Hlavní navigace

Fúze HP a Compaqu: Hra o 20 miliard dolarů pokračuje

26. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Překvapení, mistrovské tahy i humor jsou součástí hry o 20 miliard dolarů. Jedná se o soudní při, která buď posvětí, nebo znemožní fúzi HP a Compaqu.

Walter Hewlett, potomek zakladatele firmy Hewlett-Packard, již svědčil u soudu, kde žaluje managementy HP a Compaqu, protože je přesvědčen, že desinformovaly akcionáře o přínosech fúze.

Walter Hewlett nesouhlasí s fúzí, kterou se snaží prostřednictvím soudu zastavit a posléze zrušit prakticky od počátku. Avšak nejprve věřil, že hlasování dopadne v neprospěch fúze. O osudu HP a Compaqu se rozhodlo před necelým měsícem, kdy rozdílem přibližně 45 milionů hlasů ze dvou miliard akcionáři rozhodli pro spojení firem. W. Hewlett však tvrdí a má pro to zřejmě i důkazy, že management HP a Compaqu šířil mezi akcionáři nepravdivé, či přesněji zavádějící informace, a tak je přesvědčil o výhodnosti spojení. Odborníci si však vůbec nejsou jisti, zda fúze akcionářům něco přinese. Navíc soudní spor vnáší na akciové trhy nejistotu, a to akcie nemají rády a rozhodně nestoupají.

W. Hewlett ve svém svědectví připustil, že mezi motivy, které ho vedly k podání žaloby, patří i „rumors“ („jedna paní povídala“), anonym a další zajímavé motivy. Fúze HP a Compaqu má hodnotu kolem dvaceti miiard dollarů. Jen Carla Fiorino, CEO HP, si za úspěšnou fúzi připočte na své konto přes 100 milionů dolarů a ostatní nedostanou o moc méně. Je zřejmé, že osobní „vůle“ a motivace fúzi uskutečnit tu z jejich strany rozhodně existuje.

Motivům, šancím a pozadí žaloby ze strany W. Hewletta se věnuje tento článek na CNetu

Michael Capellas, CEO (šéf) Compaqu, již též svědčil. Nyní je zkoumána korespondence jeho a dalších členů managementu právě ohledně známek toho, zda manipulovali čísly, aby ovlivnili akcionáře, či nikoli. CNet soudí, že právě výsledky svědectví M. Capellase a výsledky zkoumání jeho korespondence mohou celý spor, když ne rozhodnout, tak silně ovlivnit. Hewlettův právní zástupce Stephen Neal předložil soudu balík korespondence, o které tvrdí, že jednoznačně obsahuje stopy. Konkrétně, že je z ní patrné, že management „přeháněl“, když referoval o výhodách fúze pro akcionáře. Je mezi nimi i dopis jednoho ze zaměstnanců HP, který vyčíslil pro i proti a fúzi ohodnotil poměrně drsnými slovy s vyjádřením naděje, že se snad management vrátí zpátky nohama na zem.

Podrobnostem se věnuje článek na CNetu, ze kterého jsem čerpal.

Ve svědeckém stání se objevila též šéfka HP Carla Fiorino, která byla zjevně hodně rozzlobená. Tvrdila, že presentované skutečnosti neodrážejí celou šíři problému. Že ve fúzi bylo zainteresováno velké množství lidí a spojení firem bude mít přínosy, které nejsou nyní jasně patrné. Článek se též věnuje novým skutečnostem, které se u soudu objevily. Například M. Capellas psal C. Fiorinové, že spojení HP a Compaqu se stane případnou studií pro další fúze, ale že to jde velmi pomalu. Dokonce si posteskl, že s kursem, který celý proces nabral, a při současné rychlosti nemohou uspět.

Tento článek též vnáší světlo do role Deutsche Bank, o jejímž akciovém podílu se soudí, že převážil jazýčky vah ve prospěch fúze. Ukazuje se, že Deutsche Bank měla eminentní zájem na tom, aby fúze dopadla dobře, neboť jako poradce na tom vyzískala miliardu dollarů. Zároveň však musela mít informace o výhledech na to, jak se fúze vyplatí ostatním akcionářům.

Pokud by se prokázalo, že fúze byla uskutečněna na základě hlasování akcionářů, kterým byla presentována nesprávná čísla, mnoho zůčastněných by si odneslo pořádnou porci ostudy.

Podrobnosti naleznete v tomto článku na CNetu

O den později se objevil článek, který doplňuje nejasná místa. Naleznete jej zde

CS24_early

Přispěvatelé Cnetu dokonce nalezli v soudním sporu humorné pasáže a též se o ně podělili se čtenáři. Ve sporu, kde se jedná o částce blížící se celému českému rozpočtu, je to vítané odlehčení. Mnoho do smíchu však nebylo ani jedné ze zúčastněných stran. Příspěvek naleznete zde na CNetu

Celou causu můžete průběžně sledovat ve zvlášní rubrice, kterou CNet pravidelně aktualizuje. Jelikož se záležitosti věnuje od samého počátku, patří komentáře a informace v článcích mezi ty nejzasvěcenější.

Byl pro vás článek přínosný?