Hlavní navigace

Rigs of Rods: jeďte, plujte nebo leťte realistickou fyzikou

6. 11. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Štvala vás někdy nerealističnost bouraček v některých simulátorech aut? Či máte jen chuť vzít jeřáb a „hrát si“ s obrovskými krabicemi, když je nakládáte na náklaďák? Pak by se vám možná líbila hra Rigs Of Rods, která vyniká hlavně plně zničitelnými modely dopravních prostředků a velkým množstvím vozidel.

Rigs of Rods (zkráceně „RoR“) je hra, ve které můžete ovládat velké množství vozidel, z kterých některé, pokud si dali tvůrci záležet, jsou plně zničitelné. Ke hře jdou jednoduše přidávat další modely díky jednoduchému pluginu do open-source 3D editoru Blender.

Chci další obrázky!

Pokud se chcete podívat na další obrázky, určitě si nezapomeňte prohlédnout naši speciální galerii k této hře.

Návod na kompilaci pod Linuxem najdete na wiki stránkách hry, ale doporučuji se nejdříve podívat do repositářů vaší distribuce. Například v Arch Linuxu je již připravený pkgbuild, který jsem používal.

Rigs of rods

Samotný systém hry zní velmi jednoduše. Všechny přístroje, které můžete ovládat, jsou složeny z tyček (Beams) a bodů (Nodes). Body ve hře nejsou vidět, ale mají určitou hmotnost a to mění vlastnosti vozidla. Tyčky ve hře vidět jsou, mohou narážet do země a dalších věcí. Díky tyčkám je vlastně ve hře realistické poškození vozů, které se zobrazí, když některá z tyček „praskne“. Navíc, tyčky se můžou někdy roztahovat, smršťovat, a díky tomu se dají vytvořit jednoduše velmi složité přístroje.

Rigs of rods

Hra má velmi dobrou podporu komunity, ve které je mnoho lidí, kteří přidávají nové prostředky a mapy do hry, díky čemuž se hra chlubí přes 1000 vozidel a okolo 120 map, které můžete stáhnout v repositáři hry. Vytvářet nové modely se dá naučit opět na wiki stránkách hry, kde je popsána většina možností hry.

Samotná hra se ovládá pomocí dvou programů. První z nich, který obstarává nastavení se nazývá RoRconfig a je to jednoduché okno, které upravuje soubor RoR.cfg který je uložen ve složce ~/RigsOfRods/config/ . Bohužel, v nynější verzi má program menší chybu – program funguje jako jednoduché „klikadlo“, a menu, ve kterém si můžete vybrat možnosti nastavení, nejde ovládat klikem myši, ale pouze scrollováním kolečka od myši. Další problém je Multiplayer, který má fungovat po internetu, ale samotný RoRconfig nenajde žádné servery, a proto jsem síťovou hru nemohl zkusit.

Rigs of rods

Druhý program, který se spouští příkazem RoR, je již samotná hra. Po spuštění vám nabídne jednu z map a poté, co si ji vyberete, se objevíte jako panáček rovnou na mapě. V mapě je většinou několik budov, z toho je pár, v kterých můžete získat vozidla. Budova na získání aut je šedivá garáž, která má na sobě napsáno Rig-a-deal. Abyste získali vozidlo stačí jen dojít do malé místnůstky vedle garáže. Pak se vám ukáže výběr aut a objevíte se s vybraným autem přímo v garáži. Na stejném principu funguje loděnice a hangár, kde si můžete ovšem vzít jiné dopravní prostředky. celkový mínus je, že vozidla do sebe ve většině případů nemohou narážet a jednoduše skrz sebe projedou. Tato chyba je zatím ve většině vozidel, ale některá již podporují narážení do sebe.

root_podpora

Rigs of rods

Bohužel, celkově hra není stabilní a pokud si stáhnete některá vozidla či nové mapy, hra padá a nebo nemůže najít jiné mapy než ty, které jste si stáhli a které nejsou v oficiálním balíku.

Hodnocení

Mínusy: mnoho chyb, nestabilní
Plusy: velmi dobrý fyzikální systém, velké množství vozidel
Verdikt: Sice má Rigs of Rods mnoho chyb, ale stojí alespoň za vyzkoušení. Už jen pro velmi dobrý systém, ve kterém je vidět většina nárazů na vozidlo.

Stars 4 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku