Hlavní navigace

Galerie: SteamOS od instalace až po spuštění hry

5. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

SteamOS je jedna z nejzvláštnějších linuxových distribucí, která tu kdy byla. A pokud vše půjde podle plánu, má šanci stát se jednou z nejvlivnějších. Valve má kontakty, které dokáží prospět nejen této herní distribuci, ale i celému linuxovému ekosystému. Jak vypadá vůbec první verze tajemného SteamOS?

Co byste řekli na Linux v konzolích? SteamOS totiž Linux opravdu je a ani se to nesnaží skrývat, jak je často neblahým zvykem. Už po chvilce zjistíte, že se uvnitř skrývá vcelku standardní Debian s grafickým prostředím GNOME 3. A k tomu samozřejmě to hlavní – linuxový klient herní platformy Steam. Cokoliv skrývat by v současné době ani nemělo smysl. Společnost Valve by byla velmi ráda, aby se zkušení linuxáci v jejím výtvoru pohrabali a hlásili chyby.

Samotný klient potom nabízí dvě rozhraní. Tradiční desktopové, které už je tu s námi dlouhá léta, a potom to zajímavější – konzolové. To je určeno pro ovládání gamepadem, ale poradí si i s myší. Zatím se podívejte, jak SteamOS vypadá, brzy se podíváme i na to, jak vlastně běhá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.