Hlavní navigace

Invex a LinuxHall 2006

12. 10. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Opět jsme se po roce dočkali nového veletrhu Invex. Jeli jsme do Brna a prozkoumali jsme jej za vás. Jaký je letošní ročník? A bylo něco zajímavého na letošním LinuxHall? Byli někde vidět tučňáci? Stojí za to na Invex jezdit? Na vaše otázky vám odpoví naše dnešní fotoesej.
Galerie ve vlaku

Tak jako každý rok uvidíte na Invexu několik věcí, které s počítači a technikou nemají nic společného. Galerie ve vlaku bych ještě omluvil, ale až jednou na Invex nepřijede žádný vystavovatel, tak tam stejně najdete stánek s vteřinovým lepidlem. Stejně jako letos. Stejně jako vloni, předloni…

Tux cisarsky

Prvního tučňáka, na kterého jsem narazil, už nikdo nepřekonal. Možná taky proto, že už tam žádný další nebyl.

Mandriva

Hned vedle LinuxHall byl pultík QCM, kde jste si mohli koupit CD MandrivaLinux nebo LinuxExpres. Ovšem letošní LinuxHall by měl vypustit Hall ze svého názvu. Jednalo se o větší stánek ve velkém a rušném pavilonu. Takže hned během první prezentace se začalo ozývat z protějšího rohu mocné bubnování a „ukažte jak umíte křičet! Uááááá!!”. Se slzou v oku jsem vzpomínal na klidnou místnost v pavilonu A z minulého roku.

SGI startup

Jiří Hlaváč z SGI správně tušil, na co přítomní mysleli a vysvětlil nám, že SGI se úspěšně (a rychle) transformovala a nyní je de facto start-upem směřujícím ke světlým zítřkům.

SGI

Jiří Hlaváč nám představuje současný SGI a vypráví o jejich NUMA architektuře. Ve vzduchu ale něco visí. Je to balon Helios (kterých tam bylo plno). Volně se snese až před nic netušícího pana Hlaváče a proud vzduchu ho zanese až mezi diváky (balonek, ne Hlaváče). Prezentaci Petra Siblíka z SGI zase naboural jiný stánek, který měl mikrofon naladěný na stejnou frekvenci, takže jsme místo části prezentace slyšeli losování u jiného stánku.

RedHat

RedHat zde měl tři zástupce, kteří představili českou pobočku. Představili nadcházející verzi RHEL a co od ní máme očekávat (především virtualizaci pomocí Xen) a co už se do ní nestihne dodat (Stateless Linux). Martin Malý už neměl tak zajímavou prezentaci jako jeho předchůdci, ale zato měl originální červený klobouk!

LinKonto1

Pánové z Liberixu a SoftApp se postarali o největší překvapení a dáreček…

LinKonto2

LinKonto – Účetnictví pod Linuxem s GPL licencí! Sice běží v DosEmu, ale to mu na funkčnosti neubírá. Zdrojové kódy jsou k dispozici. Firma SoftApp bude nadále dodávat legislativní updaty. Pokud bude zájem, bude uvolněn i program „Podnikatel“ pro daňovou evidenci případně i slovenská verze programu.

Plazma

Největší plazma obrazovka na světě.

Led

Ovšem ještě raději bych měl v obýváku tuto LED stěnu.

Novell

Na stánku Novellu probíhají ve dvou odděleních různé prezentace, které vypadají mnohem zajímavěji než celý letošní LinuxHall.

SuSe

U Novellu dostanete za vyplněný dotazník SuSe Linux. Zájem byl docela velký.

root_podpora

InstallFest

Stánek Novellu je docela velký a v jednom z jeho rohů probíhá Install Fest. Ovšem jeho prezentace je poněkud amatérská. Pro začátečníky: na Install Festu vám pomohou nainstalovat Linux na váš počítač.

Novell a Lenovo

Po straně stánku Novellu byla baterie počítačů Lenovo připojených k internetu. Skoro všechny počítače byly obsazeny a nikdo z přítomných neměl problémy s obsluhou nainstalovaného SuSe Linuxu. Myslím, že si ani mnozí nevšimli, že tam je něco jiného než Windows.

Jezdíte na Invex?

  • Nikdy jsem tam nebyl.
    14 %
  • Dříve jsem jezdíval, ale už ne.
    71 %
  • Ano, jezdím pravidelně.
    8 %
  • Ano, jezdím občas.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.