Hlavní navigace

IceWM - to je cool

10. 12. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Když jsem poprvé zaslechl o IceWM, povzdechl jsem si: "Ach jo, zase další window manager". Potom jsem však narazil na několik na sobě nezávislých pochval na adresu tohoto programu, takže jsem se rozhodl, že jej vyzkouším. Výsledkem je, že se stal jedním z mých oblíbených window managerů.

Mimo toho, že je to window manager malý a rychlý, oceňuji také, že se autoři při tvorbě vydali směrem, který bych nazval „cestou nejmenšího překvapení“ či „cestou nejmenšího odporu“. Zkrátka většina věcí se v icewm chová pokud možno stejně jako analogické věci ve známých a používaných aplikacích – uživatel nemusí dlouho dumat nad tím, „jak se co dělá“. Zkušenosti a návyky z jiných okenních systémů (fvwm2, KDE, OS/2, Windows) se dají ve většině případů úspěšně použít: Chcete zavřít okno? Stiskněte křížek či Alt+F4. Chcete minimalizovat? Stiskněte k tomu určené tlačítko s „minuskem“ či „šipkou dolů“ a aplikace se schová do spodního taskbaru. Nějaké další operace s oknem? Stiskněte pravé tlačítko na jeho titulku – nahoře či v taskbaru, to je jedno – a objeví se známé menu. Pouštění aplikací je snad to, po čem toužíte? Dole je startovní tlačítko s tučňáčkem a pod ním k tomu určené menu. Jste zvyklí na to, že se toto menu objeví při stisku pravým myšítkem na ploše, jako například ve fvwm2 či blackboxu? Žádný problém, objeví se i tady. Aplikace už máte a chcete se mezi nimi přepínat? Zkuste Alt+Tab a bude dělat přesně to, co od něj očekáváte. A tak bychom mohli pokračovat.

Pokud jste naopak zvyklí na něco nezvyklého ( :) ), pak použijte svůj oblíbený textový editor a dejte se do editace konfiguračních souborů. Jejich formát je intuitivní a opět nijak zvláště překvapivý. Konkrétně jde o soubory v adresáři /usr/lib/X11/icewm, a to těchto pět: menu – definuje hlavní menu s programy, včetně nepovinných ikonek preferences – většina vlastností a nastavení, včetně názvu souboru s použitým tématem a klávesových zkratek pro systémové akce keys – klávesové zkratky pro spouštění aplikací toolbar – definuje tlačítka na spodním panelu. Ta slouží pro spouštění často používaných aplikací (já tam mám xkill, vim, terminál a prohlížeč Internetu) winoptions – „okenní“ vlastnosti konkrétních aplikací ve formě Xového resource souboru Při nastavování jsem měl akorát jeden drobný problémek: standardně je dvojklik levým tlačítkem na titulku okna chápán jako žádost o maximalizaci a dvojklik prostředním je „zarolování“ okna (jako ve WindowMakeru, viditelný pouze titulek). Na notebooku však máme dvoutlačítkový touchpad. Pokud jsem v preferences nastavil pouze TitleBarRollup­Button = 1, čili „roluj levým tlačítkem“, nefungovalo to. To levé totiž bylo stále „alokováno“ pro maximalizaci a musel jsem zadat i TitleBarMaxi­mizeButton = 2

Mimochodem, jména těchto proměnných si vůbec pamatovat nemusíte, ani je nikde složitě hledat. Konfigurační soubor se totiž dodává tak, že standardně jsou tam vypsány všechny proměnné a jejich defaultní hodnoty. A to za komentářem, takže stačí pouze věci, které chcete změnit, odkomentovat a přepsat. Rychlé a jednoduché.

Menu funguje také podobně. Od počátku již obsahuje předdefinováno spoustu programů a submenu. Jedná se většinou o programy, které se pravděpodobně na linuxovém systému budou nacházet (vim, xterm, xplaycd, GIMP…), přičemž pokud icewm program nenajde, nezobrazí ani příslušnou položku v menu. Takže vás neobtěžují „hluché“ odkazy na neexistující programy.

Pokud vám záleží na vzhledu vašeho pracovního (či herního) prostředí, je k dispozici velké množství témat. Dost jich je přímo v distribuci programu, další se dají sehnat například na themes.freshme­at.net. Dosti často jde o repliky vzhledu již existujících prostředí – téma Pure95 vypadá jako Windows 95, Yak jako KDE2, Yamost jako by z oka vypadl Macintoshovému operačnímu systému a některá témata mají vševysvětlující jména typu „fvwm2“, „motif“ či „warp4“. Nejsme však omezeni jen na nápodobu – sám například používám téma s názvem Ergologic. Vypadá přehledně a čistě, tlačítka na titulku okna jsou dostatečně přehledná a jasná, sice trochu připomínají windows, ale nevypadají stejně takže nevzbuzují nepatřičné asociace nestabilního systému… Můžete se podívat na obrázek.

Téma definuje i tapetu na ploše, popisuje jméno souboru, který pak icewm vezme a sám jej interně zobrazí. To není podle mě zrovna nejlepší nápad – znamená to, že v icewm musí být zakompilována podpora pro daný formát obrázku. To nemusí být pravda – například v RPM verzi není zakompilována podpora některých formátů, zřejmě kvůli sniížení závislostí RPM balíčku na dynamických knihovnách typu libjpeg. Lépe má věc řešenu blackbox – v definici tématu je vyhrazené místo pro spuštění příkazu, který tapetu natáhne.

Také je celkem nezvyklé, že i když je možno za běhu okenního manažeru témata měnit, není změna tématu nikde zapsána a při dalším spuštění se objeví opět téma napsané v souboru preferences, který je nutno pro změnu tématu editovat. Toto se týká verze 1.0.4, kterou používám, možná je to v budoucích verzích změněno.

Pokud chcete měnit vlastnosti icewm pohodlněji než editací textových souborů (nebo chcete, aby tyto změny zvládli i tzv. „ryzí uživatelé“), jsou k dispozici konfigurační nadstavby. Například program IceMe nabízí „klikací“ editaci menu a klávesových zkratek, existují další programy podobného typu, například IceConf či IcePref.

Co se týče systémových nároků, jsou minimální. Icewm v paměti rezidentně zabere něco kolem 1.3 MB, rychlost spouštění i provozu je velmi vysoká, v podstatě okamžitě po startu Xů se objeví dolní pruh icewm a je možno ihned začít pracovat.

CS24_early

Ještě jsem se nezmínil o několika menších vlastnostech – zajímavá je například možnost příkazové řádky zabudované do taskbaru. Také je užitečné šestipoložkové menu, které se objeví po stisku známého trojhmatu Ctrl+Alt+Del. Umožní nám věci jako restartovat icewm, zamknout (xlock), restartovat, či vypnout počítač.

Prakticky již nemám co dodat, snad jen to, že autor Marko Macek vymyslel název v létě, bylo horko a toužil se ochladit. Později poukázal na slovní hříčku s anglickým výrazem „cool“, což je podle mě vzhledem k mnoha užitečným vlastnostem tohoto window manageru na místě. Můžete se přesvědčit sami, že tomu tak je, domovská stránka icewm je freshmeat.net/pro­jects/icewm/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku