Hlavní navigace

Hon na piráty nabírá obrátky

28. 11. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tento týden jako by se nesl v duchu honu na piráty softwaru, audio i video produkce. Prakticky neuplynul den, aby se neobjevila zpráva o úspěchu některé protipirátské organizace, oproti dřívějšku se však změnila jedna zásadní věc. Mnoho z obviněných skutečně skončilo buď za mřížemi, nebo alespoň dostali pořádnou pokutu.

Zdálo se, že poté, co byl hudebními koncerny setřelen Napster a další P2P sítě se dostaly do problémů s příkazy soudu filtrovat hudbu, by nový model naprosté decentralizace, který použila například KaZaA, mohl být cestou. Cestou, která znemožní trestní zodpovědnost autorů software a de facto i uživatelů, protože platilo, že na jednotlivce nikdo nebude plýtvat časem. Skutečně to zatím vypadá, že tvůrci samotného software jsou jen těžko postižitelní, neboť na jejich strojích žádný pirátský materiál není, zato například uživatelé v Dánsku tento týden žalostně pohořeli.

Asi 150 uživatelům sítí KaZaA a eDonkey z Dánska totiž RIAA vystavila účet ve výši 14000$ za nahrávky, které jejich počítače obsahovaly. Organizaci The Danish Anti Pirat Gruppen se povedlo získat soudní příkaz, který jim zajistil přístup k záznamům ISP o IP adresách jejich uživatelů. Ty získali sledováním cvrkotu v těchto sítích a vytipovali si uživatele, kteří sídlí právě v Dánsku. Jako důkazy pak postačily screenshoty s výpisy obsahu disků příslušných uživatelů. (Jak poznamenal již underground.cz, je dosti sporné tvrdit, že Madonna1.mp3 je nahrávka zpěvačky Madonny, protože uživatel může mít jen podivnou metodiku označování souborů.) APG ocenilo jedno CD album na 16$ a celovečerní film na 60$. Nejspíše jakýmsi pokusem o naklonění přízně veřejnosti je nabídka žalovaným, že pokud vše ihned smažou z harddisků, zaplatí jen polovinu a vyhnou se žalobě u soudu. Viz TheRegister.

Dalším zajímavým případem je zabavení asi stovky počítačů v US NAVY (námořnictvo) a obvinění jejich majitelů z nelegálního kopírování hudby převážně ve formátu mp3. Místem činu je námořní akademie a obviněnými jsou její studenti. Zajímavým aspektem je právě fakt, že se věc týkala námořnictva, neboť dosud se mlčky předpokládalo, že armáda je nedotknutelná. Když už chlapci riskují své „zadky“ pro dobro národa, tak jim má být mnohé odpuštěno. Jenže RIAA si to nemyslí a hodlá měřit všem stejným metrem. Na tento případ upozornil článek na TheRegisteru, a to pro tento magazín typickým registrovským žargonem. Že si neberou v redakci příliš servítky, je známá věc. Nyní si v RIAA článek přečetli a velmi velmi se jim nelíbil. Proto zaslali do redakce protestní dopis, žádající okamžité stažení příslušného článku. To by ale nebyl TheRegister, aby dopis nezveřejnil. Není to ostatně jediný dopis k věci, který se na stránkách magazínu objevil. Ať tak, či tak, držím britům palce, protože sice možná píší poněkud nevázaně, ale píší o všem a je to rozhodně lepší, než to, co vidíme např. u nás v novinách. Myslím tím to, kdy po přečtení jedněch novin člověk vlastně přečetl i 90% ostatních novin a přitom se o dění ve světě nic nedozvěděl. Mnohem méně konfliktně se této věci věnuje například i Wired.

V cause s autorem DeCSS, která s kopírováním audiovideo materiálu také souvisí, došlo k rozhodnutí. Vrchní soud v Kalifornii zamítl soudní při vedenou proti bývalému studentovi počítačových věd Matthew Pavlovichovi, který kdysi napsal DeCSS. Zdůvodnění tohoto rozhodnutí je řekněme lišácké. Soud rozhodl, že není rezidentem Kalifornie a že občanům Kalifornie pan Pavlovich nezpůsobil škodu a tudíž že se žalobou nebude vůbec zabývat. Připomínám, že DeCSS byl prográmek, který umožnil odstranit ochranu DVD disků a jejich obsah přehrávat i na operačních systémech, které neobsahovaly kodek dodávaný audiovideo průmyslem. Byla to prakticky jediná cesta, jak přehrávat (samozřejmě legální) DVD video disky na Linuxu. Více informací o rozsudku, včetně jeho zdůvodnění, nabízí TheChronicleof­Highereducati­on.

Že to s piráty myslí vážně, se ukazuje i na Taiwanu, který spolu s Čínou je asi největším zdrojem všeho pirátského software, audio CD i filmů na DVD. Jak píše PCWorldu, 52 letá žena z Taiwanu byla odsouzena k 9 letům za propašování software v hodnotě přes 75mil$. Je to mnoho, nebo málo? Kdyby v Čechách nekoho zabila, tak by dostala řekněme 10 let. Kdyby v Čechách způsobila škodu za 75 milionů dolarů, tak by buď nedostala nic, nebo taky třeba 20 let, protože tato paní byla nejspíše členkou organizované skupiny. Pro nás je podstatné, že když se lidé začnou bát vážných postihů za používání či prodej kradeného software, budou hledat alternativu. Část z nich si software koupí a značná část přejde na Open Source software. Alespoň pro mě je rovnice jasná. Čím víc trestů a čím víc akcí proti pirátům, tím více se rozroste linuxová a další komunity.

V naší zemi nepředpokládám, že by došlo k tomu, co hrozí v USA. Zde je totiž již delší dobu diskutován návrh zákona, který by umožnil řekněme „majitelům či správcům autorských práv“ se legálně nabourat do cizího počítače, pokud je podezření, že obsahuje nelegální software, hudbu, či jiný pirátský materiál. Navíc by jim dal právo „zamezit“ uživateli v dalším užívání tohoto materiálu. Nemusím snad ani říkat, že kolem celé věci je plamenná diskuse. Více informací nabízí Silicon. Mnoho lidí mě přesvědčovalo, že americká demokracie si najde cestu, jak podobné nápady smést ze stolu. Na druhou stranu ne úplně povedené znění DMCA, který nyní čelí snahám o přepracování, ukazuje, že i v USA projdou zajímavé zákony.

root_podpora

Zajímavým jevem je též jakási schizofrenie průmyslu. Ten na jednu stranu chrlí audio i video materiál a proprietární software a snaží se jej maximálně chránit proti kopírování, vedle toho mnohdy ta samá firma, byť její jiná divize, produkuje velmi kvalitní zařízení, která umí onen „materiál“ prakticky beze ztráty kvality zkopírovat. Uživatel zde často stojí před takovouto otázkou: Když mi firma prodala zařízení, které umí perfektně kopírovat, a vzala si za to ode mě peníze, proč bych já měl to zařízení nepoužívat? Toto je také tématem článku na Australském LinuxWorldu, kde například viceprezident Microsoftu proti tomuto jevu brojí.

Závěrem jen pár slov. Soudě podle vývoje v posledních dnech a týdnech odhaduji, že množství podobných zpráv bude neustále narůstat. Kde to skončí, si však nedovoluji odhadovat. No možná si mohu dovolit být trochu optimistický. Pokud by výsledkem vývoje bylo to, že uživatelé pirátského software přejdou na alternativy, které jsou mnohdy zadarmo, a pokud hudebním a filmovým společnostem dojde, že lidé kopírují jejich produkci prostě proto, že je pro ně jinak příliš drahá, a zlevní ji, pak se na tu budoucnost docela těším. Ten pesimističtější hlásek mi však říká, že to možná skončí zavedením celosvětové represe, množením všelijakých zákonů potlačujících všechno možné a honem na čarodějnice. No uvidíme…

Byl pro vás článek přínosný?