborný publicista, sociolog a vysokoškolský učitel, zabývá se technologiemi, veřejnou, politickou a mediální komunikací.