Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 8. 2010)

18. 8. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak efektivně ukládat podobná data, budeme editovat mapy, zastavíme se u modifikovaného Linuxu, ukážeme si, jak aktualizovat počítač bez sítě, a nakonec přijde malý IRC klient. Nebude chybět ani blbinka.

Opendedup

Online deduplikace na úrovni bloků byla dlouhou dobu doménou drahých externích úložných zařízení. Ve světě otevřeného softwaru ale také existuje otevřená alternativa – souborový systém SDFS od Opendedup. Skalní UNIXáky možná vyděsí, že využívá FUSE a napsaný je v Javě. Dle benchmarků autora ale výsledek vypadá velice dobře. Pokud často operujete s větším množstvím stejných dat (zálohy, virtualizace), určitě na SDFS koukněte. Na domovské stránce projektu najdete více informací o instalaci a také o  architektuře a historii projektu.

www.opendedup­.org, 0.9.3, GPLv2

Merkaartor

Merkaartor je multiplatformní editor komunitně udržovaných map OpenStreetMap. Pochopitelně se jedná o WYSIWYG editor s podporou jak bitmapového formátu tak SVG, umí komunikovat online s připojenou GPS, má experimentální podporu Pocket PC a nechybí ani funkce uploadu map. Napsaný je v C++ s pomocí knihovny Qt. Ať už editujete mapy či chcete jenom kouknout na záznam poslední trasy s GPSkou, Merkaartor vám práci usnadní. Jelikož Merkaartor není žádnou žhavou novinkou, dost pravděpodobně jej najdete v repositářích vaší oblíbené distribuce. Mimochodem, v OpenStreetMap kromě již existujících tras a budov najdete i ty do (daleké) budoucnosti plánované – čímž se nemůžou pochlubit ani asi nejpoužívanější Google Maps.

merkaartor.be, 0.16.2, GPLv2

Pf-Kernel

Pf-Kernel je fork linuxového jádra plus další patche, které nenašly (a některé dost pravděpodobně ani nenajdou) cestu do hlavní řady. Například BFS scheduler, TuxOnIce a další. Kompletní seznam najdete na domovské stránce projektu.

pf-kernel.org.ua, 2.6.35-pf3, GPLv2

Yumpkgs

Yumpkgs je nástroj, který místo stažení balíků a aktualizace Yumem, vytvoří seznam souborů a spustitelný skript. Dnes je počítač bez přístupu k internetu spíše zvláštnost, nicméně pro testovací účely se může hodit. Připomíná mi to dobu, kdy přístup k internetu byl vzácností v každém batohu jsem měl několik disket (později CD-RW).

gtuxed.blogspot­.com/search/la­bel/yumpkgs, 1.00, GPL

QuIRC

QuIRC je jednoduchý konzolový IRC klient. Nepodporuje sice plně všechny vlastnosti IRC protokolu, ale zvládne připojení k více kanálům i více serverům v tabech, a dle slov autora – ty důležité vlastnosti, které používáte 99,9 % času, v QuIRC jsou. Dodám jen, že napsaný je v jazyce C.

CS24_early

github.com/ec429/q­uIRC, 0.4.8, GPLv3

Blbinka

Měla by i elektronická média nést varování?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.