Hlavní navigace

Hrozí Linuxu komercializace?

31. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

SAP investuje do RedHatu. Tak včera zněly titulky na mnoha zpravodajských serverech. SAP je dalším v řadě, před ním stejný krok provedly společnosti jako třeba Intel, IBM, Novell nebo Compaq. Občas se šíří poplašné zprávy o komercializaci Linuxu případně o tom, že se RedHat stává Linuxovým Micro$oftem. Zkusme se dnes zamyslet nad tím, jak se situace může vyvinout.

Úplně na začátek bych se rád trochu zabýval myšlenkou, jestli se Linux (chápejme pod tímto pojmem pouze jádro a nikoliv aplikace nebo celé distribuce) může stát komerčním operačním systémem. Osobně se domnívám, že je to velice nepravděpodobné. Je třeba si uvědomit, že Linux již dávno není dílem jediného člověka. V souboru CREDITS ze zdrojových kódů kernelu je uvedeno více než 200 autorů, kteří se větší či menší měrou podílí na vývoji jádra! Přestože Linus Torvalds je nejvyšší autoritou pro rozhodování, co se v jádře objeví a co ne, není jediným vlastníkem autorských práv, což prakticky znemožňuje komercializaci primárního zdroje. Zřejmě je možné, aby někdo vytvořil komerční klon Linuxu, ale to už by nebyl Linux. Vznikly by tak dvě samostatné a navzájem nezávislé větve vývoje. Proto se domnívám, že nebezpečí komercializace Linuxu nehrozí.

Druhým, ve všech pádech skloňovaným problémem je situace okolo společnosti Red Hat Software. Podle všech odhadů je podíl distribuce Red Hat Linux na trhu 50 až 70 procent. Jde tedy o bezkonkurenčně nejvlivnější společnost a jako taková už stojí za pozornost a případně nějakou tu investici velkým softwarovým nebo hardwarovým gigantům, kteří samozřejmě hledí utrhnout co nejvíce z lukrativního linuxového koláče. To ovšem opět posiluje pozici Red Hatu a kruh se uzavírá. Je ovšem riziko tohoto stavu až tak vysoké, jak se někteří obávají?
Všechno bude asi záležet na tom, jak moc se nechají šéfové Red Hatu oslnit leskem peněz. Red Hat Linux je podle mého názoru dobrá distribuce (i když se určitě najde mnoho lidí, kteří mi budou oponovat). Nedomnívám se, že by bylo možné ji vytknout nějaké monopolní praktiky. Samozřejmě, že určité odlišnosti od jiných distribucí se najdou, ale konec konců, žádné dvě distribuce nejsou shodné do posledního detailu.
Ani kdyby ovšem Red Hat Software podlehl vábení šustivých dolárků a začal se chovat nepřístojně, nepůjde podle mne o žádnou tragedii. Často je Red Hat přirovnáván k Micro$oftu. Ale to je dost zcestné připodobnění: oni přeci nejsou výrobcem Linuxu. Pouze vezmou jádro a aplikace, přidají instalátor a několik dalších doplňků a to je z jejich strany vše. Všimněme si toho důležitého rozdílu oproti Micro$oftu. Myslíte si, že by arogance této firmy byla možná, kdyby to byl pouze prodejce systému jiného nezávislého výrobce? Asi těžko. Linux je o možnosti volby a tak to myslím také zůstane, nezávisle na vlivu té či které firmy. Zkrátka: nelíbí se ti chování Red Hatu? Pořiď si Debian, Slackware, Turbo Linux… A nebo třeba naopak.

Ať to vše dopadne tak či onak, myslím, že katastrofické scénáře se nenaplní. Na poli Linuxu je zkrátka pořád dost veliký prostor k manévrování. A o tom to je…