Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak vidí Linux regionální prodejci počítačů? od zdenek - Proč soused doporučuje Windows: 1) Cena Např. u notebooků s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2007 14:06

    zdenek (neregistrovaný)
    Proč soused doporučuje Windows:

    1) Cena
    Např. u notebooků s předinstalovanými Win je cena za OEM verzi směšná v porovnání s cenou notebooku.

    2) Bezpečnost
    Firewall, antivir, antispyware, firefox (vše zdarma) lze nainstalovat za 20 min. Poslední 3 roky neměl v PC virus ani jiný malware.

    3) Software
    Soused může používat Open Office (zdarma) a když z nějakého důvodu potřebuje MS Office, může si je bezproblémů nainstalovat (pokud je za ně ochoten utrácet).

    4) HW
    Soused se při kupování počítače nemusí ohlížet na případnou (ne)kompatibilitu HW. Na 98% připojí všechny karty. Nemluvě o foťácích, kamerách, mobilech a PDA.

    5) Hry
    Kdyby soused hrál hry nebo měl děti, které je hrají, tak má před vánoci po starostech, protože zajde do jakéhokoliv obchodu s hrami a má po problémech.

    6) Pomoc
    Když potřebuje soused poradit, tak je v jeho okolí větší množství lidí a na internetu více periodik, které mu poradí při řešení problému. Když před měsícem zkoušel jiný OS, tak měl smůlu, protože jeho kamarád měl zrovna jinou distribuci a na rootu odpověď nenašel a na fóru příslušné distribuce mu nikdo nebyl schopen poradit.
  • 21. 3. 2007 16:54

    PCA (neregistrovaný)
    Proč soused doporučuje Linux:

    1) Cena
    licence, která umožňuje naistalovat operační systém na několik počítačů, už se nemusí strachovat, že když mu odejde základní deska, musel by při používání jináho OS platit za licenci znova (OEM)

    2) Bezpečnost
    nemusí se neustále starat o aktualizaci různých antivirů, antispyware atd. Už nesleduje každý den zprávy ze světa počítačových virů, aby si byl jistý že jím používaný SW má dostatečné detekční schopnosti, aby virus zachytil. Nebojí se, že jeden týden zaváhá, něco opomene, a příjde o veškerá svá data

    3) Software
    Soused může používat Open Office (zdarma) a když z nějakého důvodu potřebuje MS Office, může si je bezproblémů nainstalovat pomocí CrossOffice (pokud je za ně ochoten utrácet).

    4) HW
    Soused při kupování počítače, případně doplňků, rád připlatí pár korun za kvalitní HW, se kterými je kompatibilita zaručena. Má tak jistotu, narozdíl od jiného OS, že mu systém nezaneřádí různě splácané ovladače, které dokážou rozhodit celý systém, má s tím trpké zkušenosti. Soused bez problému používá PDA, telefon i digitál s počítačem.

    5) Hry
    Soused má rád hry, má i děti a proto používá herní konzoli. Kdo si chce hrát, hraje si, kdo potřebuje psát domácí úkol nebo pracovat, má volný počítač. Před Vánoci by mohl mít po starostech, protože může zajít do jakéhokoliv obchodu s hrami a měl by po problémech.

    6) Pomoc
    Když potřebuje soused poradit, tak je na Internetu množství periodik, které mu poradí při řešení problému. Když před nějakou dobou zkoušel jiný OS, tak měl smůlu, protože v jeho okolí sice všichni tomuto jinému systému "rozumí", ale poradit mu nemohli, tak alespoň mu místo opravy naistalovali nejnovější warez, několik nových virů a nastavili automatický boot pod Admin profilem s tím, že to pomůže. Nepomohlo. Nakonec našel i někoho, kdo tomuto systému opravdu rozumí, nicméně tento čověk mohl konstatovat jen totální kolaps, následoval formát a reinstalace celého systému.
  • 21. 3. 2007 17:34

    anonymní
    Jste vicemene nekritickym zastancem Linuxu nebo vnimate i nejake vetsi problemy pri jeho nasazeni na (at jiz pracovni nebo domaci) desktop beznych uzivatelu?

    Pokud by na tom totiz byl tak uzasne, jak je mozne, ze na vetsine dekstopovych stroju bezi windows. At jsou treba ukradenem, ale pokud pomineme cenu proc si vetsina lidi radeji nenainstaluje/nenecha nainstalovat ten skvely linux?
  • 21. 3. 2007 17:47

    Clock (neregistrovaný)
    Windows bezi na vetsine stroju protoze vyvojari Linuxu maji nedotazeny marketing, ergonomii, psychologii. Kdyz jim clovek tohle navrhne, odpovi "davame vam to zadarmo, kdyz se vam to nelibi, nepouzivejte to".
  • 21. 3. 2007 17:58

    anonymní
    Nebo v lepsim pripade, si to sami dopiste tak, jak to chcete, kody mate.

    Ano to je prave ono.
    Ale ten marketing bych jim i odpustil, ten za ne zvladnou sikovni obchodnici kdyz budou mit co prodavat :)

    Navic ten pristup, ze vse v distribuci ma byt opensource a proto tam nedame tohle a ovladace a knihovny ... Uzivateli je v naproste vetsine uplne jedno, jestli ma zdrojaky nebo ne, protoze se na ne nikdy nepodiva a mozna ani nevi co to je.
  • 21. 3. 2007 18:02

    Creator of Myths (neregistrovaný)
    Ano, to je problem. Ale ne tech vyvojaru. Microsofti vyvojari se tim taky nezabyvaji. Chybi tu mezivrstva, ktera by uzivatelum dobre vyvijeny system zpristupnila. Ale nekteri takovi uz se objevuji, viz puvodni clanek.
  • 23. 3. 2007 15:41

    anonymní
    Navrhuji doplnit diakritikou a tesat do kamene - dokonalé shrnutí problému ve dvou větách.
  • 21. 3. 2007 18:55

    benzin (neregistrovaný)
    Tak presne takhle se mne ptal jeden muj zamestnanec. Proc se Linux nepouziva?

    Na to jsem mohl jenom odpovedet: "Proc ho nepouzivas ty? To je jediny duvd proc se nepouziva."

    On se zamyslel a pak rekl: "No nez jsi sem nastoupil ty a nasadil ho ve firmne, tak jsem mel jenom tuseni ze neco takoveho existuje. Ani mne nenapadlo ho instalovat."

    Monza mate jiny duvod, nebo mozna jsou jine duvody. Vlastne vzdy jsou to psychologicke problemy.

    Jste-li klastrofobik, proste nemuzete jezdit vytahem, neni to proste mozne. Nicmene je ale dost hloupe tvrdit, ze preci beh po schodech do dvacateho patra je super na kondicku. Nemate-li cas se ucit novy OS, tak neni mozne prejit z Windowsu na Linux, ale je hloupost hledat zastupne problemy, nemlich v oblastech se kterymi nemate zkusenost, nebo jen velmi letmou.

    Stejne jako nema smysl jezdit s letadlem po ceste, nema smysl snazit s z Linuxu udelat Windows. Bud se chcete naucit pilotovat letadlo a venujete tomu cas, nebo proste jezdete dal autem a pilotovani letadla nechejte na profesionalovi.

    Btw. problem v marketingu Linuxu je ze priposti nedokonalost. Vsimnete si ze marketing Windows zadnou nedokonalost nepripousti, dokonce ani nemaji chybove forum. Takze hledate-li info o Linuxu, muzete se docist ze nejake problemy jsou, dokonce z "pera" cloveka ktery ho zastava. To se Vam u Windowsu nestane. To je dalsi z duvodu a strah z neznama. Duvody jsou z 99% jen psychologicke.
  • 22. 3. 2007 1:19

    anonymní
    No pochybuji, ze by slo hlavne o psychologicke duvody. Ale i kdyz se zamerime pouze na ne, tak pokud by strach nebyl alespon z casti opravneny, jiste by nebyl problem ho rozptylit.


    Muzu uvest duvody proc doma linux nepouzivam jako primarni desktopovy system:
    (zkousel jsem behem nekolika let nekolik ruznych distribuci a jejich verzi, mozna uz nektere z nich jsou v lepsim stavu, ale protoze to nepouzivam nemam potrebu zjistovat stav nejak casteji)

