Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak dostat Linux k uživatelům nejmenších PC? od mat - Otazka neni jak dostat Linux k uzivatelum nejmensich...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2008 19:46

    mat (neregistrovaný)
    Otazka neni jak dostat Linux k uzivatelum nejmensich PC, ale jak dostat Linux k uzivatelum vubec. Jak vime, i kdyz je Linux zadarmo, je jeho penetrace na desktopu zanedbatelna - cca 1%.

    Problem Linuxu je jeho zakladni prncip : svoboda. Kazdy vyvojar si bastli svoje knihovny, neni jednotny vzhled aplikaci, neexistuji univerzalni klavesove zkratky....

    Nedavno jsem si nainstaloval po delsi dobe paralelne Kubuntu. OK vsechno fungovalo, HW, pripojeni atd ... Nicmene: non Kde aplikace mely odporny vzhled, nepodarilo se mi pripojit kameru, system nevykazoval vubec buhvijakou stabilitu .... Pres Crossover jsem sice rozchodil Office ale omezeni tam bylo ... pri kazdem rebootu do win jsme mel pocit, ze se dostavam o nekolik let dale.... Dnes jiz i open source projekty na Win mnohdy vypadaji a funguji lepe ...

    Proste a jednoduse: Linux se na desktopu nikdy neprosadi. MUsela by se jej ujmout nejaka silna firma, vyvinout vlstni knohovny a cely sjednotit a udelat standardy. Proste neco jako apple, ktere takto "znasilnilo" FreeBSD. GNU linux je idealni pro vedce Ijtaky apod, ale tim to konci ....
  • 22. 7. 2008 20:24

    bodlinka (neregistrovaný)
    Ad: "Problem Linuxu je jeho zakladni prncip : svoboda. Kazdy vyvojar si bastli svoje knihovny, neni jednotny vzhled aplikaci, neexistuji univerzalni klavesove zkratky...."
    - Obrovska chyba v uvazovani, podporujuca jeden z mytov o linuxe! Sloboda neni v tom, ze si kazdy bastli co chce a ako chce, to moze aj pod windows, Mac OS X ci inym OS. Dohladanie toho, co to v skutocnosti znamena uz zostane na Vas. Popisalo sa o tom dost uz aj v nasich koncinach.
    - Neni jednotny vzhlad aplikacii? Co tym mate na mysli? Farbu a tvar listy na okienku? Oble rohy? Buttony na min/max ci zavretie okna? Ak ano, potom jednotny vzhlad ma. A do znacnej miery uzivatelsky nastavitelny. Ak nie, tak potom to iste plati aj pre aplikacie pod windows.
    - Existuju. Mozte si pri instalacii zvolenej distribucie vacsinou aj vybrat cele layouty klavesovych skratiek. Toto windows neponuka. A ak ste navyknuty na tie zkratky z windows, mozete si vybrat prave ten. Fantazii sa medze nekladu. Aj toto je sloboda. GNU/linux nediktuje uzivatelovi. Dava mu na vyber. Ak sa mu nepaci, alebo mu nevyhovuje z nejakych dovodov ani jeden, moze si vytvorit vlastny.
  • 23. 7. 2008 9:00

    treebeard (neregistrovaný)
    Nejednotný vzhľad aplikácií? Napríklad to, že v KDE majú všetky aplikácie krásne vyhladené fonty, ale na zlepšenie vzhľadu GTK potrebujete pár hodín Googlenia a na Open Office ešte ďalší týždeň. A potom nainštalujete obyčajný anglický slovník WordNet, potešíte sa, že je v Tc/Tk či ako sa to tá archaická knižnica volá a zistíte, že jeho fonty a okná jednoducho škaredé budú, aj keby ste sa postavili na hlavu. Porovnateľná aplikácia pre Windows (WordWeb) využívajúca tú istú databázu má pekné moderné rozhranie a pridáva viacero funkcií...
    Možnosť nastaviť si klávesové skratky je síce pekná (a aspoň čiastočne ju umožňuje aj Windows alebo Office), málokto ju však využíva. Aj pod Windows ma už dávno prestalo baviť vždy po zmene počítača si nastavovať tisíc drobností. Takže aj keď viem, ako preniesť nastavenia a slovníky Wordu, či iné veci, prenášam len to, čo je naozaj nutné. Také automatické opravy si radšej postupne naklikám znovu. Čiže, ak sa presuniem k novému počítaču s inými klávesovými skratkami, radšej si na ne budem nadávajúc zvykať, než by som venoval pol dňa ich zmene.
  • 23. 7. 2008 10:00

    JardaP (neregistrovaný)
    Jenze zatimco na Windows byste tyden resil, jak vytahat z registru vsechna vase nastaveni + ruzne soubory nahodne rozptylene po disku, na Linuxu byste nejspis jenom zkopiroval dotfiles z home a bylo by vymalovano.
  • 23. 7. 2008 10:29

    treebeard (neregistrovaný)
    tieto odpovede "veriacich linuxákov" priam zbožňujem. Vždy treba povedať, že pod Linuxom nie je nikdy s ničím nijaký, ale naozaj nijaký, problém.
    V prvom rade, nepísal som o prenesení nastavení, ale o ručnom vytváraní klávesových skratiek. Ten prenos nastavení som uviedol len ako príklad. Tak ako ma nastavovať nový systém kedysi bavilo (Linux som prvýkrát nainštaloval vlastne kvôli tomu, zdalo sa mi, že Win je príliš jednoduchý :-), po pár opakovaniach ma to prešlo. Takže možnosť nastavovať čokoľvek ma príliš neláka.
    Prenos konfiguračných súborov je v Linuxe asi naozaj o trošku ľahší, ale kopa z nich ani vo Windows nie je v registry a trebárs Office má na prenos nastavení aj osobitný nástroj. Ale ani v Linuxe to nie je bez rizika - programy sa vyvíjajú a občas prenosom nastavení len prenesiete zbytočné "príkazy", na ktoré už nová verzia aj tak nereaguje, prípadne sa pripravíte o nový (ergonomickejší) vzhľad či nové nastavenia daného programu. A o prenose rôznych "vygooglených hackov" ani nehovorím (napríklad bravúrne vyhladené fondy KDE aplikácií sa v novšom Ubuntu stanú neuveriteľne maličkými alebo zle vyhladenými...). Takže, paušálne by som asi celý home neprenášal, musím vedieť čo prenášam a prečo. Čiže si ten starý a nový konfiguračný súbor porovnať a rozhodnúť. A pokiaľ v ňom mám tých vlastných nastavení len jeden a pol, tak mi to nestojí za to.
  • 23. 7. 2008 11:53

    cleb (neregistrovaný)
    To je asi špatným výběrem distribuce. Například v Kubuntu se od začátku GTK aplikace vykreslují pomocí knihovny QT a mají tak stejný vzhled jako zbytek. Openoffice myslím také.
  • 23. 7. 2008 12:10

    treebeard (neregistrovaný)
    Kubuntu nepoznám, to čo píšete znie dobre, v Ubuntu to problém býval, aj v Mandrive. Nehovorím, že ešte stále je. Hovorím len, že staré "hacky" by sa nemali prenášať kopírovaním starého home. Človek si pracne vylepšil vzhľad systému pomocou nejakého "de-uglification manual" z Googlu a fungovalo to. Ibaže vývoj nespí a vývojári distra ten problém tiež nejako riešia. A ich riešenie sa môže biť alebo dupľovať s mojim starým riešením.
  • 23. 7. 2008 14:08

    Vin (neregistrovaný)
    Napríklad to, že v KDE majú všetky aplikácie krásne vyhladené fonty, ale na zlepšenie vzhľadu GTK potrebujete pár hodín Googlenia a na Open Office ešte ďalší týždeň
    Huh? S tímhle problémem jsem se teda nesetkal. Nakonec se mi vyhlazování ale stejně nelíbí, nechávám písmo nevyhlazené v rozpětí 8 až 15 (s plným hintingem).
  • 23. 7. 2008 14:47

    treebeard (neregistrovaný)
    Nechytajme sa za slovíčka, je mi jedno, či hinting, či antialiasing, ide o to, aby to na LCD vyzeralo dobre. A býval to obrovský problém (kompilácia freetype s prestavením nejakého prepínača tak, že porušoval nejaký patent, potom stiahnutie fontov z Windows a nakoniec špeciálne finty pre pár osobitých programov. Postupne sa to zlepšilo, ale "font deuglification" OOo pod Ububuntu sa riešila ešte pred cca rokom.
    Musím podrypnúť, že kým som poznal iba Windows, tak som o existencii nejakých problémov so vzhľadom písma ani nevedel. Vďaka Linuxu som sa síce niečo naučil, ale stálo ma to dosť úsilia.
    A vzhľad písma a grafiky je omnoho dôležitejší, ako si informatici myslia :-). Ak "za tým Wordom" sedím celé dni a píšem, zničil by som si oči, keby to vyzeralo veľmi zle. To je aj dôvod úspechu Mac-ov. Tam vyzerá všetko krásne a prirodzene, takže ľudia sú často ochotní to zaplatiť.
  • 23. 7. 2008 22:19

    bez přezdívky
    Na sjednocení vzhledu QT a GTK aplikací stačí jeden balíček a 3 kliknutí. Tenhle příspěvek píšu ve Firefoxu 3, který plně dodržuje téma KDE.
  • 22. 7. 2008 21:50

    JardaP (neregistrovaný)
    To s temi knihovnami je nesmyls, ktery radi siri uzivatele windows, aniz by si zjistili, kolik ruznych knihoven se pouziva na Windows. Ne, ze by vsechny napsal Microsoft a pak je vsichni pekne pouzivali. Na Windows je jakztakz jednotny akorat vzhled aplikaci a to, ze nevidite, co bezi pod kapotou, neznamena, ze neexistuje kvantum ruznych knihoven. Ani na Windows nejsou k dispozici knihovny, ktere vyhovuji kazdemu:

    http://osnews.com/story/7968/Why_Windows_Isn_t_Quite_Ready_for_the_Desktop/page3/

    Interface inconsistency is another accusation frequently leveled at the Linux community. After all, the argument goes, how can one be productive with all those different toolkits on the desktop.
    I contend that Windows is no better. In fact, it's significantly worse. There is almost no consistency *at all* on a fully loaded Windows desktop. Case in point: fire up your favorite Windows burning app, word processor, pdf viewer, video app, audio app, chat client and web browser. Now, unless you're using Media Player for both the video and audio functions, you should see 7 (count 'em) different toolkits staring you in the face. Heck, even if you limited yourself to strictly Microsoft offerings, you would still have to reconcile a different toolkit for each release of Office and other products. And don't forget that your administrative panel still looks like it did almost 10 years ago.

    A v posledni dobe se navic rozmaha mor aplikaci, ktere se snazi vypadat jinak a nerespektuji zabehly vzhled Windows aplikaci, viz treba Nero. Ten vzhled vlastne nerespektuje ani WMP s jeho nepochopitelnym UI.
  • 22. 7. 2008 22:05

    bez přezdívky
    Kolega se onehdy dotazoval jednoho reklamisty z Microsoftu, který zrovna předváděl, jak se dá pomocí nějaké nové hyper super knihovny udělat okousané okno s fialovým pozadím se zelenými puntíky, jak takovou aplikaci dokopat k uživatelem nastavenému vzhledu systému. Reklamista samozřejmě začal blábolit cosi o tom, že vzhled aplikace je přece věcí programátora a ne uživatele :D
  • 23. 7. 2008 0:41

    cleb (neregistrovaný)
    A ve windows je jednotný vzhled aplikací? Co třeba WMP, ICQ, WinAMP, různé firewally a dokonce i ten jejich office. Ani jedno z toho nevypadá stejně jako zbytek.
  • 24. 7. 2008 12:25

    Rejpal (neregistrovaný)
    Nejlepší je Fluxbox, ten vypadá skvěle. :] Ale jabka jsou moc fajn.
  • 24. 7. 2008 14:30

    cleb (neregistrovaný)
    Programy, co vypadají hnusně se najdou ve všech systémech.