Hlavní navigace

KDE 4.4 shlukuje okna

15. 2. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Je to plus mínus rok, co jsem psal recenzi na KDE 4.2. Od té doby se toho samozřejmě hodně změnilo, přes KDE 4.3 tu máme KDE 4.4 a to zas posunuje desktop o něco dál. Největším tahákem je asi shlukování oken, zaměření na sociální sítě, lepší odezvy od prostředí, zase o kousek lepší vzhled a další menší vylepšení.

KDE 4.4 jsem nainstaloval ze zvědavosti i kvůli psaní tohoto článku. Instalace nedělala nejmenší problém, protože již nějakou dobu používám Ubuntu a pro něj jsou k dispozici balíčky v backportech. Pokud jste uživateli Ubuntu/Kubuntu, tak stačí přidat Kubuntu backports repositář a dát aktualizovat systém.

sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
sudo aptitude update
sudo aptitude full-upgrade
sudo aptitude install kubuntu-desktop 

Dejte si pozor, co vám balíčkovací systém maže, možná se vám to nebude líbit. Každopádně po stažení asi 150 MB balíků a provedení aktualizace budete mít v GDM (nebo KDM, pokud jste tak zvolili při aktualizaci) na výběr sezení KDE.

Po prvním přihlášení na vás dýchne svěží vzhled oznamující něco nového. Výchozím vzhledem je teď nové téma s názvem Air. Pro neokoukané oko je to rozhodně jedna z věcí, kterou nové KDE přiláká. Po bližším zkoumání narazíte na absenci widgetu pro plochy. Ze začátku jsem měl velké problémy se stabilitou. Ty se projevovaly vždy při změně konfigurace, takže už mě to trochu nasměrovalo správným směrem. Na vině nebylo samotné KDE 4.4, ale konfigurační soubory starší verze. Sice si nedokážu představit, jak mohou vývojáři počítat s tím, že se uživatel vzdá své konfigurace, ale nakonec se vývoj nějak projevit musí. V diskusi pod zprávičkou o KDE 4.4 se objevily názory na špatnou stabilitu celého prostředí. Předpokládám, že tohle byl u většiny uživatelů ten důvod, kvůli kterému zažívaly neočekávané pády Plasmy i samotného KDE. Setkal jsem se ale i s problémy, které tento krok nevyřešil. Jde o třeba o Facebook widget nebo Google Calendar widget. Oba by se mi hodily, ale ani jeden nefunguje a končí chybou. To zase dávám za vinu balíčkům v Kubuntu Backports, které nemusejí být ve stoprocentní kvalitě. Zvlášť když Google Calendar widget byl mezi nejstahovanějšími, takže někdo ho používat musel.

KDE 4.4 - Desktop

KDE se vzdálilo mé představě Desktopu hlavně kvůli Plasmě. Ze začátku to bylo dobré zpestření, ale když to vývojáři dostali do této fáze, mám pocit, že chtějí celý desktop založit na plasmoidech a klasické aplikace strčit do ústraní. Na koncept aktivit jsem si vůbec nezvykl a k tomu všemu ještě přináší nepořádek možnost jedné aktivity na každou plochu.

Jestli vám pojem aktivita nic neříká, tak je to něco jako běžná plocha, ale místo oken se na ní mění widgety. Je to řešení jak zvýšit kapacitu jedné plochy. Konkurence má většinou stejné objekty na všech plochách.

Vzhled je opravdu moderní, prostředí je rychlé a celkově na mě působí reprezentativně. Pro uživatele preferující plasmoidy je to určitě vynikající prostředí, které nabízí širokou škálu individualizačních možností. KDE 4 je o widgetech a KDE 4.4 ještě víc než předchozí verze. Když porovnám rychlost prostředí s GNOME, tak KDE 4.4 vyhrává na plné čáře. Nesetkal jsem se s tím, že bych na prostředí musel čekat nebo že by se něco cukalo. GNOME je podle mě mnohem více těžkopádné.

Seskupování oken

Největší novinkou, kterou by jste možná u podobného desktopového kolosu nečekali, je seskupování oken do jednoho. V praxi to funguje tak, že kliknete na titulek okna druhým tlačítkem, zvolíte přesunutí okna do jiného okna a vybere do kterého. V titulku jsou pak jemně viditelné taby, kterými můžete jednotlivá okna přepínat. Podobnou funkcionalitu má třeba Fluxbox.

