Hlavní navigace

Jaká desítka IT míst má největší budoucnost?

18. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Když se mluví o situaci na pracovním trhu, obvykle se tím rozumí její aktuální stav – je jen logické, že průměrného člověka bude nejdřív zajímat, kde místo sežene teď. Na druhou stranu ale, poptávku po místech neuškodí sledovat i v opravdu dlouhodobém horizontu let i desetiletí. Plánovat celý život dopředu jistě není snadné, ovšem člověk nežije několik let, že ano, tak je trocha námahy jistě na místě…

Některé pozice ze všech možných jsou jasně předurčeny k neúspěchu (zřejmě nikdo si neotevře novinový stánek pod mořskou hladinou pro potápěče), jiné jsou logickým vyústěním situace na trhu (poptávka po digitální zábavě) a do třetice se začínají objevovat i jiná nenápadná místa, o kterých jeden často ani neví, pokud se o danou branži sám aktivně nezajímá. Je tedy pravděpodobné, že tato místa mají minimálně slušnou šanci obstát zkoušku trhem v příštích desetiletích.

1. Vývojář environmentálních simulací

Ať už máte na globální oteplování názor, jaký chcete, jedno je jisté – svět se o něj zajímá (viz známé aktivity amerického ex-viceprezidenta Ala Gora v podobě knihy a filmu), je tedy zřejmé, že se v této branži dočkáme rostoucí poptávky. Za této situace se dá takřka jistě očekávat poptávaná tvorba (a poté úprava) environmentálních simulací, sběr dat těmito simulacemi vytvořených, jejich analýza a poté předkládání krátkodobých, střednědobých i dlouhodobých výsledků patřičným povolaným osobám zběhlým v životním prostředí. Počasí, teplota a životní prostředí se zkrátka v konečném důsledku dotýkají nás všech, takže je zkrátka nelze ignorovat.

2. Vývojář zábavního software

Že jsou pro lidské pokolení a jeho zábavu počítačové hry důležitější než filmy ví již dávno i Hollywood. Nakonec, jsou to právě hry, které na rozdíl od pasivních filmů a knih (nic proti nim samozřejmě) nabídly interaktivitu i zpětnou odezvu. Již římští císaři věděli, že lidem je třeba poskytnout „chléb a hry“, takže rozhodně nehrozí, že by poptávka po dobrém herním vývojáři (tvůrci levelů, skriptaři, …) nějak radikálně poklesla. Lidská zábava se navíc neustále obohacuje o dokonalejší dojmy – posledním hitem je objev jistých vědců, který umožní ve virtuálních rukavicích vnímat dojem tepla či chladu. Zkrátka, nové technologie budou přicházet i odcházet, ovšem touha lidí po zábavě nikdy nepoklesne.

3. Bioinformatika a biologické simulace

Oblast téměř tak důležitá jako bod 1. Poslední roky roste význam bio-informatiky skutečně razantně a dá se předpokládat, že brzy zastíní jiné příbuzné obory. Právě díky tomuto odvětví totiž bude možno studovat genomy (a nejen ty lidské), genové sekvence, proteinové struktury a podobné věci. Objevy na tomto poli povedou jak k novým lékům, tak i k samotným novým metodám léčby. Bioinformatika přirozeně vyžaduje silné zázemí v aplikované matematice, avšak též i schopnost algoritmizovat biologické problémy a pokročilé modelovací schopnosti. S ohledem na stále se měnící podstatu života a přirozené mutace, je zřejmé, že na tomto poli bude vždy co nového objevovat.

4. 3D animační technik

Ačkoliv jsou dnes populární 3D modely hlavně ve filmech (The Incredibles, Beowulf, …), kvalitní 3D modelář se v moderní IT branži neztratí nikdy a nikde. V této sféře lidské činnosti se nám kříží nutnost vlastnit jak technologické znalosti, tak i nutnost být originální a kreativní. 3D modely samozřejmě není nutno omezovat jen na filmy, resp. hry – jako potenciální nákupčí se jeví také reklamní firmy nebo společnosti zaobírající se obecně stavitelstvím a architekturou. Když k tomu připočteme fakt, že na trhu je několik plně free 3D řešení (POV-Ray, Bryce, Poser, Terragen, …), je zřejmé, že potenciál pro budoucno je tu ukryt velký.

