Hlavní navigace

Ice Breaker

15. 7. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Opět vás volají přátelé tučňáci na pomoc. Vydejme se vstříc nehostinné krajině, jež rouškou bílou stále zakrývá své krásy a taje. Plna ledu, světlé padající věci a jednoho kapitána Oatese, jež dosud nenašel cestu zpět z procházky. Přesně v tomto prostředí se odehrává napínavý souboj o přežití. Představujeme vám hru Ice Breaker.

Ice Breaker je další hrou s linuxovým námětem. V parném létě, kdy nefunguje klimatizace, zmrzlina se kvapem roztéká a koupaliště přecpaná jsou, udělá hra zasazená do kraje, kde je na teploměru Velké číslo pod mínusem, jedině dobře. Příběh není nijak složitý a ve zkratce si jej nastíníme. Skupina bezradných tučňáků je uvězněna na ledové kře obklopené vodou v Antarktidě.

IceBreaker 1

Vy je musíte pochytat, aby se dali posbírat a poslat lodí do země zaslíbené, do Finska. Ne však, že byste je naháněli se síťkou v ruce, zatímco vaše nohy budou umrzat v zimních botách od Bati. Musíte šikovně ubírat prostor jejich působení neboli odřezávat kousky ledové kry až do chvíle, kdy zbude dosti malá plocha, jež se dá přepravit. Vždy na začátku každé mise máte ledovou plochu tvořící 100 %. Podaří-li se vám odebrat dostatečně velký dílec, jež jest 80 %, dostanete se do dalšího levelu. S přibývajícími koly se navyšuje rovněž počet rozpačitých tučňáku k záchraně. Co mise, to nový tučňák do party.

IceBreaker 2

Hlavní problém tkví v tom, že milí trosečníci nejsou disciplinovaní, ale chaoticky poletují, a tím vám práci neohroženého milovníka zvířat a zachránce nepříjemně ztěžují, ba přímo znemožňují. Kru řežete podélnými či příčnými řezy. Jednotlivé řezy se dají kombinovat a vytvořit tak třeba pravý úhel. Je to ovšem složitější a žádá zručnost a trénink. Jakmile však do něj za letu tučňák narazí, řez ustane a vám nenávratně zmizí život. Tedy zase ne tak úplně, po každé zdárné misi jeden dostanete. Jelikož se jedná o naléhavou misi, budiž vám za pomalost dána sankce. Co vteřinu se vaše skóre propadá k nule. Pospěšte tedy. Samozřejmě, nejde-li vám o skóre, máte objektivně vzato na level, kolik času jen chcete.

IceBreaker 3

Grafické zpracování hry Ice Breaker je prosté a pěkné. Ledová kra je ztvárněna coby obdélník na čtvercové síti. Jednotlivé čtverečky nesou různé odstíny bílé barvy. Vytvoří se tak nejednotná plocha, která působí vcelku autenticky. Jen se nedejte zmást, žádná skrytá zpráva ni poselství nejsou pod ní schovány. Měl jsem místy obtíže, jelikož jsem se občas zaměřil na skupinu stejné barvy a něco v ní zkoušel najít. Menší optický problém.

IceBreaker 4

Nad hrací plochou se nachází informace, jako je stávající počet životu (nalevo), procentuální vyjádření vyčištěné plochy (střed) a nakonec také skóre, jež neustále klesá (napravo). Pod krou se nachází pro inspiraci a na vztek jméno a dosáhnutá bodová hodnota nejlepšího hráče, vedle ní pak vstup do hlavního menu. K hudbě se vyjadřovat nebudu, možná i proto, že se zde doprovodná zvuková složka nenachází, vyjma zvuku, když třeba tučňák narazí do probíhajícího řezu. Ovládání sestává z myši. Levým tlačítkem spouštíte vlnu, jež i kry rozděluje. Pravým či středním tlačítkem měníte horizontální a vertikální polohu.

IceBreaker 5

Blýskavou novinkou nové verze je možnost přepínat mezi grafickými tématy. V základní verzi je jich hned několik a nikomu není zabráněno v tvorbě dalších. Pokud vás tedy omrzí zmrzlí tučňáci (i když nechápu, jak mohou :-), můžete krájet třeba sýr s myšima (myšma?) nebo honit krávy po louce. Někdo možná rád přivítá krychle na čtverečcích, ehm, každému dle jeho gusta. Každopádně je to příjemná možnost. A to není vše! Navíc se s tématem změní i zvuk, takže myši piští a podobně. Ono by to asi znělo divně, kdyby se ozval zvuk lámání kry. Každopádně tenhle grafický komfort na hře velmi chválím.

root_podpora

IceBreaker 6

Svým prostředím, dobrou hratelností a chvílemi neagresivní zábavy je hra Ice Breaker vhodná pro široké herní osazenstvo. Nemá vyčleněnou cílovou skupinu. Asi jste se již s obdobnou hrou potkali (pozn. red.: jo, jmenovalo se to Xonix a mělo to čtyři barvy :) –Johanka). Určitě, jste-li ostřílení veteráni zábavního počítačového průmyslu. Většinou se jedná o gamesy, kdy je vaším cílem odkrývat obrázek, ale i ty jsou založeny na stejných pravidlech a principech. Nemáte-li zrovna chuť potit se venku s přáteli, otírat se o polonahá těla na koupalištích či se procházet po hřebenech hor a přitom zmírajíce vedrem uvadat, sedněte si doma. Do skleničky si namíchejte koktejl, nasypejte led, zatáhněte žaluzie a oddávejte se chladivému dechu zimy, jež k nám přichází z Antarktidy. Přichází sněhem zavátý Ice Breaker.

V doprovodném manuálu nám sice radí, ať použijeme rpm balíček, ale i takovéto výzvy mě nechaly ledově chladným a sáhnul jsem po starém dobrém zdrojovém kódu. Vy si ale ze stránky můžete samozřejmě vybrat, co chcete. Vše, co potřebujete, je SDL knihovna a příkazy

make
make install 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku