Hlavní navigace

FSFEurope.org v češtině

22. 5. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sdružení Gnumaniacs připravilo český překlad webu Evropské Nadace pro podporu svobodného software. FSF Europe byla založena v roce 2001 jako sesterská organizace uznávané americké Nadace pro svobodný software (Free Software Foundation), aby se starala o všechny aspekty svobodného software na lokální evropské úrovni. To zahrnuje mimo jiné šíření informací o svobodném software, GNU/Linuxu a zodpovídání otázek, které přináší vstup do digitálního věku. Dále pak vytvoření centra pro komunikaci s novináři a politiky, projekty jako Obchodní síť GNU (GBN) či právní ochranu svobodného software v Evropě.

Český překlad, stejně tak jako anglický originál naleznete na adrese: http://www.fsfe­urope.org/index­.cs.html

Svobodný software

Svobodný software dává uživatelům svobodu spouštět, kopírovat, distribuovat, studovat, měnit a zlepšovat jej. Vztahuje se ke čtyřem svobodám pro všechny uživatele software: Svoboda spustit program za jakýmkoliv účelem (svoboda 0). Tato svoboda je svobodou základní, a proto je očíslována nulou. Svoboda studovat, jak program pracuje a přizpůsobit ho svým potřebám (svoboda 1). Svoboda redistribuovat kopie, abyste pomohli vašemu kolegovi (svoboda 2). Svoboda vylepšovat program a zveřejňovat zlepšení, aby z nich mohla mít prospěch celá komunita. (svoboda 3).

Pravděpodobně nejznámějším svobodným software je systém GNU/Linux, někdy také nesprávně nazývaný Linux.

Definice svobodného software je k dispozici na http://www.gnu­.org/philosop­hy/free-sw.cs.html

Projekt GNU

Projekt GNU vytvořil svobodný operační systém podobný Unixu. Ještě v sedmdesátých letech byl veškerý software svobodný. Již od počátku osmdesátých let, kdy byly vyvinuty výkonnější počítače, však začali někteří programátoři zdrojové kódy svých programů tajit a vytvářet tzv. proprietární software. Richard M. Stallman, do té doby programátor na univerzitě MIT v USA, se se ji proto roku 1984 rozhodl opustit a založit projekt, který vytvářel svobodný unixový operační systém. Tento projekt byl pojmenován jako projekt GNU (vyslovováno [gňú]) je rekurzivní akronym ,,GNU is Not Unix' (GNU není Unix). Na projektu GNU se podílelo mnoho lidí, ale autorem jeho nejdůležitější části, svobodného překladače gcc, je právě R.M. Stallman. Dnes je nejčastěji používanou variací GNU operační systém GNU/Linux.

Nadace pro svobodný software

Nadaci pro svobodný software (Free Software Foundation) založil roku 1985 Richard Stallman. Jedná se o neziskovou organizaci osvobozenou od daní. Tato nadace prosazuje již zmiňované uživatelské svobody, zabývá se vývojem systému GNU a svobodné dokumentace či také etickými a politickými otázkami, které se ke svobodnému software vztahují. Další informace najdete na http://www.gnu­.org/fsf/fsf.cs­.html

Cloud 24 - tip 1

Kontakt pro tisk

Hynek Hanke
http://www.vol­ny.cz/gnumani­acs/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku