Hlavní navigace

Pohled na Thunderbird 2 (alpha 1)

11. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po vydání první betaverze Firefoxu 2 vyšla i první alfa jeho přímého příbuzného, kterým je Thunderbird 2. Abyste věděli, co můžete čekat a jakých novinek se dočkáte, prozkoumali jsme za vás novou verzi. Novinek je mnohem méně než v případě Firefoxu, ale i přesto jsou zajímavé.

Před týdnem jsme pro vás připravili recenzi nové betaverze Firefoxu 2. Abychom nezůstali nic dlužni ani Thunderbirdu, který používá mnoho uživatelů právě jako doplněk zmíněného Firefoxu, rozhodli jsme se podívat se na zoubek i jemu.

V případě FF se jednalo o betu, ale TB je ještě ve fázi alfa. Je tedy ještě více ve stádiu hrubé stavby a čeká ho ještě mnoho práce. Nedoporučujeme tuto verzi nasazovat do ostrého provozu.

Start a stabilita

Nová verze je k dispozici jen v anglickém jazyce, a to pro platformy Linux, MS Windows a Mac OS X. Existují ještě neoficiální porty pro OS/2 a Solaris. Mozilla je sice nepodporuje, ale i přesto by měly být použitelné.

Pokud chcete novou verzi vyzkoušet, stačí ji stáhnout a rozbalit do libovolného adresáře. Máte-li na disku v adresáři .thunderbird svůj ostrý profil, určitě si jej zálohujte. Nikdo vám zatím nedokáže zaručit, že jej alfaverze vážně nepoškodí.

TB 5

Nový Thunderbird startuje opět o něco svižněji než jeho starší vydání a celkově se zdá být rychlejší. Několik dní jsem jej intenzivně používal a nepozoroval jsem žádná vytuhnutí ani pády.

Štítky

Na první pohled to nevypadá, že by se něco důležitého změnilo. Hned na ten druhý si ale všimnete v horní liště s tlačítky nového obrázku s brýlemi a nápisem Tag. Tato nová funkce umožňuje jednotlivým mailům nastavit vlastní značky.

TB 1

Kromě těch přednastavených si můžete vytvořit libovolné množství vlastních. Můžete si tak označit maily důležité, soukromé, nepodstatné nebo třeba anglické. Jak tuto možnost využijete, je jen na vás. Je možno použít i více tagů najednou. Mail převezme takovou barvu, jakou má posledni zvolený tag.

Důležité je, že tagovat můžete zprávy už při doručení. Ve filtrech je k tomu specializované pravidlo. Pošta se vám tedy může obarvovat automaticky. Stejně tak je možno podle tagů následně vyhledávat nebo si nechat zobrazit jen určitý druh pošty.

Přepínání pohledů na složky

Další novinkou jsou dvě malé šipky nad panelem, který zobrazuje jednotlivé poštovní složky. Starší verze ukazovala jen jeden pohled na strom složek. Nyní je možno přepínat mezi několika verzemi:

  • Všechny složky
  • Nepřečtené složky
  • Oblíbené složky
  • Naposled navštívené
TB 2

Tato funkce je velmi užitečná zejména ve chvíli, kdy používáte několik samostatných účtů s mnoha složkami. Výpis je pak možno zmenšit do přijatelné podoby.

Správce doplňků

Stejně jako Firefox 2 bude i druhý Thunderbird obsahovat nový správce doplňků, který se bude starat jak o správu vzhledu, tak i o rozšíření. Veškeré doplňky tak máte po ruce na jednom místě.

TB 3

Vylepšené oznámení nové pošty

Staré verze uměly upozornit na novou poštu jen přehráním zvoleného zvukového souboru. To mohlo být v některých situacích nedostatečné, a tak byla přidána možnost zobrazení oznamovacího dialogu.

TB 4

Ten se objeví vtipně jen ve chvíli, kdy na novou poštu přijde Thunderbird sám při „pravidelné obchůzce” účtů. Pokud si přijetí pošty vyžádáte sami, není potřeba dialog ukazovat, a tak se nezobrazí. Bohužel v Linuxu se mi jej nepodařilo vyvolat. Na MS Windows ale funguje. Netuším, jestli je to chyba mého window managera nebo se v Linuxu vůbec neukazuje.

Rozšíření

Otázka rozšíření je podobně problematická jako v případě Firefoxu. Po instalaci nové verze se TB pokusí zjistit, zda jsou nainstalované doplňky kompatibilní s novou verzí. Pokud tomu tak není, sám se je pokusí aktualizovat. Když se aktualizace nezdaří nebo stále není k dispozici nová verze kompatibilní s Alfou, rozšíření se jednoduše deaktivuje.

Podporovaných rozšíření není k dispozici mnoho, ale postupně se objevují a věřím, že až bude 2.0 oficiálně k dispozici, bude jich už valná většina kompatibilní.

Panely stále nikde

Velmi jsem se těšil na prohlížení pošty v panelech. Bohužel zatím po nich není ani vidu ani slechu. Problém pravděpodobně není v technické realizaci, vždyť Firefox už panely umí mnoho let. Podle vývojářských diskusí je spíš problém v samotném zadání.

Cloud 24 - tip 1

Vývojáři se nemohou dohodnout na tom, co všechno má být rozděleno do panelů. Jestli mají zobrazovat jen jednotlivé maily nebo i složky nebo třeba celé účty. Až se dohodnou, třeba se této zajímavé funkce také dočkáme. Kdy to ale bude, asi ještě nikdo neví.

Závěrem

Kromě uživatelských novinek, které jsme si popsali, je řada změn ukryta pod povrchem. Byla opravena řada chyb a doladěno několik problémů. Některé další novinky se ještě do verze 2.0 objeví. Zatím musíme ještě chvíli počkat.

Používáte FF a TB?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.