Hlavní navigace

GNOME 3.20: hodnocení softwaru a úpravy fotek

1. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Grafické prostředí GNOME ve verzi 3.20 vylepšuje katalog softwaru, IDE Builder a po dlouhé době také klienta pro IRC. Webový prohlížeč zase dohání konkurenci podporou nových standardů.

Půlrok se s půlrokem sešel a grafické prostředí GNOME vyšlo ve verzi 3.20, již jedenácté ve třetí generaci. Samotné prostředí (rozhraní) bylo vypipláno a moc už se nemění. Stále se však vylepšují aplikace. Idea je taková, že aplikace z rodiny GNOME by měly pokrýt všechny důležité činnosti. Nové GNOME si jako tradičně odbude premiéru ve Fedoře (v alfaverzi 24 jsme ho testovali). Brzy by se mělo objevit také v rolling release variantě openSUSE zvané Tumbleweed a jako vždy najde se něco najde i v Arch Linuxu.

Přehledy klávesových zkratek

Z globálních novinek nejvíc zaujmou přehledy klávesových zkratek, které jsou zatím k dispozici pro osmnáct aplikací a zobrazíte je klávesovou zkratkou Ctrl+F1 nebo Ctrl+?. Úprav rozhraní se dočkaly nastavení myši nebo pokročilý konfigurátor systému GConf. GNOME Shell do nabídky skrývající se pod hodinami integruje základní ovládací panel hudebního přehrávače, pokud to ten podporuje (specifikace MPRIS). Něco podobného už dřív zajišťovalo rozšíření, ale teď se jedná přímo o součást základního rozhraní.

Klávesové zkratky správce souborů Nautilus

Klávesové zkratky správce souborů Nautilus

GNOME Software: recenze a sandboxované aplikace

Katalog aplikací GNOME Software ve verzi 3.20 nabízí několik hezkých vylepšení, za které z části mohou i vývojáři Ubuntu. Tato distribuce se totiž rozhodna použít GNOME Software namísto vlastního Centra softwaru. Přibylo hodnocení programů v podobě klasických hvězdiček a komentářů (včetně možnosti hodnotit jejich přínos). Ve vývojové Fedoře zatím tato možnost ale dostupná není. Další zatím neviditelnou, ale důležitou novinkou je podpora správy sandboxových aplikací xdg-app.


Autor: The GNOME Project

Přes GNOME Software lze nově také upgradovat systém. Bude samozřejmě záležet na tvůrcích distribuce, zda toho využijí. U Fedory je to v plánu, Ubuntu chce (alespoň zatím) zůstat u vlastního nástroje. Došlo také k menším úpravám designu. Ten je nově částečně responzivní, ale pouze tam, kde to dává smysl. Např. seznamy aplikací nebo jejich profilové stránky se zbytečně neroztahují, protože by to zhoršovalo čitelnost.

Webový prohlížeč drží krok s dobou

Výchozí prohlížeč v GNOME asi používá málokdo, ale vývojáři si stále stojí za tím, že by měl existovat. A tak ho modernizují. Ve výchozím stavu prohlížeč Epiphany zapíná podporu standardů WebGL a Web Audio. Epiphany další prohlížeče následuje i tím, že před nezabezpečeným spojením HTTP varuje malým vykřičníkem v adresním řádku. Obnovení sezení by celkově mělo fungovat lépe, nově např. obnoví i poslední pozici na každé stránce. Potěší také nový správce stahování v rozklikávací nabídce á la Firefox. Přestože Epiphany určitě top prohlížečům konkurovat nebude, dá se bez problémů používat, je bezpečný a poradí si s drtivou většinou obsahu.

Fotky zvládají základní úpravy

Někteří si myslí, že by se prohlížeče a editory fotografií měly důsledně oddělovat. Já si to nemyslím a je podle mě jedině dobře, když prohlížeč zvládá i základní editaci, která nakonec vystačí 9/10 uživatelů. Nová verze aplikace Fotky mě tak mile potěšila. Nabízí ořez, pár filtrů a standardní úpravy jasu, kontrastu, sytosti nebo zaostření. Vše je přístupné v bočním panelu, naprosto srozumitelné a rychlé. Úpravy (můžete jich provést mnoho zároveň) pak uložíte kliknutím na tlačítko hotovo. Dál přibyla jednoduchá funkce pro export umožňující vytvořit kopie obrázku s nižším rozlišením. Vlastní rozlišení ale nastavit nemůžete, aplikace nabízí jen několik standardních.

A trpaslík už může na Instagram!

A trpaslík už může na Instagram!

Mapy: tisk a export do PNG

Mapy jsou jedna z novátorských aplikací, se kterými GNOME přišlo. Ze začátku to byl opravdu jen hloupý prohlížeč OpenStreetMap, ale s každou verzí dostává několik vylepšení a už má svůj smysl. I tentokrát přibyly užitečné novinky jako export mapy do PNG či tisk celé mapy i s trasou. Uživatelé nově mohou přispět do OpenStreetMap přidáním bodů zájmu, tedy obchodů, restaurací atp. K tomu je ale samozřejmě třeba účet na OpenStreetMap. Další novinkou je možnost načíst vrstvy ve formátech KML a GPX, to ale asi využije spíš jen pár nadšenců. Tato aplikace každopádně dělá svobodným mapám dobrou vizitku.

Polari: IRC žije!

Kdysi populární komunikační protokol IRC už má svá nejlepší léta za sebou, ale v technické (a open source obzvlášť) komunitě je stále relativně používaný. Po dlouhé době se proto větších vylepšení dočkal IRC klient Polari. Zaujme např. možnost snadno posílat obrázky (automaticky se nahraje na Imgur) nebo zjednodušený vzhled. Polari si také poradí se serverovými hesly, podporuje příkaz /msg nebo do určité míry filtruje stavové zprávy, aby návštěvníky místnosti zbytečně neotravovaly.

CS24_early


Autor: The GNOME Project

Builder podporuje pluginy

Vývoj IDE Builder, na který se vybralo hezkých 56 tisíc dolarů na Indiegogo, zdárně pokračuje. V nové verzi už podporuje pluginy, zvládá vytvořit balíčky již zmíněných sandboxovaných aplikací xdg-app a chlubí se částečnou podporou jazyku Vala. Vylepšeny byly také emulace editoru Vim nebo automatické dokončování (nabízí i výrazy podobné, nejen přesné).

Další novinky

  • Aplikace Dokumenty prostřednictvím GTK widgetu LibreOfficeKit dokáže zobrazovat dokumenty, tabulky a prezentace z rodiny ODF. Vykreslování je ale poněkud kostrbaté.
  • Správce souborů Nautilus upravuje dialog pro vyhledávání a filtrování souborů a přidává pár nových možností zobrazení.
  • Práva přístupu ke geolokačním informacím lze upravit pro jednotlivé aplikace (Nastavení → Soukromí).
  • Výchozí font Cantarell se zbavil řady drobných chybiček a nejednotností. Také přibyly další jazykové sady a speciální znaky.
  • Hra Červíci (Nibbles) má novou retro grafiku a upravuje hlavní obrazovku nebo zobrazení životů a výsledků.
  • Terminál zavádí plynulé posouvání (smooth scrolling).
  • Aplikace úkoly přidává podporu modulů a obrazovku s přehledem seznamů úkolů.
  • Správce tiskových úloh byl přepracován do nového stylu GNOME.
  • Opět se vylepšovala podpora zobrazovacího serveru Wayland.

Samé pěkné novinky

GNOME 3 i tentokrát potvrzuje, že dospělo a kontroverze už je za ním. Novinek ve verzi 3.20 je řada a myslím, že většina uživatelů je přijme bez problémů a s radostí. Na druhou stranu tu nejsou žádné dechberoucí novinky, kvůli kterým byste verzi 3.20 hned museli mít. Vývoj GNOME je evoluční. Osobně mě nejvíc potěšily úpravy fotografií a recenze softwaru. Také Builder se vyvíjí rychle a správným směrem. Oproti dřívějším vydáním už nepřibývají aplikace, ale požadované funkce už asi byly pokryty a navíc je třeba vylepšovat stávající aplikace, takže se není čemu divit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.