Hlavní navigace

XWelltris

17. 6. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

I tento týden vám vneseme do srdcí mír a harmonii. Odprostíme se od akčního směru, útrob létajících vzduchem a krve tolik, co Drákulovo hrdlo ani pozřít nedokáže. Zaměříme se na výtvor, který by snad měl probudit snahu o myšlení. Ze světa počítačového zábavního průmyslu k nám na menší rozbor zavítal XWelltris.

Jak jsem již naznačil v úvodu, XWelltris je hrou logickou a nenásilnou, což znamená, že anatomii člověka ve stylu Soldier Of Fortune můžete na moment zapomenout. Naopak se však nyní ponořte do minulosti. Pamatujete si ještě na hru, ve které vám padaly z nebes rozličné kostičky a vy jste je museli skládat? Tetris, tak nějak se to jmenovalo. Samozřejmě, že ano. Tato legenda, se kterou se setkal každý správný vášnivý hráč, nás provází stále. My si dnes představíme jeden z opravdu velkého množství klonů. Tento ovšem starý dobrý tetris oblékl do velmi neobvyklého 3D hávu.

XWelltris

Popsat hrací plochu XWelltris je krapet složitější. Není klasická, na kterou jsme zvyklí z Tetrisu, ale dala by se přirovnat k vnitřním stranám kvádru, přičemž hrací kostky padají z horní stěny. Takže jakási chodba, kde vám dílky tečou po stěnách. Mohou se volně pohybovat po všech stěnách a stečou až na zadní stěnu, kde je vaším úkolem je složit tak, jak jste již zvyklí. Přes zadní stěnu dílky přecházejí na první pohled podivným způsobem, a to tak, že se pěkně sklouznou přes celou plochu, tedy zleva doprava a shora dolů nebo naopak. Úkol je jasný – pěkně tvořit kompletní řady, které zmizí a na vašem skóre naskočí body. Hrací plocha ovšem nabízí vskutku mnohé variace, kterých se jistě dočkáte. Ať již je to magické dělení kostky na rohu, systém bodů a řad či rotace kvádru. Nudit se rozhodně nebudete. Vaše úsilí končí v momentě, kdy zamrznou všechny čtyři hrací strany kvádru. K tomu dojde, jakmile část kostky zůstane na stěně (nesteče celá). Stěna je opět použitelná, když zlou část dostanete dolů, na podstavu (například zmizením řady, která v tom bránila), nebo po pár kolech.

XWelltris

Nevím, zda byla grafická vizáž stylu Matrix autorovým záměrem, nebo si jen oblíbil kombinaci zelené a černé. Spíš bych řekl, že to je schválně. Tvůrce vsadil jednoduše na jistotu. Design je prostý, ale ve své jednoduchosti je pěkný. Hlavní nabídka na úvodní stránce je přehledná a účelná. Co se týče nových pravidel, vzhledu a upgradů, tak se nemusí hráči Tetrisu ničeho obávat, nejsou nijak složitá. Snad jsem již člověk zhýčkaný, ale mám rád příjemnou hudbu. Nevím, proč ji programátoři tak často opomíjejí. Vhodně zvolená hudba přitom dokáže hru pozvednout o mnoho příček v hodnocení. S hratelností jsem na vážkách. První levely jsou bez problému, překročíte-li však kouzelnou desítku, rychle se začnete topit v bažině zoufalství a zmaru. Pokud si ještě navíc zatrhnete kolonku Rotation, ztratíte se mnohem dříve. Tady začíná pravá zábava, s každým levelem se vám totiž hrací prostor trochu pootočí, zkroutí. Je to prostě hra pro tvrdé Tetrisáky, co dokáží rychle a konstruktivně uvažovat.

XWelltris

Jen ve zkratce vám nastíním ovládání. Uvádím všechny možnosti, nechť každý dle rozvahy a osoby si svojí zvolí cestu:

Pohyb kostky kolem zdí: šipky (doleva, doprava), 4 a 6 NumPad nebo písmena J a L
Rotace kostek: šipky (nahoru a dolů), 5 NumPad či písmeno K
Spuštění kostky dolů (opatrně s tím): mezerník, insert
Pauza: překvapivě tlačítko „pause“ nebo písmeno P
Opuštění hry: esc, klávesa Q

XWelltris

Co se nám nabízí v hlavním menu? Prvkem, který mě zaujal, je volba kostiček. Na výběr máme tyto možnosti: Dutris, Tritris, Tetris, Pentris a Sixtris. Neboli volný překlad do češtiny s výkladem je následující: z názvu je jasné, že se jedná o počet dva, tři, čtyři, pět a šest. Určuje nám počet krychlí, ze kterých je výsledná kostička složená. Zvolíme-li si Dutris, budou nám padat jen kostičky složené ze dvou krychliček, Tritris ze tří… Volbou Mixed se na nás potom budou valit dílky všech možných tvarů velikostí a barev. Hrací plocha je sama o sobě těžší k zvládnutí, ale autorovi se to asi nejevilo, tak nám ukázal svou moc a zarotoval s ní. Toť výše zmíněná nabídka Rotation. Pokud máte rádi psychydelické tunely a spirály, tak si před hrou můžete nastavit úroveň, se kterou začnete. Dobře si to však rozmyslete! Rozhodně nic pro slabší jedince, s levely se totiž celá sranda navíc zrychluje. Také si můžete zatrhnout možnost Next piece, která vám umožní vidět hrací díl, jež přijde poté, co nynější umístíte.

XWelltris

Hru XWelltris vřele doporučuji všem Tetrisovým maniakům, které omrzel svět. Než totiž tuto skvělou logickou hru dohrají, mnohé se změní. Mám však rád změny, tak směle stahujme!

bitcoin_skoleni

Tarball si pěkně stáhněte, rozbalte a nainstalujte klasickým Tritrisem, ehm, vlastně trojicí:

./configure
make
make install
XWelltris

Poté se pořádně rozdýchejte a spusťte příkazem xwelltris. Pokud vás hra zaujme a zabaví tak jako mě, neváhejte a pošlete autorovi e-mail. Prosí vás totiž o to.

Autor článku