Hlavní navigace

Help Hannah's Horse: zachraňte koně...

23. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní příběh se bude odehrávat na místě tajemném, temném a mnohdy smrtícím. Kulisa jako vystřižená z hororových snímků. Rozlehlé bludiště, jež vás polapí do svých spárů. Budete zmateni, ztraceni a co je nejhorší, nebudete sami. Neexistuje žádný východ, ale přece je tu možnost, jak spasit svou duši.

Hra Help Hannah's Horse je remakem položeným na lety zpevněných základech Pacmana. Onen žlutý tvor požírající kuličky pronásledován podivnými zjevy. Naší hrdinkou je neméně sympatická holčička jménem Hannah. Její kůň Jasmína zoufale potřebuje léky. Hannah se tedy vydává na strastiplnou cestu za záchranou svého mazlíčka. Z nějakého důvodu jí však v poslání brání duchové mrtvých žokejů. Bohužel není vysvětleno, proč jejich duše nenalezly klid, což by mě docela zajímalo. Jak jsem již naznačil v úvodním odstavci, nevede z bludiště brána s blikající cedulkou východ. Pokud však vše posbíráte, automaticky se přenesete o úroveň výše. Povinné nejsou jen bonusy, ale mrkev – samozřejmě.

HHH 1

Po spuštění hry vás přivítá úvodní obrazovka, na které na vás holčička vychrlí svůj příběh. Nejspíše aby prostřednictvím vašeho dojetí získala vaši náklonnost a pomoc. Složité nabídky se nekonají. Pouze pár kláves. S pro návštěvu síně slávy, Esc pro ukončení, H zobrazí nápovědu a konečně mezerníkem vstoupíte do bludiště. Při hraní samotném je dobré si všimnout pravého sloupce, jenž vám ukazuje vyjma podoby Jasmíny také současné skóre, level a zbývající životy. Skóre stoupá za každou sebranou věc. Budete-li mezi nejlepšími, smíte vložit své iniciály na věčnou památku. Počet životů v základu jsou tři. Celkem je prozatím v Help Hannah's Horse patnáct kol. Projít je však dá docela zabrat. Poznejme nepřítele, říká už mistr Sun-c' ve svém díle Umění války. Našimi neživými oponenty jsou celkem tři duchové. Lze je dočasně zhmotnit a porazit pomocí jednoho z bonusů, které se zobrazují náhodně, ale jsou také nedílnou součástí kol. Jmenujme alespoň pár zástupců.

HHH 2

Tableta – Již zmíněný bonus, díky němuž jsou duchové porazitelní. Avšak jen na moment pomíjivý. Objeví se na startovním místě a jsou opět nedotknutelní.

Lektvar – Po sebrání vám zajistí dočasnou neviditelnost a tím i nezranitelnost. Jsou-li současně aktivní lektvar i tableta, nelze duchy zničit.

Šipky – Zamění strany ovládání doleva a doprava. Naštěstí ne navěky.

Budík – Způsobí zamrznutí času. Nepřátelé jsou stále nebezpeční, vzhledem k nepohyblivosti již ne tolik.

Modrý zátaras – Přes něj smí projít pouze Hannah.

Červený zátaras – Naopak tato barva značí vstup duchům povolen, Hannah však ne.

Dřevěná dvířka – Kromě toho, že na tomto místě je startovací pozice oponentů, je možné jimi procházet. Pouze v jednom směru.

Co je dobré vědět z hlediska strategie: po kolizi s duchem neumíráte hned. Ve velmi krátkém časovém úseku sice zmizíte, ale přece jen lze ve fázi skonu stále sbírat. Body naskakují skutečně za vše. Nejvíce poté za poraženého ducha. Ačkoli neexistuje klávesa pro pauzu, jakmile s Hannah chvíli nehýbáte, hra se sama stopne.

HHH 3

Zpracování by se dalo označit za prosté. Levely jsou přioděny do odstínů zelené barvy s fialovým okolím. Okázalých detailů se nedočkáme. Možná v jiné verzi. Hudba lehce připomínající venkov se sice hodí, ale může být časem značně nepříjemná. Výkřik polapené Hannah vás bude dlouho strašit ve spánku. Hratelnosti není příliš co vytknout. Škodou je absence více obtížností. Nemáte totiž možnost uložení hry a kola nejsou lehká. Ovládání je primitivní.

root_podpora

HHH 4

Pár slůvek závěrem. Help Hannah's Horse, ač vychází z hry staré a mnohokrát omleté, není úplně bez nápadu, jen jej mohl více rozvinout. Nebude se jednat o nejlepší remake, ale k pobavení postačí. Nenáročný titul využívající spíše rychlé reakce. Jasmína za záchranu stojí, tak ji nenechme napospas osudu. Není příznivý.

HHH 5

Chcete-li si hru vyzkoušet, stačí ze stránek stáhnout balík se zdrojáky pro Linux, rozbalit a spustit v onom adresáři příkaz make Měla by se vytvořit binárka hhh, kterou můžete spustit. Pro instalaci do systému zadejte ještě (jako root) make install. Pro kompilaci jsou vyžadovány devel verze knihoven SDL, SDL_image, SDL_mixer a SDL_ttf.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku