Hlavní navigace

Jak na video tutoriály v Linuxu

6. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pojem screencast nebo video tutorial je dnes velmi populární na nejrůznějších technických i netechnických webech. Já jsem se rozhodl několik video tutorialů také vytvořit a Linux mi v tom ochotně pomohl. Průzkum možností mi chvilku zabral a teď s vámi o své zkušenosti podělím. Jak na to pohodlně a rychle?

Vytváříme-li nějaké video se zvukem, kde video má být naše plocha, na které ukazujeme, o čem povídáme, budeme potřebovat něco, co plochu nahraje. V lepším případě bude tento nástroj nahrávat i zvuk, takže později si nemusíme dělat starosti se spojováním a synchronizací.

Druhou věcí, kterou budeme potřebovat, je nástroj, který dokáže video upravovat. Během nahrávání se setkáte s problémy, kdy si musíte odkašlat, napít se nebo si jen prohlédnout manuál. Takové pasáže je nejlepší vystřihnout a nezdržovat s nimi diváka. Během nahrávání s tímto počítejte a pokud uděláte chybu, nechte si dostatečnou pauzu určenou pro jednodušší vyříznutí špatné části. Nebojte se také některé části opakovat. Lepší třikrát špatně a jednou pořádně než jednou všelijak.

Zde potřebné nástroje nekončí. Pro vyřezávání částí videa používám lineární editor Avidemux. Ten nepodporuje OGG Vorbish a Theora, ale některé z nahrávacích nástrojů bohužel ano. Pokud si nechcete podporu dopsat, tak budete potřebovat nějaký nástroj na převod. Ideální je Mencoder z projektu Mplayer. Pro precizní práci se vám bude krom manuálu hodit třeba i náš seriál. Pro potřeby video tutorialu bude bohatě stačit jeden skript, který použijeme na všechny námi vytvořená videa. Přes něj převedeme OGG videa do kontejneru avi a vybereme jeden z kodeků. Editaci avidemuxu už nic nebrání.

Nahráváme

Nahrávání naší plochy můžeme dělat pomocí několika nástrojů. Možná stejně jako já zjistíte, že na každém z nich je nějaký ten nedostatek, ale většinou jde spíš o detaily. Svoji práci udělají všechny. My se podíváme na:

Recordmydesktop

Program Recordmydesktop je k dispozici jak s rozhraním v GTK, tak Qt a CLI. Používám ho již delší dobu a vždycky udělal co jsem po něm chtěl. Trochu matoucí je ukládání souborů. Po spuštění jednoho z rozhraní se vám objeví okno, kde si vyberete oblast, kterou chcete nahrát. Pomocí tlačítka „Select Window“ můžete vybrat oblast jednoho okna. U ručního vybírání oblasti stačí přibližně, oříznout půjde později (za cenu snížení kvality). Poté kliknete na tlačítko „Uložit jako“ a vyberete místo, kam se má nahrané video uložit. Další možnosti jsou v nastavení kvality zvuku a videa. V pokročilém nastavení jsou další hodnoty, které ale nejsou tak důležité a obejdeme se bez nich. Teď když je vše připraveno, můžeme kliknout na tlačítko „Zaznamenávat“ a zbytek je na našem uměleckém já. Výstup bude uložen jako OGG.

Record my desktop

Xvidcap

Na rozdíl od předchozího programu ukládá Xvidcap do klasického mpegu. Odpadá tak nutnost převádět video do jiného formátu, pokud se rozhodneme použít Avidemux. Rozdílů najdeme více. Hned na první pohled jde o úplně jiné uživatelské rozhraní. Veškeré nastavení najdeme po kliknutím druhým tlačítkem na název souboru. Ten se ukládá také po nahrání videa a do aktuálního adresáře. Cestu lze v konfiguračním dialogu změnit. Xvidcap využívá i další nástroje jako třeba Mplayer pro přehrávání, Imagemagick pro práci se screenshoty atd. Bohužel je poslední vydaná verze Xvidcap z roku 2006 a určitě by potřebovala malé vylepšení. V Ubuntu nenajdeme v balíčku zakompilovanou podporu pro zvuk, a ani po několika desítkách minut pokusů se mi nepodařilo vytvořit balíček s podporou zvuku. Pokud vám nevadí, že si musíme zvuk nahrát pomocí jiného programu, je Xvidcap lepší volbou jak Recordmydesktop.

xvidcap

Překódováváme

Nahrávku máme připravenou. Pokud jsme ji nahráli pomocí Xvidcap, tak tento krok můžeme přeskočit. Pokud máme OGG soubor, budeme ho muset překódovat do kontejneru avi a nějakého kodeku. Nejlepší bude vybrat mpeg4 a pro zvuk mp3. Při nahrávání volíme nejkvalitnější video i zvuk, aby ztráta byla co nejmenší. Pokud video nechceme ořezávat, nastavíme parametry, které bychom chtěli mít i u výsledného videa, včetně jeho velikosti.

Pokud jde o detaily a o nejlepší postup jak kódovat video, tak nejlepší bude projít si seriál, na který odkazuji výše. Pro běžné potřeby nám ale vystačí jednoduchý skript, který používám pro úpravu videí na Youtube. Výsledkem bude soubor, který osekáme o špatné části a může jít ven.

#!/bin/sh
IN=$1
OUT=$2

mencoder $IN \
-ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=3000:vhq:keyint=250:threads=2:vpass=1 \
-oac mp3lame -lameopts cbr:br=128 \
-ffourcc XVID \
-vf scale=640:-2,crop=640:480,expand=640:480 \
-af resample=44100:0:0 \
-o $OUT 

Skript stačí nakopírovat do souboru. Na řádce bere dva parametry. První je vstupní a druhý je výstupní soubor. Mencoder překóduje zvuk na mp3 se 128 kbit/s CBR a video na 4000 kbit/s MPEG4. Je také upravena velikost tak, aby video mělo vždy velikost 640×480 a podle potřeby se obraz zmenšil a do prázdných míst daly černé pruhy. Máme tak zaručeno, že výsledek bude mít přesně takovou velikost, jakou jsme chtěli, i když má nahrávaná oblast nestandardní rozlišení.

Editujeme

Poslední krok není tak strojový jako ten předchozí. Musíme si totiž video několikrát přehrát a vyřezat části, které se nám nelíbí. Nakonec nám s trochou snahy vyleze video tutorial, který se nemusíme stydět někde publikovat.

CS24_early

Začneme tedy tím, že si nainstalujeme Avidemux. Získáme mocný nástroj podobný VirtualDubu z Windows. Jde o lineární editor, který nám umožňuje pracovat na časové ose našeho videa. Můžeme ho rozkouskovat, spojovat atd. Nám ale bude stačit načíst naše video a postupně si ho procházet. Pokud najdeme část, kterou bychom raději neviděli, tak ji označíme pomocí ikonky „A“ v dolní liště. Ikonkou B označíme konec. Vybranou oblast vymažeme pomocí klávesy „Delete“ nebo v menu Upravit->Odstranit. Výběr lze provádět i pomocí hranatých závorek. Dáme si pozor, aby v levém panelu bylo video i audio nastaveno na „Kopie“. Dojde tak jen k překopírování dat a nedotkne se to kvality. V menu Audio můžeme přidat audio stopu, kterou jsme nahráli nějakým externím programem. Pokud je video ořezáno, klikneme na tlačítko „Uložit“ a vybereme umístění.

Avidemux

Závěr

Je potřeba si uvědomit, že na kvalitě záleží podle toho, kam je video určeno. Než se do nějakého videa pustíte, tak si stanovte cíle. Pokud video půjde na Youtube, tak si s nějakou kvalitou nemusíte dělat starosti, Youtube ji spolehlivě shodí. Na druhou stranu, pokud je video určeno ke stažení např. z vašeho webu, tak se nesmí kvalita opomíjet. Dávejte si pozor na to, že s každým překódováním videa se kvalita ztratí. Zbytečně se nesnažte snížit velikost na úkol požitku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.