5. Internetový podnikatel

Internet nám všem umožňuje něco, o čem se studentům před pár lety ani nesnilo – třeba otevřít si vlastní e-shop či jinou firmu poskytující určité zajímavé a poptávané služby. K zahájení vlastního online businessu je přitom potřeba řádově menší snaha nežli k otevření toho reálného a často je to otázka jen několika dní až týdnů. Internet rovněž nabízí kreativním a originálním jedincům takřka jistě ještě pořád řadu neobjevených příležitostí…

6. Systémový vývojář + technik lékařských systémů

Zdraví a vše kolem něj je nesmírně atraktivní trh, navíc s nevyčerpatelným počtem zákazníků. Jak nám postupuje penetrace technikou i do této branže, jsou přirozeně i na tento personál kladeny stále se zvyšující technologické nároky, jedno se však dá očekávat pokaždé – tito novodobí lékaři a sestry budou potřebovat moderní periferie ke své práci (pečlivě navržené pro funkčnost i styl najednou). A pak je tu přirozeně i druhá stránka věci – i u starých strojů lze se signálem a daty pracovat moderním způsobem!

7. Technik a producent digitální TV

Přesto, že má většina TV fajnšmekrů na střeše ještě pořád nějaký ten receiver, stále větší počet lidí dnes věnuje svůj čas sledování TV a HDTV právě skrze internet. Tomu nahrává celá řada věcí, z nichž za vypíchnutí stojí zejména zvyšující se poptávka po HD programech a nabídka dostatečně rychlého připojení. Služby věnované konzumaci multimédií v duchu pay-per-view tedy rozhodně jen a jen porostou. Navíc tu dnes již máme i hrátky s 3D obrazem, který má sice ještě stále svoje mouchy (namátkou 3D brýle různých standardů u každého výrobce), to se však časem zřejmě vyřeší stejně, jako dilema Blu-ray vs HD DVD.

8. Správce webu

Za každým webem musí stát někdo, kdo drží pohromadě jeho technologické pozadí a takříkajíc se stará o hladký chod. Dokonce i v době takových složitostí, jako jsou dynamické online CMS, toho běžný uživatel určitě nemusí vědět o chodu přespříliš, což bude ideální příležitost právě pro vás a vaše zkušenosti.

9. Vývoj tréninkového softwaru

Interaktivní systémy a tutoriály v duchu „pomoz si sám“ jsou v moderní ekonomice poměrně populární a dá se předpokládat, že jejich podíl se bude zvyšovat – nakonec i WWW byl zpočátku zamýšlen jako pokročilý tréninkově-učící nástroj, který jen chtěl svoje informace sdílet s celým světem (viz vyjádření jeho autora). Příležitostí pro skvělou kariéru za účelem vytvoření lepšího učícího a tréninkového softu proto vždy předpokládáme dostatek.

10. Tvůrce vizuálního a audio obsahu

Jednou z nejdůležitějších věcí, která se zřejmě ukáže klíčovou pro přežití řady internetových firem zabývajících se tvorbou digitálních multimédií, bude to, nakolik kvalitně, profesionálně, líbivě a efektivně bude mít zpracovány svoje audio i video zakázky. Kromě videa tradičního přirozeně můžeme očekávat i nárůst podílu videa zabudovaného přímo do webových stránek (mimochodem, jestliže se rozšíří neblokovatelné videoreklamy, dobrovolně si opět předplatíme noviny!).

UX DAy - tip 2

Najít práci v IT branži by se v nejbližších letech nemuselo stát pro kreativní, originální a důkladnou osobnost nijak těžkou věcí. Chce to jako vždy zvážit vlastní schopnosti, pozitiva i negativa jednotlivých pozic a aktuální trendy. Ať už se ovšem rozhodnete jak chcete, jedna věc je jistá na 100 % – počítače a doprovodné technologie budou v našich životech hrát stále větší roli, jelikož dnes najdete operační systém pomalu už i v toastovači. Neuchycení šikovné a snaživé osobnosti v IT branži tedy nepřipadá v úvahu.

(Volně inspirováno: www.computerma­jors.com/10-hot-computer-jobs)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.