    - minimalne na slabsim hardwaru je subjektivne pomalejsi nez win
    - nevyhovuji mi (at z hlediska nedostatecne funkcnosti nebo konfigurace a ergonomie) dostupne aplikace nekterych typu (namatkou graficky filemanager, manazer fotek, dc klient, gui pro konfiguraci firewallu, nastroj pro snadne spojovani fotek do panoramat, graficky textovy editor (typu pspad nebo jedit bez javy) - nakonec jsem skoncil u NEditu ale ani ten mi plne nevyhovoval)
    - aplikace (i nektere, ktere by resily vyse zminene) nebyly vzdy dostupne v tech spravnych baliccich pripadne pozadovaly instalaci mnoha knihoven a ty zase dalsich knihoven (aby po zjisteni ze aplikace nevyhovuje tyto zustaly dal v systemu) pripadne pozadavaly jinou verzi kompilatoru nebo cehosi dalsiho atd.
    - nepodporuje nektery hw ktery mam (tv karta)
    - ne vsechno vzdy po instalaci fungovalo jak by melo (grafika, akcelerace, zvuk) a zprovoznovani (zejmena hledani v ruznych forech, hrabani se ve vsemoznych config filech a zkouseni) trvalo neumerne dlouho to vsechno vetsinou samozrejme pod rootem (systemova nastaveni) takze ne vzdy to probehlo jak bylo zadouci...:)
    - konfigurace drobnych detailu systemu, na ktere neni gui (napriklad premapovani klavesnice) stejne jako reseni jakehokoliv problemu trva neumerne dlouho a vyzaduje znacne usili (zejmena proto, ze jsem nevedel, KDE a CO zmenit, ruzne distribuce maji ruzne rozlozeni adresaru, konkretne map klavesnic tam bylo asi 5 ruznych adresaru a nakonfigurovat deadkeys...)
    - spustit a pouzivat pod wine neco vic nez jednoduche aplikace bylo temer nemozne
    - obcas si i nejakou tu hru zahraju
    - ruzne aplikace jsou postavene na ruznych grafickych knihovnach a vypadaji tak zcela jinak. K cemu je hi tech rozhrani KDE kdyz v nem spoustite 'ohavny' :) xnview nebo nedit (to uz je samozrejme jen kosmeticky detail ale i ten se pocita)
    - vlastnim licenci k legalnim XP pro a pod nimi pouzivam spoustu free aplikaci a par komercnich, system je zabezpeceny vcetne vsech aktualizaci (snad jenom WGA chybi, ten nepotrebuju, vim ze jsou legalni), IE prakticky nepouzivam.

    mozna jsou to pro nekoho zcela malicherne duvody a prekonatelne detaily, ale vsechny dohromady (a urcite jsem na neco co mi zabralo par dni hrani se systemem zapomnel) spolu s poslednim duvodem me vedou k pouziti XP jako primarniho systemu

    Dodavam, ze mam jinak k linuxu celkem kladny a vstricny vztah. Na server se urcite skvele hodi a pokud uzivateli (zrejme bud nenarocnemu web, mail ooffice, a nebo programatorovi/adminovi) plne vyhovuje to co nabizi na desktopu, pak proc ne. Stale mu davam sanci a obcas (i kdyz ne moc casto - nemam uz na to tolik casu) kouknu, co je noveho. Je pravda, ze se to casem viditelne zlepsuje, ale porad to neni tak uplne ono. Porad je to alternativa a k prechodu musi byt silny duvod, trochu odvaha a vule prizpusobit se.
  • 22. 3. 2007 18:55

    anonymní
    S pomoci freewaru Microsoft Keyboard Layout Creator
    (klikaci, i komplexnejsi uprava je na par minut, lze zalozit na existujicich layoutech, podpora ruznych jazyku, dead keys (hacky, carky), pred ulozenim zkontroluje mozne problemy, export do univerzalniho instalacniho souboru pro instalaci noveho rozlozeni kdekoliv.)
  • 22. 3. 2007 22:38

    Michal (neregistrovaný)
    No ale v tom případě je na tom Windows stejně jako Linux, je třeba externí program.
  • 22. 3. 2007 23:09

    anonymní
    Vzdyt ja netvrdim, ze to je soucasti windows, ale ze tento ukol je v prostredi windows velmi snadno uskutecnitelny.

    Pokud takovy obdobny program pro linux znate, prosim nasmerujte mne na nej a ja ho hrozne rad vyzkousim. Na linuxu jsem u toho ukolu skoncil jenom s hromadou konfiguraku v nekolik adresarich kdesi v utrobach KDE.

    btw.
    Pojdme vnimat windows a linux ne jako operacni systemy, ktere neco obsahuji nebo neobsahuji hned po instalaci, ale spise jako prostredi ve kterych je nebo neni neco mozne provest s nejakym vynalozenym usilim
  • 22. 3. 2007 20:44

    benzin (neregistrovaný)
    Jak rikam ciste psychologicke problemy.

    Deset let jste se ucil ridit auto. Ted jste chtel vyzkouset jake je to v letadle. Sedl jste do kokpitu ahele on tam knipl a zadne pedaly, po cestach se s tim jezdi dost debilne, obcas muzete vzletnou kdyz se nekam chcete dostat. Tak jste zkusil jiny typ letadla a ono to bylo uplne stejne. Proste jsou letadla na prd, maji knipl, ale ja jsem zvykly na volant, a taky soused mi neumi poradit s mojim letadlem. Jste si myslel ze letadlo je auto zdarma, ale vono neni. Takze je naprd.

    Krom tohoto psychologickeho duvodu, mate jediny skutecny duvod: nedostatek casu. Nemate cas se ucit pilotovat letadlo a shanet si pilota.

    Jenze to nesvalujte na letadlo, chybu hledejte proste v tom, ze nechcete zmenit sve navyky. Takze si reknete: Sve navyky menit nebudu, bylo by to pro men zbytecne obtizne a drahe. A dal zustante u auta.

    A letadlem s Cedokem treba nekdy zalette do Turecka, ono autem by to byla fakt docela pruda.
  • 22. 3. 2007 21:13

    anonymní
    Spise bych rekl prakticke potize, jejichz reseni se mi zda neumerne narocne.

    Prirovnavat linux k letadlu je v teto situaci trochu demagogicke, nemyslite?

    V tom pripade jsem se o to asi nemel vubc pokouset protoze pokud se chci rychle a spolehlive dopravit kdykoliv z domova na nakup, k doktorovi, na dovolenou do 200 km tak potrebuju auto. Letadlo si jednak zrejme nikdy nekoupim, k lekari ani do obchodu si s nim nezaletim (i kdyby nemaji tam letiste) a u nasi pumpy neprodavaji letecky benzin.

    Chcete tim primerem s letadlem tedy rict, ze linux se proste na desktop (lokalni doprava kamkoliv) v soucasnosti nehodi a je urceny vyhradne na serverove nasazeni (dalkova vzdusna doprava z letiste na letiste)?

    Co povazujete za ty moje navyky? Ze s necim nejsem spokojeny? Mam to resit tak, ze si na to proste zvyknu? Pokud nepocitim nejake vyrazne vyhody (a jedinym je snad cena, ktera je ale irelevantni pokud licenci jiz mam), ktere by ty nedostatky vyvazily tak opravdu nemam duvod si subjektivne pohorsovat (vasimi slovy 'menit navyky').
  • 23. 3. 2007 10:21

    benzin (neregistrovaný)
    Nemyslim, vzdalenost mezi letadlem a autem je asi stejna jako mezi Windows a Linux. Oboji se pouziva ke stejnemu ucelu, k preprave osob a majetku. Ale to ze umite windows neznamena ze budete umet linux a opacne.

    Nekdo tu psal (teda nevim jestli vy), ze mu chybi kvalitni GUI pro nastaveni Firewallu. Typicky problem nezmeneni mysleni. Tim nemyslim, ze je textove nastaveni lepsi nez GUI, ale proste v tom, ze na Windows se bez firewallu neobejdete, takze ho hledate i na linuxu. Jenze na beznem stroji nema firewall vyznam, ten je urceny pro uplne jine nastaveni. Stejne tak jako neznaly clovek bude hned hledat jak se na linuxu nastavi antivir a antispyware.

    Vy jste mel problem ze Vam chybel TotalCommander. Nehledal jste kvalitni filemanager, hledal jste druhy TotalCommander. Kdyby jste se ale oprostil od tohoto mysleni zjistil by jste, ze konqueror (takovy pruzkumnik v KDE) ma jinou filozofii, ale zvlada to same a dle meho nazoru i lepe (ale to je slovo pro dalsi flame).

    Vetsinou pocitac dostany s predinstalovanym windowsem a nestaram se o to jak tam dostat linux. Jenze pri instalaci linuxu se na windows z 99% ohlizet musite, proste protoze ho tam chcete. Tim se zvysuje obtiznost instalace Linuxu. Zmente svuj navyk, nainstalujte nejdriv Linux az potom zkuste nainstalovat Windows, zjistite ze je to virazne slozitejsi.

    Z windowsu jste zvykly, ze kdyz neco nefunuguje staci to vypnout a zapnout, kdyz ani to nepomuze pak restartnete pocitac, kdyz nepomuze ani to, tak program odinstalujete a zase zpatky nainstalujete. Mysliste si ze to bude fungovat stejne i v Linuxu. Tak jste zkusil nekolik distribuci a vsechny stejne spatne zanalizovali vas PC (tudiz nezaply DMA pro vase disky a pc byl pomaly). Zmente svuj navyk, kdyz neco nejede problem vyreste to. Dejte dotaz na diskusi, nebo najdete problem na webu. Reinstalce v 99% pripadu skonci uplne stejne jako prvni instalce. Muze se vam to jevit jako chyba, verte vsak ze spousta lidi bere predvidatelnost jako velke plus.

    Kdyz jste mel prolem s Photoshopem, tak jste se zeptal druhy den kamarada v praci (ve skole), ten obcas umel poradit, obcas vam rekl jak problem obejit, obcas vam to proste rozmluvil. S vysokou pravdepodobnosti nemate takoveho pritele, ktery by stejne ovladal Gimp (dopln libovolny jiny program), takze Vam neporadi. Zmente svuj navyk, sve problemy konzultujte s manualem a nebo s nejakym forem.

    Byl jste zvykly nainstalovat program a klikanim po vsem moznem zjistit jak s pouziva. Stejne se to da delat i na Linuxu, ale podminkou je, ze uz jste zzity (zžitý) s filosofii tohoto systemu. Pokud jste zacatecnik (na linuxu, windows uz pravdepodobne pomerne dobre znate) tak nejdrive ctete manul, pak teprve neco provadejte, vyhnete se spouste problemu a reseni daleko slozitejsich situaci.

    S Windows jste se ucil postupne. Nejdrive jste zjistil jak se klika na pruzkumnika, o par dni pozdeji jste zjistil, ze se da vytvorit nova slozka, pak jste i neco naistaloval. Ziskal jste prvni zkusenosti s textovym editorem. Nakonec jste si nainstaloval FTP server, IM klienta a pouzivate asi i DC++, nebo neco podobneho. Nemyslete si, ze pri prechodu na Linux, se nebudete muset znovu ledasco ucit, ne vsechno pujde hned.

    A zase primer. Rozdil ve schopnostech profesionalniho ridice a "hobby" ridice neni az tak zasadni, a hlavne "hobby" ridicu je strasna spousta. Jenze rozdil mezi pilotem Jamba a pilotem sportovniho vetrone je sakra velky. Pocitejte s tim, ze casto budete dostavat rady od pilotu Jamba. Z jejich rad musite vyfiltrovat to co je plati pro vas.

    Vsechno to zabere cas, a musite zlomit vlastni mysleni. Z vlastni zkusenosti vim, ze se to vyplati. Ze casem si oblibite textovou radku a zjistite, ze udrzba konfiguraku v textovem rezimu je skutecne daleko efektivnejsi a rychlejsi. A budete se na ty co porad rvou po lepsim GUI a necem co vic vypad jako Windows, divat jako na lidi, kteri proste nevim o cem je rec. A snazte se zustat v klidu, kdyz budou rikat ty bludy. Proste neznaji svet za rekou, nemaji cas ho objevovat.
  • 24. 3. 2007 13:19

    anonymní
    asi to bude trochu delsi tak to nejak strukturuju :) 1) oboji se pouziva jenom velmi zhruba ke stejnemu ucelu ale to je jedno 2) firewall chci minimalne pro to, ze pokud budu na localhostu delat webove aplikace, hodim si tam apache, nejake moduly, databazi atp. nemam rad otevrene porty, cizi tam nemaji co delat, bezi tam i jine sluzby (ok na kancelar je nepotrebuju, ale nejsem jenom BFU sekretarka),navic dle podminek ISP na jeho pripojeni nesmim provozovat verejne pristupne servery 3) Konqueror samozrejme znam, ale to je vicemene (vylepseny) klon windows exploreru (vcetne integrace s webovym browserem). Jejich pristup mi ani trochu nevyhovuje. Chci dvojpanelovy filemanager schopny napriklad prace s komprimovanymi soubory, ftp, ... Netvrdte mi, ze "dvoupanelovy manazer" predstavuje filosofii neslucitelnou s linuxem. Velmi dobre znam MC a povazuji ho za naprosto genialni. Jenomze je konzolovy a to v grafickem prostredi (kde chci na desktopu pracovat) prinasi nektere podstatne nevyhody (jak uz tu nekdo psal - drag&drop, asociace X a ne-X prohlizecu atd.) 4) Se samotnou (re)instalaci linuxu a windows v ruznem poradi nemam problem, deleni oddilu zvladam, s prepsanim MBR jednoho systemu druhym se nejak poperu. Sveho casu jsem mel dokonce chvili i tri-boot Win98-WinXP-Linux :) 5) Nevim proc to bylo pomale, ale proste bylo. Jinak linux jsem musel reinstalovat jenom v tom pripade, ze jsem (prave po hledani a dlouhem zkouseni ruznych snad moznych reseni) nekde neco posral bud ja primo, nebo treba nejaka aktualizace KDE prepsala neco kdovi kde a nenabehly Xka. Nic proti tomu, chybami se clovek uci :) Jenomze ta ucici krivka byla na muj vkus jenom velmi velmi pozvolna a vyreseni kazdeho z nemala problemu trvalo az prilis dlouho. 6) S Gimpem problem nemam, mam ho i na windows a na me patlani uplne staci :) Naprosto chapu nutnost studia manualu u komplikovanych admin pripadne profi desktop aplikaci. U tech jednoduchych desktopovych bych si ale radeji usetril cas (treba abych v nem mohl vyresit nejake ty problemy) tim, ze zakladni veci budou vcelku intuitivni pripadne pristupne v prehlednem rozhrani. Treba GIMP takovy je. Mimochodem vime, jak radi programatori pisou dokumentace a manualy, ze... (asi tak radi, jako je uzivatele ctou). Lidi jsou proste lini a kdyz je chceme ziskat, musime si je hyckat a usnadnovat jim praci :) 7) S filosofii nemam problem, mnoho univerzalnich jednoucelovych programu ktere se vselijak spojuji a dokazi delat uzasne veci a hlavne jsou dohromady mnohem univerzalnejsi nez jeden moloch-aplikace. A ted asi to nejdulezitejsi z celeho postu: Jenomze kdyz je tech vrstev moc, a uzivatel od nich neni dokonale odstinen, tak to z jeho hlediska prinasi potiz - kdyz neco nejde, ve ktere vrstve (casti retezce) je problem? A jake casti retezce to vubec pouziva? Kterou (a jak) mam nastavit/opravit/updatovat aby to fungovalo? Manualy viz 6) :) 8) Jiste, nejake problemy a novinky urcite ocekavam. Ovsem pokud prekroci tu hranici, na kterou jsem ochoten jit aby to bylo vyvazeno mym dobrym pocitem z toho, ze se naucim neco noveho a ze mi linux prinese nejake vyhody, pak k prechodu nemam duvod. A pokud nekdo chce aby lide na linux prechazeli z windows (protoze to je ta nejcastejsi cesta) musi se snazit aby prinosy pro ne byly vetsi nez naklady. U firem financni (zdaleka nejen cena licence) u jednotlivcu osobni. 9) Zasa ta letadla? :) Ale budiz. OK vyse radite abych se na problemys rogalem ptal v diskusich a hledal po vsech googlech. Tam jsou ale zhusta piloti jumba. Filtrovani podstatnych informaci bych rekl obecne celkem zvladam, ale osobne ho provadim na zaklade zkusenosti s danym oborem. Pokud ty zkusenosti nemam a neziskam, tezko mohu na jejich zaklade filtrovat. Jiste pokud chci rozbehnout fotak, tak se behem toho asi dozvim spoustu informaci o fungovani prenosu pres USBa ruznych standardech a virtualnich zarizenich v linuxu, ale zabere mi to hromadu casu a ty informace uz nikdy nevyuziju (leda bych zapojoval fotak jeste kamaradovi). A ja pritom chci jenom stahnout fotky z fotaku. 10) No tim, ze budete lidi presvedcovat o tom, ze musi zlomit mysleni asi moc uzivatelu na Linux neziskate :) Jisteze je prikazova radka a textak nejefektivnejsi. Ale nejefektivnejsi z hlediska zkuseneho uzivatele. Ty zkusenosti ziska bud dlouhym studiem manualu (a ze by jich ale musel precist pro ruzne casti systemu) a nebo postupne pouzivanim, coz ale u non-user friendly prostredi moc nejde. Taky ted filtruju videa ve skriptovacim avisynthu, ale zacinal jsem v nem nemohl. Bylo to najednou prilis slozite. Zacinal jsem v klikacim mene efektivnim (ale uzivatelsky mnohem privetivejsim) virtualdubu a kdyz jsem na nem pochopil principy, presel jsem na efektivnejsi reseni, zalozene na stejnych principech. Proste mam na windows spoustu OS a free veci a bez problemu je pouzivam a o (alespon castecny) prechod na linux jsem se snazil nekolikrat. Vzdycky ale dopadl jenom jako vec 'na hrani', kterou jsem po roce smazal kdyz jsem potreboval uvolnit trochu mista na disku. Pokud bych na pocitaci potreboval jenom web, mail a nejakou mensi kancelar a nebo naopak spoustu stabilnich serveru, nebudu vahat. Pro moje ucely velmi univerzalniho pouziti a s ruznymi typy aplikaci ho ale v soucasne dobe nevidim jako idealni (i kdyz se to urcite zlepsuje). Pokud se do vyvoje vic zapoji i komercni firmy s tahem na uzivatele, davam tomu slovy klasika rok, maximalne dva :))
  • 24. 3. 2007 16:32

    mys elf (neregistrovaný)
    Ono staci, kdyz nechas Apache, databaze apod. naslouchat jenom na lokalnim rozhrani. Ale firewall se hodi i tak.
  • 24. 3. 2007 13:23

    anonymní
    hmm ach jo, tak jinak

    asi to bude trochu delsi tak to nejak strukturuju :)

    1) oboji se pouziva jenom velmi zhruba ke stejnemu ucelu ale to je jedno

    2) firewall chci minimalne pro to, ze pokud budu na localhostu delat webove aplikace, hodim si tam apache, nejake moduly, databazi atp. nemam rad otevrene porty, cizi tam nemaji co delat, bezi tam i jine sluzby (ok na kancelar je nepotrebuju, ale nejsem jenom BFU sekretarka),navic dle podminek ISP na jeho pripojeni nesmim provozovat verejne pristupne servery

    3) Konqueror samozrejme znam, ale to je vicemene (vylepseny) klon windows exploreru (vcetne integrace s webovym browserem). Jejich pristup mi ani trochu nevyhovuje. Chci dvojpanelovy filemanager schopny napriklad prace s komprimovanymi soubory, ftp, ...
    Netvrdte mi, ze "dvoupanelovy manazer" predstavuje filosofii neslucitelnou s linuxem. Velmi dobre znam MC a povazuji ho za naprosto genialni. Jenomze je konzolovy a to v grafickem prostredi (kde chci na desktopu pracovat) prinasi nektere podstatne nevyhody (jak uz tu nekdo psal - drag&drop, asociace X a ne-X prohlizecu atd.)

    4) Se samotnou (re)instalaci linuxu a windows v ruznem poradi nemam problem, deleni oddilu zvladam, s prepsanim MBR jednoho systemu druhym se nejak poperu. Sveho casu jsem mel dokonce chvili i tri-boot Win98-WinXP-Linux :)

    5) Nevim proc to bylo pomale, ale proste bylo. Jinak linux jsem musel reinstalovat jenom v tom pripade, ze jsem (prave po hledani a dlouhem zkouseni ruznych snad moznych reseni) nekde neco posral bud ja primo, nebo treba nejaka aktualizace KDE prepsala neco kdovi kde a nenabehly Xka. Nic proti tomu, chybami se clovek uci :) Jenomze ta ucici krivka byla na muj vkus jenom velmi velmi pozvolna a vyreseni kazdeho z nemala problemu trvalo az prilis dlouho.

    6) S Gimpem problem nemam, mam ho i na windows a na me patlani uplne staci :) Naprosto chapu nutnost studia manualu u komplikovanych admin pripadne profi desktop aplikaci. U tech jednoduchych desktopovych bych si ale radeji usetril cas (treba abych v nem mohl vyresit nejake ty problemy) tim, ze zakladni veci budou vcelku intuitivni pripadne pristupne v prehlednem rozhrani. Treba GIMP takovy je.

    Mimochodem vime, jak radi programatori pisou dokumentace a manualy, ze... (asi tak radi, jako je uzivatele ctou). Lidi jsou proste lini a kdyz je chceme ziskat, musime si je hyckat a usnadnovat jim praci :)

    7) S filosofii nemam problem, mnoho univerzalnich jednoucelovych programu ktere se vselijak spojuji a dokazi delat uzasne veci a hlavne jsou dohromady mnohem univerzalnejsi nez jeden moloch-aplikace.
    A ted asi ten nejdulezitejsi obecny poznatek z celeho postu: Jenomze kdyz je tech vrstev moc, a uzivatel od nich neni dokonale odstinen, tak to z jeho hlediska prinasi potiz - kdyz neco nejde, ve ktere vrstve (casti retezce) je problem? A jake casti retezce to vubec pouziva? Kterou (a jak) mam nastavit/opravit/updatovat aby to fungovalo?
    Manualy viz 6) :)

    8) Jiste, nejake problemy a novinky urcite ocekavam. Ovsem pokud prekroci tu hranici, na kterou jsem ochoten jit aby to bylo vyvazeno mym dobrym pocitem z toho, ze se naucim neco noveho a ze mi linux prinese nejake vyhody, pak k prechodu nemam duvod. A pokud nekdo chce aby lide na linux prechazeli z windows (protoze to je ta nejcastejsi cesta) musi se snazit aby prinosy pro ne byly vetsi nez naklady. U firem financni (zdaleka nejen cena licence) u jednotlivcu osobni.

    9) Zasa ta letadla? :) Ale budiz. OK vyse radite abych se na problemys rogalem ptal v diskusich a hledal po vsech googlech. Tam jsou ale zhusta piloti jumba. Filtrovani podstatnych informaci bych rekl obecne celkem zvladam, ale osobne ho provadim na zaklade zkusenosti s danym oborem. Pokud ty zkusenosti nemam a neziskam, tezko mohu na jejich zaklade filtrovat.
    Jiste pokud chci rozbehnout fotak, tak se behem toho asi dozvim spoustu informaci o fungovani prenosu pres USBa ruznych standardech a virtualnich zarizenich v linuxu, ale zabere mi to hromadu casu a ty informace uz nikdy nevyuziju (leda bych zapojoval fotak jeste kamaradovi). A ja pritom chci jenom stahnout fotky z fotaku.

    10) No tim, ze budete lidi presvedcovat o tom, ze musi zlomit mysleni asi moc uzivatelu na Linux neziskate :) Jisteze je prikazova radka a textak nejefektivnejsi. Ale nejefektivnejsi z hlediska zkuseneho uzivatele. Ty zkusenosti ziska bud dlouhym studiem manualu (a ze by jich ale musel precist pro ruzne casti systemu) a nebo postupne pouzivanim, coz ale u non-user friendly prostredi moc nejde.
    Taky ted filtruju videa ve skriptovacim avisynthu, ale zacinal jsem v nem nemohl. Bylo to najednou prilis slozite. Zacinal jsem v klikacim mene efektivnim (ale uzivatelsky mnohem privetivejsim) virtualdubu a kdyz jsem na nem pochopil principy, presel jsem na efektivnejsi reseni, zalozene na stejnych principech.


    Proste mam na windows spoustu OS a free veci a bez problemu je pouzivam a o (alespon castecny) prechod na linux jsem se snazil nekolikrat. Vzdycky ale dopadl jenom jako vec 'na hrani', kterou jsem po roce smazal kdyz jsem potreboval uvolnit trochu mista na disku.

    Pokud bych na pocitaci potreboval jenom web, mail a nejakou mensi kancelar a nebo naopak spoustu stabilnich serveru, nebudu vahat. Pro moje ucely velmi univerzalniho pouziti a s ruznymi typy aplikaci ho ale v soucasne dobe nevidim jako idealni (i kdyz se to urcite zlepsuje). Pokud se do vyvoje vic zapoji i komercni firmy s tahem na uzivatele, davam tomu slovy klasika rok, maximalne dva :))

  • 23. 3. 2007 8:29

    melkor (neregistrovaný)
    Jediny dotaz:
    Reportoval's sve vytky autorum?

    Pokud ne, tak cenu se divis?
  • 24. 3. 2007 12:14

    anonymní
    autorum ceho? autorum linuxu? nebo vsech tech desitek aplikaci ktere jsem zkousel?

    muzu mit vytky k fungovani aplikace ktera mi svou vetsinou vyhovuje a nejake detaily mi na ni vadi, pripadne je v ni nejaka chyba, ale tezko k tomu, ze mi jejich aplikace proste cela nesedne

    ac nejsem profesi programator je mi jasne, ze tezko muzu po autorovi-dobrovolnikovi chtit, aby uplne predelal svuj navrh aplikace nebo aby ji prepsal pod jinou UI knihovnu (a to jenom proto abych ji _ja_ zacal pouzivat)
  • 21. 3. 2007 18:21

    meda (neregistrovaný)
    howk