Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 19. 4. do 25. 4. 2003

26. 4. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: NetBSD 1.6.1 - Pohled na Blue Screen of Death může být příjemný - Oprava chyby v SSL - WineX 3.0 - Šachy v projektu Phoenix - Web Madonny hacknut - Trusted Debian v1.0 - Spameři žalují antispamery - Jak sestřelit MSIE - a další.

19. 4. 09:40

Z vtipného soudku pochází zpráva z TheRegisteru. Mobil, který byl zcizen nešťasné zákaznici obchodního domu, byl nalezen poté, co zazvonil v tělesné dutině zlodějky. Podobně vlhký žertovný příběh je i tento.

Radoomek

19. 4. 10:10

Chcete-li důkaz o tom, že sdílení audio/video dat pomáhá prodávat DVDčka, přečtěte si článek PROOF That File Trading Sells DVDs…Sort Of. Ovšem s jeho průkazností u soudu nepočítejte :)

Radoomek

20. 4. 11:01

Historická data, přelomové články a myšlenky formující Open source hnutí nabízí v jednom článečku jménem The „Open“ Road magazín NewsForge.

Radoomek

20. 4. 12:00

WMware se vydal do Evropy. Firma WMware, která vyvíjí a prodává výborný software pro provoz virtuálního PC, otevřela svou pobočku (5 zaměstnanců) v Camberley ve Velké Británii. Ta bude mít na starosti Evropu a přilehlé kolonie :)

Radoomek

21. 4. 07:19

Opravdu luxusní a dokonalé dálkové ovládání představil Philips. iPronto patří mezi zařízení, které každému milci super-gedžitků musí udělat radost. Dokáže ovládat snad každé domácí zařízení, které ovládat jde a navíc má velice zajímavý design.

Radoomek

21. 4. 21:52

Vyšlo NetBSD 1.6.1 – oficiální oznámení. Upozornil Pavel Trubl.

tok

22. 4. 08:44

Microsoft zakázal demonstraci běhu MS Visual FoxPro na Linuxu. Na semináři pořádaném Bay Area Association of Database Developers měl být demonstrován běh MS VFP na Linuxu, ale telefonát z Microsoftu to zakázal s poukazem na porušení EULA. Tyto demonstrace přitom již dříve probíhaly a bez problémů.

Radoomek

22. 4. 08:53

Již před delším časem jsme vás upozorňovali na to, že Slávek Banko připravil PDF podobu seriálu Stanislava Brabce Grafika v UNIXu, který na ROOTovi vycházel. Nyní jsou navíc k dispozici i LaTeXové zdrojové kódy, ze kterých byla PDF verze vytvořena.

mik

22. 4. 08:57

TransGaming ohlásil dostupnost WineX 3.0 (Milliway). WineX umožňuje elegantní provoz windowsových her nad Linuxem. Dostupný je jako TGZ, RPM i DEB a také jej lze instalovat pomocí tzv. Point2Play grafického prostředí. Podrobnosti a výpis nových vlastností.

Radoomek

22. 4. 09:02

I pohled na windowsí BSODku (Blue Screen of Death) může být velmi příjemný. Nevěříte-li, prohlédněte si obrázky na webu errorwear_. Doporučuji začít dubnem, listopadem a ani leden není nezajímavý. (thx: Bob Jurenčák)

Radoomek

22. 4. 09:33

Na AbcLinuxu právě probíhá poslední fáze projektu na podporu Open Source softwaru. Programátoři nabídli své projekty a nyní je na vás, uživatelích, abyste svými hlasy rozhodli, kterému z nich bude přiřknuta finanční odměna nebo grant, chcete-li.

mik

22. 4. 09:34

XXII. konference EUrOpen.CZ. Česká společnost uživatelů otevřených systémů pořádá v Nových Hradech ve dnech 25.-28.května 2003 jarní konferenci. Program konference a další podrobnosti najdete na stránkách www.europen.cz.

tok

22. 4. 10:51

Skupina „Open SSL“, která vydává na světě nejpoužívanější software pro realizaci protokolů SSL/TLS, vydala opravu chyby, která umožňovala realizovat úspěšný útok na nejpoužívanější způsob šifrované komunikace v prostředí internetu.
Na slabinu upozornili před několika dny významní čeští kryptologové ze společnosti ICZ, RNDr. Vlastimil Klíma a Ing. Tomáš Rosa, společně s kolegou Ing. Ondřejem Pokorným a zároveň navrhli i způsob obrany. Upozornil Pavel Přib.

tok

22. 4. 11:19

Kvality vyhledávače Google jsou dobře známé – a jen díky nim si tato služba získala současnou bezkonkurenční oblibu. Google má ale i svoji odvrácenou tvář. Jak se dá Google použít k hledání bezpečnostních děr některých aplikačních serverů? Jak získat snadno přístup k citlivým databázím?

-pah

22. 4. 11:35

K webům diskriminujícím uživatele alternativních prohlížečů se přidal i VOLNÝ se svojí Stawebnicí. Než vezmou programátoři Volného ostatní browsery na milost, je tu alespoň rada, jak změnit v Mozille identitu – pak vám bude Stawebnice alespoň částečně fungovat.

CIJOML

23. 4. 05:19

Boj s Enigmou patří k jedné z nejznámějších kryptoanalytických bitev. Jak ale přesně německý šifrovací stroj pracoval? Kdo ho vytvořil? A víte, že před nástupem Alana Turinga na scénu odvedli velký kus práce také polští kryptoanalytici? Seriál na toto téma vychází na Science Worldu.

-pah

23. 4. 08:00

Robin ‚Roblimo‘ Miller má vskutku geniální patch na aktuální chybu v MS Office 2000 SR-1. Oproti návodu od Microsoftu, který obsahuje 23 bodů, včetně ručních úprav registrů, zde stačí jen minimum kroků. Asi nejlepší je začít stažením OpenOffice.org …

Radoomek

23. 4. 08:18

První vydání iCommune vzbudilo velkou nevoli u Applu, neboť se jednalo o pozměněný iTunes. Nový open source iCommune již neobsahuje žádný originální kód od Applu a umožňuje opět sdílení hudby a tvorbu vlastních mp3 knihoven.

Radoomek

23. 4. 08:46

Téměř každá komunita již má svou linuxovou distribuci. Podobně i studenti mají svůj ColegeLinux. Na toto téma poskytl interview Prof. David Costa z Robert Kennedy College ve švýcarském Delémontu. Pojednává především o speciálních nárocích studentů na OS a o odlišnosti od ostatních distribucí. CL je postaven na Slackwaru.

Radoomek

23. 4. 09:37

Včerejší zprávu o zákazu prezentovat Visual FoxPro na Linuxu doplňujeme tímto článkem s informacemi přímo od zdroje. Upozornil JiKos.

tok

23. 4. 09:40

Microsoft poskytne licence ke svým protokolům konkurenci. Je to důsledek vyrovnání, které ukončilo nedávnou soudní při. Podmínky, za nichž je MS ochoten interní protokoly Windows poskytnout, komentuje TheRegister.

Radoomek

23. 4. 09:45

Šachy v projektu Phoenix, jež je součástí projektu Mozilla a který se hodlá přejmenovat na Firebird, vzbudily minulý týden značnou pozornost. Největší podiv zazněl z řad vývojářů databáze stejného jména, kteří nechtěli věřit, že to není vtip. K aféře se vyjadřuje administrátorka DB projektu Firebird Ann Harrison.

Radoomek

23. 4. 15:44

Webová stránka Madonny byla hacknuta. Zpěvačka na ní prodává skladby ze svého nového alba a nedávno zaplavila P2P sítě švindlsongy, kde se posluchačů táže: „Co si sakra myslíš, že děláš?“. Cracker pak na webu zanechal vzkaz: „Tohle je sakra to, co si myslim, že dělám.“ Trochu infantilní, leč zábavné.

Radoomek

23. 4. 17:08

V pátek zemřel Edgar F. Codd, vynálezce relačních databází. Mercury News. Upozornil Jan Pruner.

tok

24. 4. 09:02

Zprávy o novém procesoru Opteron firmy AMD zaplnily Internet. Recenze běhu SuSE 8.0 na Opteronu je v článku: SuSE Linux Enterprise Server 8.0 on AMD Opteron hardware. Sun jej hodlá také podporovat a nabídne 32-bitovou verzi Solarisu, Javy a Sun ONE softwaru pro Opteron, upravit je na 64 bitů zatím nehodlá. Pozadí hardwarového obchodu, kterým Opteron řádně zamíchal, přibližuje článek x86: The Next Generation. Texaská universita již ohlásila stavbu clusteru se 128 Opterony a SuSE Linuxem.

Radoomek

24. 4. 09:20

Návod na výrobu tučňáčka Tuxe, kterým můžete ozdobit jakékoliv hladké plochy (např. okna, zrcadla, obkládačky, sklenice a podobně) přinesl server mIRC.cz.

tok

24. 4. 09:40

Tým vyvíjející známou databázi PostgreSQL poskytl interview magazínu OSNews. Bruce Momjian, Peter Eisentraut, Neil Conway, Robert Treat a Josh Berkus se vyjadřují k replikaci, clusterování a dalším záležitostem v databázi hojně využívané i v našich zemích.

Radoomek

24. 4. 09:55

ATI získala nejen vedoucí pozici v závodu nejvýkonnějších grafických karet, ale navíc je otevřená i pro Linux. ATI již slíbila dodat ovladače pro své nové Radeony pro XFree86 4.3. Kompletní informace přináší článek ATI To Support XFree86 4.3 Soon.

Radoomek

24. 4. 11:07

Jak se staví české banky k chybě v SSL, kterou objevili čeští kryptologové, zjišťoval Petr Zámečník z Měšce.

tok

24. 4. 16:35

I přes mohutný nátlak ze strany BSA, Computing Technology Industry Association a American Electronics Association (AeA) nadále probíhá projednávání tzv. Oregonského Open Source zákona (HB 2892). Další informace o tom, o co se jedná a co zákon obsahuje, včetně jeho celého znění.

Radoomek

24. 4. 16:40

Canon a Codehost oznámili dostupnost ovladačů a tiskových nástrojů pro Linux a Unix pro tiskárny Canon imageRUNNER, CLC barevné laserové tiskárny a kopírky a širokoformátové tiskárny. BrightQ nabízí navíc i grafické rozhraní a je ke stažení na canon.codehos­t.com.

Radoomek

24. 4. 16:55

Byl oficiálně vypuštěn Trusted Debian v1.0. Projekt Trusted Debian si vzal za cíl vytvoření vysoce zabezpečeného a zároveň použitelného operačního systému na bázi Debianu.

Radoomek

25. 4. 09:07

Šéf Sunu Scott McNeally poopravil informace o 64-bitové verzi Solarisu. Oproti nedávným výrokům připustil, že na 64-bitové verzi Solarisu pro Opteron se již pracuje a měla by být dostupná relativně brzy.

Radoomek

25. 4. 09:11

Skupina SPAMerů z Floridy žaluje protispamové skupiny. Výsledkem aktivit protispamových skupin jsou zákony, blacklisty atd., které brání otravování uživatelů nabídkami zvětšených penisů, viagry a podobně. SPAMeři to považují za bránění svobodnému podnikání a chtějí dokonce odškodné.

Radoomek

25. 4. 09:15

Olejářský gigant BP zakoupil cluster 259 linuxových strojů HP RX5670, každý se 4 procesory Itanium. Cluster má dohromady 1036 procesorů a kolem 8TB paměti. Počítá se u něj s výkonem až 4 Teraflops a má sloužit pro výzkum a výpočty seismických modelů.

Radoomek

25. 4. 09:34

Zda se, že Internet Explorer obsahuje funkci pro shození sebe sama (POZOR: MSIE vám po kliknutí spadne!). Ke spuštění stačí přidat pouhé 3 tagy na začátek html souboru. Je nutno upozornit a varovat, že pokud toto použijete na svých stránkách, nebude možné se na ně pomocí tohoto webového prohlížeče dostat ;-)
Další dva způsoby sestřelení IE přinesl pooh.cz. Upozornil Martin Hassman.

tok

25. 4. 11:34

Vyšel nový Slackware Live 2.9.0.13. Odstraněn byl problem s detekcí USB myši, přidáno bylo KDE 3.1.1, k3b (GUI pro vypalování v KDE) a Netscape 7.02. Recenze verze 2.9.0.10 na ROOTovi.

tok

CS24_early

25. 4. 15:28

Šéf SCO Group poskytl interview pro magazín CRN. Darl McBride v něm hájí žalobu a postoje SCO a snaží se vyjasnit, proč vlastně firma zažalovala IBO o miliardu dolarů.

Radoomek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku