Hlavní navigace

Irrlamb: se světlem ke světlu

15. 1. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se přeneseme do trochu jiného světa ke hře, která není ani tak moc akční, ale vyžaduje prostorovou orientaci a alespoň nějaké pochopení pro fyzikální zákony. Na nich je totiž hra založená. I přes jednoduchý princip si užijete spoustu legrace, a to i díky jedné speciální lokaci.

Instalace

Instalace celého díla je malinko složitější, protože není tak rozšířené, už se aktivně nevyvíjí a distributoři ho tak hbitě přehlíží. Uživatelé Windows to mají jednodušší, protože stačí použít připravený instalátor.

Na Linuxu je situace složitější a zbývá jen ruční kompilace. K tomu budeme potřeba následující nástroje:

  • Irrlicht 1.6
  • Lua 5.1
  • SQLite 3.6
  • SCons

Krom prvního, najdeme všechny ostatní v repositářích většiny distribucí, takže na Ubuntu nainstalujeme následující balíčky:

sudo aptitude install nvidia-glx-*-dev 

Pokud máte kartu NVIDIA nebo:

sudo aptitude install xorg-driver-fglrx-dev 

Pokud máte kartu od ATI.

Dále budeme kvůli kompilaci ještě potřebovat:

sudo aptitude install \
    build-essential \
    libx11-dev \
    libxxf86vm-dev \
    scons \
    liblua5.1-0-dev \
    libsqlite3-dev 

Pak si stáhneme zdrojové kódy iirlicht ze sourceforge.net a někam si je rozbalíme:

unzip irrlicht-1.6.1.zip 

Nastavíme proměnnou NDEBUG:

export NDEBUG=1 

Spustíme kompilaci:

cd irrlicht-1.6.1/source/Irrlicht/
make sharedlib 

A nakonec nainstalujeme:

sudo make install 

Pravděpodobně stále nebudete mít vyhráno, protože se irrlicht se nainstaluje do /usr/local a některé distribuce tam nekoukají. Krom toho hra hledá verzi 1.6 a nejnovější je 1.6.1, s čímž pak binárka nepočítá. Bude tedy potřeba vytvořit jeden symlink:

sudo ln -s /usr/local/lib/libIrrlicht.so.1.6.1 /usr/lib/libIrrlicht.so.1.6 

Teď je potřeba zkompilovat hru, to už bude o něco jednodušší. Stačí stáhnout zdrojové kódy, rozbalit:

tar xf http://irrlamb.googlecode.com/files/irrlamb-0.1.0-src.tar.gz 

A pomocí scons zkompilovat:

cd irrlamb
scons 

Hru nakonec spustíme pomocí:

./irrlamb 
irrlamb

 Ovládání

Hra se ovládá myší, tlačítky pro změnu směru a mezerou pro skok. Tlačítka se dají libovolně volit, což využijete hned po prvním vyzkoušení hry, protože jsou ve výchozím stavu nastavená na e,s,d,f místo klasické w,a,s,d.

Kulička se rozpohybuje na základě zmáčknutí některé z nastavených kláves. Může jít do předu, doleva, doprava, zpět a nedělá ji problém ani skok. Myš slouží kvůli natáčení kamery, takže vždy máte přehled o tom, co kuličku čeká. Ovládání kuličce sedne a není to překážka pro hraní hry.

irrlamb

Úrovně

Ale abych to nenapínal, hra se jmenuje Irrlamb a cílem je dopravit podivně světélkující kuličku k ostatním světélkujícím kuličkám. Krom první úrovně stojí v cestě většinou i nějaká překážka. Postupně se hráč setkává s těžšími a těžšími prostorovými kombinacemi.

irrlamb

Celkově najdeme v menu tři skupiny úrovní:

  • Tutorial
  • Advanced Tutorial
  • Skate Set

V prvním skupině jsou ty nejjednodušší překážky. Naučíte se tam, jak překonat schody, jak vylézt na kopec, jak se dostat přes točící válec nebo překonat pravidelně seřazené bedny. Projít tento úvod je otázkou pěti, maximálně deseti minut, ale naučíte se v něm základy celé hry.

irrlamb

Druhá skupina je o mnoho náročnější. Zvlášť poslední kolo, kdy je potřeba přeskákat devět sloupců beden. Vyžaduje to precizní práci šipkami a hlavně odhad rychlosti. Předposlední kolo spočívá ve čtyřech za sebou seřazených válcích, kde se každý točí na jinou stranou. První pokusy překážku překonat dopadly špatně, ale pokud se kulička rozjede na maximální možnou rychlost, nemusí se pro dokončení používat ani šipky a stačí dobře pracovat s myší. A přesně takováto pozorování velmi reálné fyziky hry jsou klíčem k dokončení.

CS24_early

 Grafické zpracování

I když hra působí relativně chudě, a to trochu i díky menu, dokážu si představit, že po malých úpravách, případně přidání dalších vlastností by dokázala zaujmout i běžné spotřební hráče. Tím chci říct, že grafické zpracování hry je na dobré úrovni a spíš mu chybí oživení ve formě dalších prvků.

irrlamb

Závěr

Hra se dá dohrát asi za dvacet minut, není náročná, je zábavná, už jen instalace je malým dobrodružstvím. Irrlamb se už pravděpodobně nevyvíjí, protože poslední verze vyšla v červnu 2006. Zdrojové kódy jsou k dispozici, a tak by neměl být zas takový problém dodělat pár úrovní a chybějící detaily, které by hru zvedly o několik příček výš.

Stars 3 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.