Hlavní navigace

První pohled: prostředí Budgie postavené na GNOME

28. 2. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ve světě grafických prostředí pro Linux teď byl celkem klid a po Cinamonnu nic moc zajímavého nepřišlo. Teď se však o slovo hlásí i další desktopy, jedním z nich je Budgie. Má být základem distribuce Evolve OS a jeví se jako zajímavá alternativa pro nenáročné uživatele. Podívali jsme se na vývojovou verzi.

Představení

Distribuce Evolve OS a zároveň i prostředí Budgie (andulka) jsou dílem Ikey Dohertyho. Doherty na celém projektu zatím pracuje sám, přičemž první na řadě je prostředí Budgie, tvorba samotné distribuce se na plné obrátky rozjede až potom. Pokud se podaří, zajímavá bude už jen tím, že bude stavět na openSUSE, což je za současné nadvlády Ubuntu a Debianu taková rarita.

Ale zpět k prostředí Budgie. Přístup Dohertyho je poměrně sympatický, své dítko staví na základech GNOME, ale nechystá se ho forkovat ani hanit, zkrátka vyvíjí alternativu pro určité spektrum uživatelů. Části své práce se chystá posílat do upstreamu. Tím se liší například od zmíněného Cinnamonu, který se od GNOME odtrhl a ušil na sebe bič. Spravovat takovou hromadu balíčků zkrátka není sranda.

Instalace

Přestože Evolve OS jen tak nebude, prostředí Budgie si můžete vyzkoušet již dnes. Alespoň pokud provozujete některou z distribucí Fedora 20 nebo openSUSE 13.1 s nejnovějším GNOME 3.10. Balíčky jsou dostupné skrze openSUSE Build Service. Dále je podporován také Arch Linux prostřednictvím neoficiálního repozitáře. Pokud se nové prostředí rozhodnete vyzkoušet, mějte na vědomí, že se jedná o produkt ve vývoji, některé věci ještě nefungují a další nemusí fungovat správně.

Prohlídka

Na stránkách projektu se píše, že se jedná o moderní a tradiční desktop zároveň. A toto prohlášení je velmi blízko skutečnosti. Prostředí sice vypadá moderně, barevně (dobrá, tomu asi každý holdovat nebude), ale konceptuálně patří spíš do staré školy. Žádné experimenty à la GNOME Shell se nekonají. Práce s okny ničím nepřekvapí a rozvržení spodní panel plus systémová nabídka už vůbec ne.

Pokud vám přijde, že tohle už jste někde viděli, máte pravdu. Budgie se v současnosti velmi podobá systému Chrome OS, který svou jednoduchostí pěknou řádku uživatelů přilákal. Poměrně blízko má ale i ke klasickému rozhraní Windows 7/8, případně výchozímu nastavení Cinnamonu.

Spodní panel

Spodní panel se dělí na tři hlavní sekce (zleva doprava): tlačítko pro přístup do systémové nabídky, zástupce otevřených oken a oblast určenou pro applety. Oblast pro applety ukazuje hlavně čas a později se tam objeví standardní applety pro síťová připojení, baterii, zvuk atp. Na obrázku je sice můžete vidět už nyní, ale nenechte se zmýlit, zatím nemají žádnou funkčnost.

Co se týče přehledu otevřených oken, ten momentálně funguje tím nejjednodušším možným způsobem – každé okno má na liště svého zástupce. Žádné sdružování oken podle mateřských aplikací se zatím nekoná, ale v budoucnu pravděpodobně přijde. Panel totiž bude fungovat dnes již velmi rozšířeným způsobem, kdy na něj půjdou „přišpendlit“ spouštěče aplikací.

Systémová nabídka

Do systémové nabídky lze přistupovat buď kliknutím na tlačítko na panelu, případně rychleji stiskem klávesy Super (Windows). Naleznete v ní přehled aplikací utříděný do kategorií a vyhledávací pole, na které je po otevření nabídky nastaven fokus. Co to v praxi znamená? Že můžete pohodlně spouštět aplikace stylem stisknu klávesu Super, napíšu první dvě písmena názvu aplikace a dám Enter (například).

Vzhled

Panel je úplně průhledný a z čistě estetického hlediska celé prostředí vytváří velmi dobrý dojem. GTK (okna) v současnosti používají Adwaitu – výchozí vzhled pro GNOME. Autor má ale v plánu připravit vlastní vzhled, který by měl být jednoduchý a „plochý“, aby do prostředí co nejlépe zapadl.

Technický základ

Jak již víte, protředí staví na GNOME 3.10. Samotné Budgie se potom skládá z trojice základních balíčků, přičemž další vedlejší pravděpodobně přibudou časem. Správce oken budgie-wm je založen na Mutteru, poměrně novém správci oken vytvořeném opět pro GNOME. Panel je napsán úplně od nuly a je obsažen v balíčku budgie-panel. A do třetice všeho dobrého tu máme budgie-session, které udržuje samotné sezení. Díky tomuto základu bude Budgie podporovat i nový zobrazovací server Wayland, ale to až jeho podporu připraví Mutter.

CS24_early

Pěkné, ale chce to čas

Grafické prostředí Budgie má potenciál zaujmout méně náročné uživatele, kterým nabídne hezké a známé rozhraní a relativní bezúdržbovost. Věřím, že uživatel přecházející z Windows by se v něm rychle zorientoval, oproti například GNOME Shell, které by pro něj bylo jako španělská vesnice. Ale pokud se řadíte mezi power usery, běžte zas o dům dál. Tady na vás nic zajímavého nečeká.

Samotné rozhraní je fajn a mnoho změn už nepotřebuje. Chybí tu však zejména applety, bez kterých systém nelze plně používat. Zkrátka je tu ještě hromada práce, zvlášť pro jednoho člověka. Ideální by bylo, pokud by se našli další příznivci a autorovi vypomohli. Jinak si na finální verzi budeme muset ještě dlouho počkat, což je škoda, protože Budgie by pro některé mohlo být to pravé ořechové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.