Hlavní navigace

Google Drive na Linuxu čtyřikrát jinak

25. 4. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Úložiště Google Drive neboli Disk patří mezi zajímavou alternativu ukládání dat. Zvlášť po nedávném zlevnění placených tarifů. Má však jednu vadu na kráse – Google stále nevydal oficiálního klienta pro Linux. Naštěstí je tu několik neoficiálních, které si v článku představíme a zhodnotíme.

Úložiště Google Drive právě oslavilo druhé narozeniny a oficiální klient je stále dostupný jen pro Windows a OS X, mobilní aplikace potom pro Android a iOS. Na stránkách nástroje stále svítí hláška „Máte Linux? Pro něj Drive ještě není, zůstaňte na příjmu.“ Kvůli podpoře Linuxu se dokonce sepisovaly petice, jedna z nich nasbírala šestadvacet tisíc podpisů.

Ale co se dá dělat, Google zřejmě nepovažuje linuxový Drive za prioritu. Pokud se vám však jeho služby líbí a jste schopni mu opomínání oblíbeného systému odpustit, nabídneme vám několik nástrojů pro Linux, které s úložištěm dokáží pracovat. Připomeňme si, že služba v současnosti nabízí 15 GB prostoru zdarma, 100 GB za 2 dolary a 1 TB za 10 dolarů měsíčně.

Grive Tools

Mezi nejstarší klienty pro Google Drive patří Grive. Tomu už se na Rootu věnoval Petr Krčmář v samostatném článku. Od té doby se však řada věcí změnila, a to k lepšímu. Původní autor už projekt opustil, ale ujali se ho další vývojáři vydávající ho pod názvem Grive Tools. Dnes už nemusíte kompilovat, balíčky jsou dostupné pro Debian, Ubuntu, Fedoru, openSUSE i další distribuce.

Grive také dostal grafické rozhraní. To je pochopitelně minimalistické, jedná se v podstatě jen o applet, ale i tak ho oceníte. Zejména díky indikátoru synchronizace a notifikacím. A méně zkušení uživatelé nebudou nuceni hrabat se v konfiguračních souborech. Ve výčtu podporovaných rozhraní/prostředí žádné důležité nechybí: GNOME, Unity, KDE, Xfce, LXDE a Cinnamon. Grive Tools představuje takový základ, u kterého když začnete, neprohloupíte.

Stránky projektu: The Fan Club

Hodnocení: 8/10

Klady: jednoduchost, stabilita, podpora

Zápory: méně možností

SyncDrive

Klient SyncDrive byl původně vyvíjen pro linuxovou distribuci Pear OS. Její vývoj už byl sice ukončen, ale SyncDrive žije dál. K dispozici jsou balíčky pro všemožné verze Ubuntu, ale samozřejmě nástroj můžete zkompilovat pro jakoukoliv distribuci. Samotný engine SyncDrive opět staví na Grive, ke kterému autoři přidali pár dalších funkcí a hlavně vlastní rozhraní.

Přehledné a intuitivní rozhraní je hlavní devizou nástroje, společně s podporou synchronizace více účtů (pro každý vyberete vlastní adresář). Také SyncDrive nabízí applet, ale bohužel jsem nedokázal zjistit, ve kterých prostředích funguje. Vzhledem k funkčnosti v Unity bych si vsadil minimálně na GNOME a Cinnamon. Oproti Grive Tools nabídne také statistiku využité kapacity přímo v aplikaci.

Stránky projektu: SyncDrive.fr

Hodnocení: 5/10

Klady: rozhraní, podpora více účtů

Zápory: chybovost, málo možnosti

Insync

Insync je zřejmě nejpokročilejším řešením integrace Google Drive na desktopu, což se projevuje také cenou. Služba nabízí několik tarifů (včetně podnikových), ale naše čtenáře asi nejvíc bude zajímat hlavně základní tarif pro osobní využití. Klient Insync podporuje připojení k teoreticky neomezenému počtu účtů najednou, přičemž povolení jednoho účtu vyjede na jednorázových 15 dolarů. To není až tak zlé, vzhledem k tomu, že Insync toho umí opravdu hodně a pravděpodobně víc, než toho kdy bude umět oficiální klient, protože Google všechno sází na web.

Klient je k dispozici pro Linux (s integrací do většiny prostředí), Windows, OS X, Android, iOS a Windows Phone. Mezi nejzajímavější funkce patří již zmíněná podpora více účtů, možnost nastavení proxy, zobrazení přehledů posledních souborů či navštívených cizích dokumentů apod. Insync také umí automaticky převádět vaše dokumenty ve formátu Googlu do formátů Microsoft Office, což sice není moc systematické řešení, ale někomu se může hodit.

Další výhodou je fakt, že vás klient málokdy žene na web. Většinou nabídne vlastní desktopový dialog, například i v případě nastavení sdílení souboru. Velká černá okna aplikace mi moc sympatická nebyla, ale to je věc vkusu. Raději připomeňme, že zaplacením Insync si kupujete pouze možnost používat klienta, nikoliv samotný prostor na Google Drive. Každému je k dispozici 15 dní na vyzkoušení zdarma (s možností dalšího prodloužení pomocí doporučení služby).

ict ve školství 24

Stránky projektu: InsyncHQ.com

Hodnocení: 9/10

Klady: podpora více účtů, spolehlivost, možnosti

Zápory: placený software

google-drive-ocamlfuse

Google-drive-ocamlfuse je řešení z trochu jiného soudku. Jak už možná z názvu tušíte, nástroj připojí Google Drive jako disk prostřednictvím modulu FUSE. Z toho plyne jedna zásadní odlišnost oproti předchozím řešením – obsah se nesynchronizuje, můžete k němu přistupovat pouze online. Už z toho důvodu ocamlfuse bude zřejmě jen pro hrstku uživatelů, kteří potřebují něco speciálního.

Nástroj se ovládá pomocí příkazové řádky a v konfiguračních souborech naleznete poměrně hodně možností. Nativní dokumenty z Google Drive umí ocamlfuse převést (resp. vyžádat převedení) do několika formátů: výchozí ODF, MS Office a samozřejmě i PDF. To ostatně může být docela vhodné využití nástroje. Pokud potřebujete dokumenty v PDF, díky ocamlfuse je můžete mít jako na dlani a nepotřebujete zdlouhavě vyklikávat konverzi na webu. I tento nástroj podporuje připojení více účtů.

Stránky projektu: gdfuse.forge.ocamlcore.org

Klady: specifické možnosti

Zápory: absence grafického rozhraní

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.