Hlavní navigace

Google připravuje nové aplikace pro Linux

4. 9. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Google se už dlouho pohybuje okolo linuxových serverů i desktopů. Už několikrát dokázal, že je pro něj tento operační systém důležitý. Nyní na veřejnost pronikla informace o tom, že Google Linux Client Team připravuje další nativní linuxové aplikace. Kdy se jich dočkáme? A které aplikace to konkrétně budou?

Google dnes

Google je velkým zastáncem Linuxu a open source obecně. Dokazuje to mimo jiné každoročním pořádáním akce Summer of Code, v jejímž průběhu dává šanci mladým programátorům, aby přispěli open-source komunitě nějakým novým kouskem kódu.

Sám Google přispívá vlastními vylepšeními stávajících aplikací, případně přípravou některých vlastních programů. Mezi ty nejznámější patří virtuální glóbus Google Earth, správce fotografií Picasa nebo Google Desktop.

Zatímco Google Earth je plnohodnotnou linuxovou aplikací funkčně totožnou s původním protějškem z MS Windows, o dvou dalších se to již s jistotou říci nedá. Picasa sice nabízí všechny důležité funkce, jedná se však o Win32 aplikaci běžící pod Wine. Google Desktop pro Linux je zase silně omezený a nenabízí všechny funkce.

Google možná už zítra

V Google existuje speciální tým lidí, který se zabývá tvorbou linuxových aplikací. Tento tým se jmenuje Google Linux Client Team a má na starosti většinu aktivit Google týkajících se Linuxu.

V srdci Google, tedy v budově v Mountain View, se uskutečnil první Linux Foundation Collaboration Summit. Kromě jiného měl na tomto setkání svou přednášku také zmíněný linuxový tým a kromě jiného zazněla informace o tom, že vývojáři Google v poslední době dosáhli „významných výsledků“ a brzy se dočkáme dalších aplikací pro linuxovou platformu.

Konkrétně proběhla informace o tom, že bychom se zajímavých novinek měli dočkat už v řádu několika týdnů. Padly ovšem také další zajímavé informace. Tým Google například oznámil, že některé aplikace budou vydány jako open-source, což jsme zatím u „velkých aplikací“ neviděli.

Další významnou novinkou bude použití standardních knihoven třetích stran. Google tedy ve svých programech začne používat knihovny běžně dostupné v linuxových distribucích. O které se konkrétně bude jednat, však zmíněno nebylo. Je možné, že vývojáři sáhnou i po některé z knihoven pro tvorbu grafického prostředí – například Qt nebo GTK.

To je také jedna z cest, jak se dostat „blíže“ k některým linuxovým distribucím. Google se o ně zajímá a má v plánu podporovat ty nejčastěji používané. Znamená to, že bychom se mohli dočkat balíčků a repositářů pro konkrétní systémy.

Snahou Google je obecně zlepšit interoperabilitu s jednotlivými operačními systémy a v případě Linuxu to znamená stát se součástí největších distribucí. To je samozřejmě dobrá zpráva nejen pro začínající uživatele, kteří mají s instalací některých aplikací problémy, ale pro Linux jako takový. Pokud distributoři nabídnou uživatelům pohodlnou instalaci populárních Google aplikací, bude o důvod víc se o Linux zajímat.

Problémy na cestě k Linuxu

Vývojáři na své prezentaci poukázali také na problémy, které jim práci na Linuxu komplikují. Tyto potíže stojí zřejmě za tím, že jsme se ještě mnoha Google aplikací nedočkali a na jiné jsme museli čekat tak dlouho.

Národní kódování

Prvním zmíněným problémem jsou znakové sady. Některé sady jsou aplikacemi podporovány velmi špatně nebo vůbec. Zmiňována je například konverzní utilita iconv, která si nerozumí s ISO-8859–8-l a podobně. Kódování se také týká problém nestandardních názvů a jejich vztahů. Někde je například sada označená jako Latin1, jinde se tatáž jmenuje ISO-8859–1.

Protože Google nabízí aplikace v mnoha světových jazycích a provozují je uživatelé po celém světě, je pro něj podpora národních znakových sad velmi klíčová. Samozřejmě univerzálním řešením by byl Unicode, ale vývojáři Google poukázali na to, že některé distribuce ještě nepoužívají UTF. Navíc další problém tkví v ukládání názvů souborů, kdy jsou používána různá kódování.

Grafická rozhraní

Dalším palčivým problémem, který lidé z Google zmínili, je neexistence standardního linuxového grafického rozhraní. Neexistuje dokonce ani jednotné API, takže aplikace není možné napsat dostatečně univerzálně. To přináší problémy například v případě konfigurace automatického startu aplikací, minimalizace do tray icon, přidávání položek do uživatelských menu a podobně.

Je známo, že Google často využívá mnoho systémových služeb, ať už těch přímo souvisejících s prostředím nebo se systémem jako takovým. V případě Linuxu ovšem není situace tak jednoduchá jako u MS Windows. Distribuce se v mnohém liší.

Balíčkovací systém

Vývojáři si také stěžují na problematiku plurality balíčkovacích systémů. Každá distribuce řeší balíčky po svém a žádný standard neexistuje. Ani grafické instalátory pro software třetích stran nejsou nijak standardizovány a každý dodavatel si instalaci řeší po svém.

Ani to ale není správná cesta, protože neexistuje způsob, jak multiplatformně řešit instalaci startovacích skriptů, konfigurovat Cron, přidávat aplikace do systémových menu a podobně.

Binární kompatibilita

Tady vývojáři narážejí především na omezení 32 a 64bitů. Distribuce řeší zpětnou kompatibilitu s 32bitovými binárními aplikacemi po svém a některé vůbec běh podobných programů vůbec nepodporují.

Konfigurace systému

Poslední zmíněnou překážkou je nestandardní konfigurace některých klíčových systémových prostředků. Chybí například centrální nastavení proxy serveru, standardizovaná asociace souborů k aplikacím nebo detekce formátů souborů.

Problémem je nestandardnost

Shrneme-li výtky vývojářů Google, největším problémem vývoje programů pro Linux je velká různorodost řešení, distribucí a aplikací. Tvůrci software se tak musejí potýkat s mnoha různými problémy, které u jiných systému neřeší.

Co nás tedy čeká

Přesto se Google chystá vydat zajímavé novinky právě pro Linux. Bohužel žádné konkrétní informace zatím nejsou k dispozici, ale spekuluje se o několika různých možnostech.

Jedním z možných kandidátů na nativní linuxovou aplikaci je Picasa. V současné době běží pod Wine, a tak je tu možnost, že Google pracuje na portaci. To je ovšem podle mého názoru nepravděpodobné, protože Picasa je v současném stavu použitelná a není důvod investovat energii do její další úpravy.

Reálně se ale jeví možnost plnohodnotné portace Google Desktop. V linuxové verzi chybí podstatná část funkčnosti a ačkoliv lokální vyhledávání funguje, chybí grafická část s panelem, kterou mohou používat uživatelé s MS Windows. Vzhledem ke komplexnosti, s jakou se vývojáři zabývají zmíněnými problémy, by rozsah projektu odpovídal.

root_podpora

Velmi zajímavé by pro uživatele Linuxu bylo také vydání Google Talk – aplikace, která je založená na Jabberu a umožňuje také hlasovou komunikaci. Část kódu už je nyní jako open source dostupná v podobě knihovny libjingle. A vzhledem k tomu, že uživatelé po podpoře hlasu v Jabberu volají velmi hlasitě, je práce na linuxovém Google Talku poměrně pravděpodobná. Navíc Talk už vlastně pro Linux existuje, protože běží na linuxové Nokii N800.

Možností je samozřejmě více, Google může například vydat 64bitovou verzi Google Earth, po které je také poptávka. Zatím ale budeme muset počkat a nechat se překvapit. V každém případě se asi máme na co těšit.

Co Google chystá pro Linux?

  • nativní Picasa
    8 %
  • 64bitový Google Earth
    3 %
  • komplexní Google Desktop
    13 %
  • Google Talk
    76 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.