Hlavní navigace

Jak (ne)vybrat vhodný počítač pro Linux

28. 4. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dříve či později dojde každý uživatel počítače k rozhodnutí, že jeho hi-tech miláček nestačí stoupajícím nárokům. Výměna některých komponent nebo raději celého počítače způsobí nejen vítr v peněžence, ale též vrásky na čele znalého uživatele Linuxu. Jaké komponenty vybrat, aby vše fungovalo i pod Linuxem bez větších problémů?

Nejjednodušší je zeptat se někoho znalého. Bohužel prodejci a výrobci počítačů v našich zemích zatím Linux příliš nepodporují. Občas narazíte na některou sestavu (Brave, Mironet), která má předinstalovanou linuxovou distribuci, jde ale spíše o výjimku. Zkusil jsem se obrátit na několik prodejců, kteří Linux oficiálně dodávají, s otázkou, jakou základní desku a další komponenty mi doporučí pro provoz linuxového domácího PC. Ve většině případů se mi dostalo odpovědi typu: „Vezměte si to a to, ono vám to bude pravděpodobně fungovat“. S jakou linuxovou distribucí event. s jakou verzí jádra, jsem se nedozvěděl v žádném případě. Tedy bez záruky. Cítím z toho snahu těžit z možnosti nabízet počítač s legálním operačním systémem – Linuxem zdarma, ale neinvestovat příliš úsilí do jeho podpory. Začal jsem hledat sám.

Grafické karty

Zde je situace pro běžného uživatele velmi dobrá. Nemáte-li nějakou hodně exotickou nebo starobylou grafickou kartu, mělo by dojít při instalaci (nebo konfiguraci) linuxové distribuce k její autodetekci, konfiguraci a instalaci příslušného ovladače. Abyste využili výkonu a nabízených možností současných grafických karet, jsou nutné ovladače od jejich výrobců. Oba současní leadeři trhu s grafickými kartami ATI a NVIDIA Linux oficiálně podporují a binární verze ovladačů najdete na jejich webových stránkách spolu s návodem k instalaci. Osobně mám dobré zkušenosti s kartami založenými na čipu společnosti NVIDIA (Riva TNT2, GeForce 4, Quadro FX) a moje zkušenosti potvrzují, že jejich výkon pod Linuxem je při použití binárních ovladačů srovnatelný s výkonem, který podávají pod Windows. Zde byla moje volba jasná – GeForce 4 MX 440.

Základní desky a spol.

Ačkoli v se v minulosti nebylo nutné zabývat vybíráním tohoto hardware z pohledu kompatibility s Linuxem, dnes je situace opačná. Většina moderních základních desek má integrovanou zvukovou kartu, případně další výbavu (porty FireWire, USB2…) a je nezbytné mít alespoň základní představu o tom, jak jsou tyto vymoženosti v Linuxu podporovány. Jinak se vám může stát, že si sice koupíte supermoderní základní desku s velice rozsáhlou výbavou, ale nebudete moci využívat jejích výhod jinde než pod Windows.

Hledání vhodných kompatibilních komponent jsem začal na www.abclinuxu.cz . Zde je k nalezení velice rozsáhlá databáze komponent i sestav. Databáze je plněna uživateli Linuxu na základě jejich zkušeností s příslušným hardware. Tím je ale dáno, že nejprve musí příslušnou komponentu někdo koupit a vyzkoušet a potom o ní může napsat. Proto najdete spíše starší komponenty než horké novinky. Velmi dobrým zdrojem jsou databáze podporovaného hardware u jednotlivých linuxových distributorů.

Tabulka č. 419

Distribuce

Databáze kompatibilního hardware

Mandrake

www.linux-mandrake.com/en/fhar­d.php3

RedHat

hardware.redhat­.com/hcl/

SuSe

hardwaredb.su­se.de/

Debian

debian.org/re­leases/stable/i386/in­stall.cs.html

Dalším velmi dobrým zdrojem informací jsou obecné databanky: Linux Hardware Compatibility HOWTO a www.vlug.org/li­nux/links/Har­dware/. Když ani v nich nenajdete informaci o vámi zvoleném hardware, je dobré prohlédnout si archiv konference www.linux.cz/lis­ts/archive/li­nux/. A to nejlepší na konec tohoto přehledu. Existuje velmi rozsáhlá databáze testů aktuálních komponent. Jde o stránkywww.linux-tested.com/, které obsahují dlouhý seznam testovaného hardware s výsledky testů v posledních verzích nejběžnějších linuxových distribucí. Našli jste? Pokud ne, až teď je dobré zkusit hledání pomocí fulltextových vyhledávačů (Google, Altavista, Yahoo) a ptát se zkušenějších uživatelů Linuxu.

CS24_early

V mém případě jsem si vybral základní desku ASUS P4PE, vybavenou řadičem SATA, porty Firewire a gigabitovou síťovou kartou. Základní informace o kompatibilitě této desky jsem našel na www.linux-tested.com . Z archivu konference linux.cz jsem získal informaci, že tato základní deska obsahuje problematický řadič disků, který je podporován linuxovým jádrem až od verze 2.4.20. Informaci o kompatibilitě zvukové karty jsem „vygoogloval“ z archivu nějaké německy mluvící konference. FireWire zařízení zatím nemám a vyšel jsem z předpokladu, že pokud něco funguje ve třech linuxových distribucích, bude to dříve či později fungovat i v mém oblíbeném Mandrake. Několik „linuxáků“ mi pomohlo pomocí e-mailu, doplnilo a hlavně potvrdilo mi z webu získané informace. Po zakoupení a namontování a instalaci linuxové distribuce – Mandrake 9.1 GPL – vše funguje tak, jak má (Fire-Wire nemám čím vyzkoušet).

Na závěr bych chtěl dodat, že výběr hardware, který bude zaručeně v Linuxu fungovat, vám v současné době ulehčují spíše linuxoví uživatelé a distributoři než dodavatelé hardware. Doufám, že se podpora ze strany dodavatelů hardware bude zkvalitňovat úměrně přibývajícímu počtu uživatelů Linuxu. Chcete podpořit Linux? Nakupujte hardware od výrobců a dodavatelů, kteří Linux podporují. Doufám, že můj další počítač nebude vlastnoručně poskládaný, ale koupený vcelku od českého dodavatele i s certifikátem linuxové kompatibility. Což dnes platí pouze u některých značkových sestav, většinou serverových.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...