Hlavní navigace

GNOME 3.16: mobilní notifikace svědčí i desktopu

27. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Třetí generace grafického prostředí GNOME se hlásí s novou verzí 3.16, která částečně upravuje vzhled a mění systém notifikací. V obojím se inspiruje v mobilních systémech. Krom toho vylepšuje aplikace a přidává rovnou čtyři nové: kalendář, aplikaci pro správu a čtení knih, mapu znaků a vývojové IDE.

Nová verze grafického prostředí už sice vyšla, ale jak je obvyklé, reálně se k uživatelům dostane až během několika měsíců. Z větších linuxových distribucí GNOME 3.16 jako první nasadí zřejmě Fedora 22, která by měla vyjít v druhé polovině května. K dispozici už je alfaverze, ve které verzi 3.16 můžete vyzkoušet už nyní. Ta také posloužila pro účely tohoto článku.

Rozhraní a vzhled: nové notifikace a posuvníky

Rozhraní GNOME Shell se po dlouhé době dočkalo větší úpravy vzhledu. Vydává se cestou tzv. plochého designu, který se dnes prosazuje na webu i v dalších operačních systémech. Dle mého názoru je to změna pozitivní, ale vnímání designu je vždy velmi subjektivní. Podstatné je, že rozvržení zůstává stejné – pouze se změnily (zjednodušily) a přebarvily některé prvky.

Překopán byl systém notifikací (upozornění). Zmizel spodní panel a přehled posledních notifikací se přesunul ke kalendáři. Myslím, že nové umístění je pro většinu uživatelů srozumitelnější a přístupnější. A co se týče nových notifikací, ty se od nynějška zobrazují nahoře uprostřed obrazovky. Nové řešení notifikací je také lepší v tom, že základní informace o proběhlých notifikacích vidíte na první pohled. Nemusíte nikam najíždět nebo něco rozklikávat. A jako bonus už se s notifikacemi kamarádí i terminál – při dokončení úlohy vám jejich prostřednictvím dá vědět.

Další designovou změnou jsou přepracované posuvníky. V případě, kdy jste aktivní v rámci okna, je zobrazený posuvník pouze velmi tenký. Pokud v daném okně nejste aktivní, nezobrazuje se vůbec. No a pokud se kurzorem najedete do oblasti posuvníku, rozšíří se, aby ho bylo možné bez problémů uchopit. Nemám k novým posuvníkům vážnější výhrady, ale dokážu si představit případy, kdy mohou být kontraproduktivní. Např. když chcete rychle pohledem zjistit pozici v prohlíženém dokumentu.

Nové aplikace: pro vývojáře i knihomoly

U GNOME už se pomalu stává tradicí, že v každém vydání přináší několik nových, většinou jednoduchých, aplikací. V tomto vydání je to čtveřice Kalendář, Knihy, Znaky a Builder, všechny zatím ve formě ukázky. Kalendář je hezký, přehledný, ale zatím veskrze nepoužitelný. Chybí totiž jakákoliv možnost synchronizace s webovými službami apod., kterou dnes asi vyžaduje většina uživatelů. Na druhou stranu je třeba ocenit rychlé vyhledávání. Až přibudou možnosti propojení a synchronizace, bude Kalendář fajn.

Správce a prohlížeč knih je podobně nedokonalý. Zvládne zobrazit přehled knih (v podstatě stejně jako aplikace Dokumenty), ale už nedokáže zobrazit jejich obsah. S výjimkou jednoduchých komiksových formátů jako cbr, což jsou v podstatě jen obrázky v archivu. Chápu, že se jedná pouze o ukázku, ale stejně – pokud aplikaci chybí i základní funkce, s jejím zařazením do vydání bych raději počkal.


Autor: Marta Milakovic

Další nová aplikace Znaky by se na první pohled mohla jevit jako náhrada klasické Mapy znaků (gucharmap), ale není to tak úplně pravda. Zatímco mapa znaků je velký katalog všech dostupných znaků, Znaky zobrazují jen častěji používané znaky, které však uživatelé mají problém najít na klávesnici. Ty jsou užitečně tříděny do kategorií (např. měny nebo matematické výrazy). A co je ještě lepší, lze mezi nimi i slovně vyhledávat. Předpokládám, že Znaky později nahradí Mapu znaků (může zůstat v repozitáři), přestože nejsou funkčně ekvivalentní.

Nahoře nová aplikace Znaky, dole Mapa znaků

Aplikaci Builder už jste možná zaregistrovali. Jedná se o vývojové prostředí pro tvorbu softwaru (nejen) pro GNOME, na které se vybralo 53 tisíc dolarů pomocí crowdfundingu. Slíbených funkcí je celá řada, ale kampaň proběhla teprve před dvěma měsíci, takže si na ně musíme počkat. Verze Builderu obsažená v GNOME 3.16 představuje spíš základní kostru bez pokročilých funkcí. Můžete si tedy osahat rozhraní apod., ale nečekejte o moc víc než od pokročilejšího textového editoru.


Autor: The GNOME Project

Změny ve stávajících aplikacích

Kromě přidání nových aplikací samozřejmě došlo na úpravy těch stávajících.

CS24_early

  • Prohlížeč obrázků (Eye of GNOME) byl jako jeden z posledních předělán no nového designu GNOME.
  • Přibyla ještě jednoduchá aplikace, asi spíš utilitka, pro současný zápis jednoho ISO obrazu na více USB zařízení. Jmenuje se MultiWriter.
  • Správce souborů (Nautilus) se dočkal dalších úprav rozhraní. Potěší zejména nabídka pro rychlejší volbu zobrazení a přiblížení.
  • Mapy přidávají další informace o bodech zájmu, umožňují check-iny na Foursquare a také umožňují úpravu tras přetahováním na samotné mapě.
  • Kalkulačka při zachování jednoduchosti zobrazuje historii provedených výpočtů. Další novinkou je klávesnicový mód, po jehož zapnutí se schovají tlačítka na obrazovce.
  • Nová nabídka Soukromí umožňuje deaktivovat zasílání informací o chybách nebo používání geolokace. Ta už je ale bezpečnější sama o sobě, neboť nově používá HTTPS.
  • Aplikace FotkyHudba se podle vývojářů dočkaly značného zrychlení.
  • Do kolekce her přibyla další hříčka Taquin (složení obrázku posouváním čtvercových částí).

Čekání na Waylanda

Ty nejzajímavější novinky v GNOME 3.16 už jsme si prošli, a tak zbývá už jen obligátní otázka: jak je na tom Wayland? Ani nejnovější vydání nový zobrazovací server ještě plně nepodporuje, ale podle vyjádření vývojářů už se blížíme do cílové rovinky. Vzhledem k dřívějším prodlevám nikdo nechce nic slibovat, ale možnost plné podpory v následujícím GNOME 3.18 je celkem reálná.

Nezklame, ale nepřekvapí

GNOME 3 už nějakou dobu není o experimentech. Velké změny už proběhly a i přes počáteční nevoli je uživatelé většinou akceptovali. Poslední vydání GNOME se nesou spíš ve znamení smysluplných změn, kterým není moc co vytknout. Nový systém notifikací je většině uživatelů důvěrně známý, neboť se s ním setkávají na mobilních zařízeních. I změny v aplikacích jsou obvykle k lepšímu. Vývojářům a designérům se dle mého názoru daří balancovat mezi množstvím funkcí a jednoduchostí rozhraní, kterou si vytyčili jako hlavní cíl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.