KDE 4.4 - Group

Nové widgety

I když mě zrovna widgety nevyhovují, pro jiné uživatele mohou být důležité a z jejich provedení budou rozhodně nadšeni. Pokud se něco v KDE 4 a Plasmě povedlo, tak to jsou právě jednotlivé widgety, které uživateli dávají možnost si přizpůsobit plochu přesně podle jeho představ. Ve verzi 4.4 se posunuly dopředu i po té kvalitativní stránce.

Asi nejvíce mě fascinoval widget křišťálové koule, který uměl svou činností znázornit mnoho stavů jako třeba load systému, paměť, zatížení procesoru atd. Je to alternativa ke známé kachničce pro GKrellM.

Krom těch předinstalovaných můžete získat další widgety pomocí jednoduchého nástroje na stahování widgetů z internetu. Instalace je tak pohodlná a probíhá téměř okamžitě. Z nějakého důvodu mi v tomto nástroji nefungovalo hledání.

KDE 4.4 je orientované i na sociální sítě, takže mezi předinstalovanými widgety přibyly dva pro komunikaci na Facebooku, Twitteru a Identi.ca. Jak jsem psal výše, facebookovský widget nefungoval, snad se to podaří vyřešit aktualizací. Widget pro Twitter, resp. pro Identi.ca, fungoval na jedničku. K dispozici jsou i dva widgety pro server OpenDesktop.org, které jsou také bezproblémové.

Zajímavý je widget Websplice, který umí zobrazit část webové stránky.

KRunner

Vývojem si prošel i KRunner. Dostal několik nových pluginů, které mu umožňují ovládat přehrávání hudby, hledání na mediawiki, kontrolu nad otevřenými okny, podporu záložek nebo práci s kontakty. Už se také nespouští jak klasické okno, ale podobně jako Yakuake vyjíždí ze zvoleného místa.

KDE 4.4 - krunner

Stabilita, rychlost a bugy

Jestli vám vyhovuje koncept, kterým se KDE vydalo, z jeho stability a rychlosti budete nadšeni. Pro jistotu vždy před prvním spuštěním vymažte adresář „~/.kde“. Pak by mělo být vše bez větších komplikací. KDE 4.4 je tedy zase o něco lepší. Kdo používal KDE už předtím, rozdíl pozná a ocení ho. Kdo nepoužíval KDE ještě nikdy, pro toho může být tohle jeden z argumentů, proč na něj přejít.

Ostatní

Jednou z novinek je automatické mountování připojených zařízení jako jsou třeba USB flashdisky, foťáky, MP3 přehrávače. Je to vcelku běžná vlastnost, kterou si distribuce často řeší po svém. S KDE 4.4 už nemusí a ve všech to bude vypadat stejně. Existuje i widget, který monitoruje připojená zařízení.

Možná znáte z operačních systémů jako je Android nebo iPhone OS kinetické rolování. Jde o to, že když prstem chytnete list položek, např. seznam kontaktů, a začnete ho posouvat, tak list po skončení pohybu prostu ještě chvilku jede a postupně zpomaluje. Výsledek je hodně efektní a na mobilním telefonu urychluje práci. Celkově se KDE 4.4 s velikosti ikonek přiblížilo více dotykovým monitorům a s ním se vám bude KDE 4.4 ovládat dobře. Tento efekt je pozorovatelný při posunování plochy plasmy.

Ze jsou všechny panely widgety, na to jsme si už zvykli. Nyní KDE 4.4 přichází s novinkou, kdy je možné widgety umísťovat do traybaru.

KDE 4.4 - Netbook

Nezapomnělo se ani na uživatele netbooků, pro které vývojáři připravili speciální profil Plasmy. V něm najdeme panel upravený pro potřeby netbooků, tedy pro malé displaye. To znamená upravený hlavní panel a widgety vybrané přesně pro potřeby uživatelů netbooků. Dále je v panelu tlačítko, které vyvolá na ploše několik důležitých ikonek pro nastavení systému a spuštění několika důležitých aplikací.

CS24_early

Závěr

Oproti KDE 4.2, které jsem měl tu čest vyzkoušet naposledy, udělalo KDE 4.4 obrovský kus cesty. Rok vývoje na něm je opravdu vidět. Vypadá zase o něco lépe, je rychlejší a některé komponenty jsou určitě stabilnější. Hodně se v něm promítly moderní trendy jako uhlazenější vzhled, widgety, velké a graficky velmi dobře vypracované ikonky nebo sociální sítě. KDE 4.4 se velmi upírá k Plasmě, na které založilo svou existenci. Na můj vkus je koncept zbytečně komplikovaný a podle mého oka si v některých věcech vývojáři ještě neudělali jasno. I tak se mi ale KDE líbí a beru ho jako zástupce moderního desktopu.

Další novinky najdete v dokumentu na techbase.kde.org.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.