Hlavní navigace

HTML editor pro Linux? WebMaker!

7. 5. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jedním z několika volně dostupných editorů HTML pro Linux a jiné unixy je WebMaker. Přestože pochází z Ruska :-) , je to program kvalitní a stabilní, použitelný pro každodenní práci webmastera. Tedy pokud dáváte přednost přímé kontrole nad výsledným HTML kódem před wysiwyg "lepením" stránek.

Když jsem se před časem rozhodl vyhodit Okna z okna a začal používat Linux i jako osobní desktop v práci, jeden z prvních dobrodružných výletů po různých FTP jsem podnikl s cílem vybavit se nějakým HTML editorem. Rozhodoval jsem se mezi AsWeditem a WebMakerem, ale ne moc dlouho – poté co mi první zmíněný několikrát spadl, jsem začal používat WebMaker (možná někomu AsWedit funguje dobře, ale stejně mi připadal nějak moc zbytečně složitý a se staticky slinkovaným Motifem se načítal tak dlouho, že jsem někdy i zapomněl, co jsem to vlastně chtěl :-) ) WebMaker patří do rodiny KDE aplikací, takže k jeho provozování KDE potřebujete (a stejně ho už asi máte). Vše v tomto článku se týká aktuální verze 0.8.0. Program je distribuován pod licencí GNU jako zdrojový kód a zkompilovat jej zvládne i linuxový začátečník. Jako u většiny KDE aplikací stačí obligátní ./configure; make; make install. Na webu jej najdete na http://www.ser­vices.ru/linux/web­maker/ , ke stažení je doufám na všech mirrorech KDE.

WebMaker (Klikni si pro větší obrázek)

Podívejme se, jak vypadá hlavní okno WebMakeru. Největší část zabírá samozřejmě pracovní plocha editoru. V ní je možno pracovat na několika souborech najednou – k přepínání slouží záložky se jmény souborů. Vedle pracovní plochy najdeme sympatický strom adresářů, sloužící k rychlému otevření souboru. Strom je od editační plochy oddělen lištou, jejímž posunutím si přizpůsobíte rozdělení okna mezi strom a editor; případně, pokud zrovnastrom nepotřebujete, se jej takto dočasně zbavíte. Tyto dvě základní vlastnosti – elegantní přepínání mezi editovanými soubory a neustálý přehled o adresářové struktuře – jsou (alespoň pro mne) největší předností programu, dělající z něj opravdu praktický nástroj pro vytváření i rozsáhlejších webů. V horní části na nás koukají dnes už snad povinné řádky s nástrojovými ikonami – ten první obsahuje některé časté operace se soubory a na druhém pro nás autor připravil několik častěji používaných html tagů (po stisku tlačítka se vybraný tag vloží na pozici kurzoru a pokud potřebuje doplnit nějaké parametry, ihned vyskočí i okno pro jejich zadání). Všechny funkce z nástrojových lišt jsou dostupné i z menu, takže pokud jste na ikonky alergičtí, klidně je vypněte (menu Option).

Editor jako takový je velmi jednoduchý, ničím nepřekvapující, prostě Notepad. Dělá většinou přesně to, co byste očekávali. Umožňuje běžné minimum funkcí – blokové operace cut, copy a paste a také umí vyhledávat a případně nahrazovat text (žádné regulární výrazy ani jiné složitosti). Oproti normálním textovým editorům však rozumí HTML syntaxi – HTML tagy v textu umí obarvit a hlavně editovat. Barevné zvýraznění tagů je fajn, mému unavenému mozku pomáhá při orientaci v textu a okamžitě vás upozorní, pokud zapomenete nějaký tag uzavřít. Ale mnohem užitečnější je funkce editace tagů. Stačí umístit kurzor dovnitř tagu a „pravou myší " vybrat Edit tag – objeví se dialog (samozřejmě pro každý tag jiný), kde si pohodlně vyberete a doplníte všechny parametry tagu. Je to velká úspora času hlavně u výčtových parametrů (výběr z několika možností), barvu si vybíráte přímo z "pestrého kolečka“, u obrázku vidíte preview. Nechybí ani JavaScriptové ovladače událostí. Podle autora WebMaker rozumí kompletní specifikaci HTML 4.0. Přiznám se, že jsem občas objevil pro mne nové možnosti nastavení tagu. Výsledný kód je čistý – neobsahuje parametry, které nespecifikujete (u výčtových prostě ponecháte volbu Implied) ani žádné vlastní „parametry“ (narozdíl od Netscape Composera – samé NOSAVE ). Pokud nechcete přidávat každý tag do textu ručně, udělá to za vás Tag Chooser – výběr tagů je rozčleněn do kategorií jako Lists, Tables, Links … Program se snaží kontrolovat, zda je přípustné tag umístit zrovna tam, kde máte kurzor. Některé často používané tagy je možno vkládat přímo z menu Tags nebo už zmíněnými ikonkami.

Dialogové okno (Klikni si pro větší obrázek)

CS24_early

Pokud jde o další možnosti programu, tak jen stručně (zkuste si jej sami): nový dokument umí vytvořit z šablony, velmi užitečný import a export přes nastavitelné filtry (vhodné pro práci třeba s Windows-1250 kódováním), zobrazení editované stránky v externím browseru (které mi sice nefunguje, ale pokud píšete do html server-side skripty, stejně to nevyužijete), autosave. Konfigurovat se WebMaker umí částečně přes menu Option (font aj.), více možností vám poskytne přímo editace souboru webmakerrc, který najdete ve vašem kde/share/config. Zde si nastavíte exportní a importní programy a také cestu na externí browser. A snad ještě k psaní skriptů: program nepozná, že jste uprostřed tagu <SCRIPT> … </SCRIPT> a snaží se dále sledovat HTML syntaxi, což způsobí docela chaotické změny barev v textu (mezi znaky < a > použitými v podmínkách), na druhou stranu vám ale umožní i uvnitř skriptu editovat tagy v textových řetězcích.

Mé osobní zkušenosti z denní praxe s WebMakerem dvěma slovy: pohoda a jistota. Ze začátku jsem si říkal: „Udělám to v Composeru a ve WebMakeru to doladím a dopíšu scripty.“ Pak mě ale přestalo bavit neustále čistit výstup z Composeru a díky WebMakeru jsem se konečně trochu naučil HTML a pochopil, že stojí za to mít plnou kontrolu nad HTML kódem. Co se týče nedostatků, samozřejmě jsou zde. Hlavně neexistující undo vás dokáže občas hodně potrápit. A také pokud tak jako já často editujete dokumenty v nějakém „nepřátelském“ kódování (Windows-1250), je vám vlastně celý strom souborů nanic, protože musíte importovat a exportovat, a to pomocí stromu nejde. To mi opravdu vadí, tak jsem napsal autorovi, který mi slíbil funkci automatického filtrování otevíraných a ukládaných souborů (samozřejmě volitelnou v options). No něco na tom GNU asi bude, zkuste napsat třeba do Microsoftu, ať vám něco doprogramují :-)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku