Hlavní navigace

Jabberský server jabber.cz spuštěn

11. 6. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po deseti týdnech provozu informačních webových stránek www.jabber.cz a čtrnácti dnech poloveřejného testování oznamuje iniciativa Jabber.cz oficiální spuštění veřejného jabberského serveru jabber.cz.

Server je přístupný všem uživatelům Jabberu, registrace i používání instant messagingových služeb jsou (a nadále budou) bezplatné. V současné době jabber.cz nabízí propojení do sítí ICQ, MSN a Yahoo!, přístup k službám přes webový javaapplet a možnost připojení k serveru zabezpečeným protokolem SSL.

Spuštěním veřejného jabberského serveru se iniciativa Jabber.cz připojuje k podpoře otevřených standardů namísto proprietárních řešení mamutích softwarových korporací. Systém Jabberu je platformově nezávislý, založený na XML, otevřený z hlediska architektury i licence. Přímo konkuruje proprietárním systémům pro instant messaging, jako je ICQ, AIM, MSN messenger nebo Odigo. Uživatelé dávají Jabberu přednost hlavně kvůli podpoře mnoha operačních systémů (Linux, Windows, Mac…) a interoperabilitě s ostatními sítěmi. Jabberský server může nainstalovat a veřejně či soukromně provozovat kdokoli.

Iniciativa Jabber.cz je nekomerční inicitativa bez oficiálního statutu. Byla založena v březnu letošního roku z čistého nadšení technologií Jabberu. Jejím cílem je jednak informovat o Jabberu jako o alternativě ke komerčním IM programům, jednak podpořit další vývoj Jabberu v České republice a na Slovensku. Iniciativa v současné době provozuje informační stránky www.jabber.cz a největší (co do počtu registrovaných uživatelů) veřejný jabberský server v ČR. Spravuje také centrální JUD (Jabber Users Directory) pro Českou republiku. Provozovatel Jabber.cz je členem Jabber foundation.

Tomáš Mrkvička
provozovatel jabber.cz

root_podpora

Jan Havlíček server Re:flektor

Více informací na: info@jabber.cz. Jabber je (zatím) obchodní známka Jabber.com Inc.

Byl pro vás článek přínosný?