Hlavní navigace

LaTeX Labs: podpora LaTeX dokumentů v Google Docs

20. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před několika dny byl veřejně představen projekt LaTeX Labs, který do Google Docs integruje podporu LaTeX dokumentů. Máte tedy možnost si v online službě vytvářet texty se špičkovou sazbou. Není třeba nic instalovat, prostě můžete začít psát. Jaká je první preview verze této služby? Funguje vůbec?

Online kompilátor LaTeX dokumentů není žádná novinka. U nás existuje například TeXonWeb. Nová je ovšem integrace do Google Docs, který je uživateli hojně využíván pro ukládání a zpracování textových dokumentů ve WYSIWYG editoru. LaTeX Lab ale k celé věci přistupuje trochu jinak.

Projekt je vytvořený pomocí Google Web Toolkit a používá GData API. Je hostován na Google App Engine a web projektu naleznete na Google Code. Projekt je napsán v Pythonu a Javě.

Integruje se do Google Docs a využívá jeho editor. Nabízí dokonce zvýrazňování syntaxe a samozřejmě také vlastní nástroje a kompilátor. Dokumenty se vám tak ukládají u Google a navíc máte možnost si z nich přímo vytvořit hotový dokument. Nejedná se ale o WYSIWYG editor pro LaTeX. Nečekejte tedy něco jako LyX. Labs nabízejí klasický textový editor, do kterého musíte sami zapisovat příkazy. Bez znalosti LaTeXu se tedy neobejdete.

Pokud si chcete Lab vyzkoušet, navštivte adresu docs.latexlab­.org. Budete požádání jen o přihlášení do Google Docs. Po přihlášení se vás Google zeptá, jestli skutečně chcete této aplikaci povolit přístup. Rozhodl jsem se LaTeX Labs vyzkoušet.

Na první problém jsem narazil hned na začátku. Pokusil jsem se do Docs nahrát soubor Katedrala_a_trziste.tex. Pro Google Docs se ale jedná o neznámou příponu, a proto se jednalo o soubor neznámého typu. Ani v LaTeX Labs se potom nepodařilo soubor otevřít. Jedná se o známý problém a řešení je snadné, i když trochu otravné: je třeba souboru změnit příponu na .txt. V tu chvíli jej Docs poznají a otevřou, a tak je možné s ním pracovat i v Labs.

Zkusil jsem otevřít zdrojový soubor knihy Katedrála a tržiště, kterou jsem před časem sázel do PDF právě v LaTeXu. Knihu jsem pak zkusil beze změn přeložit. K překladu je určeno nevýrazné tlačítko s červenou kuličkou na horní liště. Následuje dialog, který se vás zeptá na použitý kompilátor. Nabízí se jeden vestavěný, možnost použít externí kompilátor nebo lokální MikTeX či TeX Live. Tyto položky jsou ale zašedlé a zřejmě vyžadují nějakou integraci, kterou nemám. Vyzkoušel jsem tedy standardní vestavěný kompilátor.

První pokus o překlad neproběhl vůbec. Z dokumentu jsem linkoval lokální knihovnu, která samozřejmě na serveru Labs není. Web vypsal chybovou hlášku a dovolil mi pročíst výpis TeXu. Z něj jsem se dozvěděl, kde je chyba.

Stačilo knihovnu odstranit a vše se rozeběhlo. Po výběru překladače už kompilace proběhla. Ta je poměrně rychlá a trvá jen několik málo sekund. První výsledek se standardním překladačem ale nedopadl dobře:

Samotná sazba je naprosto v pořádku, zlom je v pořádku a věci jako obsah či číslování stran jsou v pořádku. Jak sami vidíte, systém nepřežil češtinu. Přitom v editoru je vše zobrazeno naprosto správně.

Nakonec jsem si po chvíli zkoumáni všiml, že je chyba v mém zdrojovém kódu, protože je v něm z neznámého důvodu zakomentována položka nastavující TeXu práci s UTF8. Po zapnutí už se vše krásně rozjelo:

Vznikl kompletní dokument včetně obsahu, správné češtiny a všech vlastností, které má dokument mít. Labs také očividně obsahují velké množství různých knihoven, které můžete ve svých dokumentech využívat. Webová aplikace umožňuje dokument následně vyexportovat v PDF, PS nebo DVI. Abyste si mohli výsledek prohlédnout, PDF jsem stáhl: Katedra­la.pdf.

Vyzkoušel jsem si také některé nástroje, které jsou nabízeny v horní liště. Jedná se o různé funkce LaTeXu, které využijete při sazbě matematiky. Abyste si nemuseli pamatovat příkazy pro všechny tyto funkce, stačí si vybrat oblast, otevře se vám dialog a v něm stačí zvolit funkci. Její příkaz se pak sám vepíše do prostředí editoru.

Trochu zamrzí jen to, že funkce přepíše text, který máte právě označený. Naopak bych očekával, že když označím výraz a kliknu na odmocninu, příkaz pro odmocninu mi automaticky výraz obalí. Zatím se tak neděje. I přesto jsou ale menu s funkcemi velkým pomocníkem. Vždyť LaTeX přináší největší výhodu právě těm uživatelům, kteří v něm chtějí sázet složité matematické vzorce.

root_podpora

Jedná se skutečně o „preview“ vydání a některé věci se nechovají příliš dobře. Po otevření dokumentu už například není možné vytvořit prázdný soubor, občas vás kliknutí na odkaz na stránce odvede jinam, editor se tím zavře a vy ztratíte neuložené změny. Až budou tyto nepříjemnosti odstraněny, bude se jednat o velmi zajímavý nástroj.

Už teď umí to hlavní – otevřít, upravit či vytvořit dokument a vysázet jej do všech tří důležitých formátů. Z tohoto pohledu LaTeX Labs pro Google Docs velmi vítám a doufám, že další vývoj bude pokračovat stejně aktivně jako doposud.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.