Hlavní navigace

Gem Miner: kopejte hlouběji se svým Androidem

21. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dnes se podíváme do jiné skupiny her než tomu tak je každý týden. Vybral jsem na představení hru Gem Miner: dig deeper pro operační systém Android. Je to jednoduchá hra, ve které se snažíte dokopat co nejhlouběji až k obrovskému diamantu. Pomáhá vám k tomu různé vybavení, výtahy, žebříky a podpěry.

O Androidích hrách jsme ještě na Rootu nepsali a jelikož je to také linuxový operační systém a navíc je tam mnohem více neprobádaných vod než v běžných linuxových distribucích, není důvod se jimi nezabývat. Jako první jsem vybral asi první komerční hru, kterou jsem na Androidu hrál. Jmenuje se Gem Miner: dig deeper a celá hra je o kopání, sbírání hornin a vynášením jich na povrch.

Herní prostředí

Jde o plošinovku v klasickém stylu. Herní pole je rozděleno na čtvrce a můžete se pohybovat o jeden vždy čtvereček jedním ze čtyřech směrů. Pokud je v cestě nějaká hornina či surovina, hrdina se dá okamžitě do kopání. Hlína odpadne a surovina putuje do vašeho batohu. V pravém horním rohu máte k dispozici mapu celého podzemí, které se s vaší cestou a vaší schopností vidět okolo sebe postupně doplňuje. Během hry budete potřebovat použít nějakou část vašeho vybavení. V levém dolním rohu si můžete vybrat třeba podpěry, survival kity apod. V pravém dolním rohu vybíráte krumpáč, vrtačku případně prázdné ruce. V herním menu můžete mít rovnou tři uložené pozice. Jdou do počtu se stupni obtížnosti, které jsou také tři.

Gem Miner na hudbě nestaví, ale to se u mobilní hry moc nečeká. Grafika je mírně nad průměrem oproti jiným hrám, které jsou na Androidu k dispozici. Hru zvládnete dohrát přibližně za 4 až 6 hodin, podle toho, jak dobře budete volit upgrade vašeho vybavení, resp. utrácení peněz obecně a na jak těžkou obtížnost budete hrát.

Hned nad ústím do dolu je obchod, kde se prodává hornické vybavení a také zde odkupují suroviny, které vykopete. Hned vedle se nachází váš tábor, kde doplňujete energii a můžete si hru uložit. Vybavení je základem k tomu, abyste se dostali níž. Čím níže v zemině budete, tím dražší kovy budete nacházet. S hloubkou ale stoupá tvrdost zeminy a když nebudete upgradovat svoje vybavení, budete vysílení hned po prvních odkopaných metrech. Také platí, že čím dražší kov najdete, tím hůře se těží a opět vás jeho těžba vysiluje.

Energie společně s žebříky jsou základem pro cestu dolů. Vždycky si před ponořením se do hlubiny země zkontrolujte, jestli máte dostatek žebříků. Energii si doplníte u stanu a spotřebováváte ji s každým pohybem. Pokud se nehýbete a jen stojíte na místě, nic se nespotřebuje. Její množství si můžete zvýšit dokoupením luxusnějšího spacího pytle. Když uděláte jeden krok, vaše energie ubude, to samé při každém kopnutí do země. Se stejným vybavením trvá vytěžení různých kovů různou dobu. Ta se dá zkrátit koupí lepšího krumpáče, případně vrtačky. Osobně ale preferuji investovat do krumpáče. Vrtačka není o moc silnější a jsou to zbytečně vyhozené peníze. Doporučuji ze začátku investovat hlavně do krumpáče a na druhém místě do výtahů. S postupem času si budete moci vylepšit i další části vaší výbavy.

 Vybavení

Věci které si můžete v obchodě koupit nebo vylepšit, najdete v následujícím seznamu:

  • Podpěry
  • Žebříky
  • Lampa
  • Batoh
  • Krumpáč
  • Spací pytel
  • Krátký a dlouhý výtah
  • Seismický detektor
  • Survival kit
  • Drill – vrtačka

S žebřících jsem mluvil již výše a slouží k pohybu nahoru. Vždy jich mějte u sebe alespoň 20 a víc a v pokročilejší fázi hry třeba i 50, nikdy nevíte, kam všude se budete prokopávat a pokud vám dojdou, budete muset zavolat záchranu a přijdete o vytěžené suroviny. Podobně to je s energii, pokud vám dojde, už se nepohnete a jediným řešením je survival kit, který vám trochu energie na úprk dodá. Mějte u sebe vždy alespoň jeden či dva kusy.

Podpěry slouží pro podepření těžkých kamenů, které mají tendenci spadnout vám na hlavu. Při procházení podzemí vidíte jen omezený kruh okolo sebe. Když si pořídíte lepší lampu, dokáže vám hledání nových ložisek surovin v mnohem ulehčit, ale není nezbytnou součástí a určitě se bez ní na začátku obejdete. Když se vydáte na výpravu, koupíte si k tomu lepší spací pytel a více dole vydržíte, zjistíte, že se vracíte s větším množstvím energie, než byste chtěli. V takovém případě začněte investovat do většího batohu, díky čemuž budete moci pobrat najednou více surovin a tím si na každou výpravu zvednout zisky. Vylepšování spacího pytle a batohu dělejte rovnoměrně. Větší batoh než energetický potenciál vás bude nutit těžit déle a může se stát, že to neodhadnete a budete muset použít survival kit nebo rovnou pomoc.

Většinu času strávíte dopravou do podzemí. Žebříky se vám budou hodit při prozkoumávání do stran, ale do hloubek by vás to postupně přestalo bavit. Proto tu jsou výtahy, které lze spojovat dohromady a které vás zavezou bez ztráty energie do libovolné hloubky, resp. kamkoli kde výtah postavíte. K dispozici je dlouhý a krátký výtah. V pozdějších fázích hry se vyplatí investovat hlavně do dlouhých výtahů. Abyste se dostali na dno, budete jich potřebovat přibližně dvacet.

CS24_early

Občas budete mít problémy s hledáním surovin, a to hlavně pokud hrajete na větší obtížnost, kde surovin moc není a pro každé ložisko byste udělali cokoli. V tom vám pomůže seismický detektor, který vám na mapě zobrazí, co se kolem vás skrývá. Zobrazí i bonusová místa s mapou nebo s fosíliemi.

Závěr

Gem Miner: dig deeper je komerční hra, takže budete potřebovat telefon buď ve správné zemi nebo s programem MarketEnabler nebo MarketAccess. Platba se provádí přes Google Checkout a máte jeden den na vyzkoušení, jak je na Android Marketu zvykem. Pokud si chcete Gem Miner vyzkoušet bez platby, můžete zkusit omezenou verzi, kde dno najdete poněkud dříve než v té plné. Rozhodně mě Gem Miner zaujal a bavil mě přibližně měsíc, než ho nahradily jiné hry. Aktuální cena na Marketu je 1,35 GBR.

Chtěli byste více recenzí Androidích her?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.