Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku KDE jako GNOME? Nate Graham otevírá pandořinu skříňku od Josef Marianek - Je pravda ze na co si clovek jednou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2021 9:29

    Josef Marianek

    Je pravda ze na co si clovek jednou zvykne tak to nerad meni. Ja jsem mel pred 20lety windows. Pak jsem mel windows i linux (dualboot). Pak uz jen linux. Nejdriv s GNOME, ale pak jsem objevil KDE a prizpusobil ho tak ze vypadalo jako windows (v te dobe asi win2000). A od te doby nemam duvod nic menit. Kdyz nahodou sednu k Windows vypadaji docela podobne... Takze tak.

  • 3. 12. 2021 10:00

    VaclavC

    S GNOME a KDE to mám asi přesně opačně. Kdysi dávno, když jsem si povýšil počitač z 4MB RAM na 8MB a mohl konečně spustit Xwindows, tak jsem používal Fvwm a pak něco, co už si ani nepamatuju, jak se jmenovalo, ale bylo to inspirované prostředím z NeXTu. A když se objevilo GNOME a KDE, tak jednoznačně GNOME, protože KDE mi příliš připomínalo Windows, která jsem už tehdy nenáviděl. A svého času mi asi úplně nejvíc vyhovovalo Unity. Nic víc, než umělo ono, asi od desktopu nechci.

    Současné GNOME je OK, jenom u 40 mne dožrali vnucením horizontálních workspaců, na 2 nebo 3 monitorech podle mne zcela nepoužitelné, až nauzeu generující. Naštěstí je rozšíření, které to zase vrátí na vertikální.

  • 3. 12. 2021 10:11

    Petr Krčmář

    To inspirované NeXTem byl pravděpodobně Window Maker. Taky jsem ho kdysi dávno používal, teď jsem léta nejspokojenější s i3wm.

  • 3. 12. 2021 12:43

    SB

    Měl jsem to podobně - cílem mnou vybíraného prostředí bylo nepřipomínat widle (ze kterých mi bylo tou dobou už na blití), tzn. žádné omalovánky, složitosti, nepřehlednosti, zbytečnosti, úlitby blbečkům, prostě každý pohled musel vyjadřovat, že jedna životní etapa se uzavřela. Vzhledem k tomu, že oceňuji prostředí, do kterých vydrží vývojář 20 let nedrbat, aby si pohonil ego, skončil jsem u Openboxu. Bohužel s nástupem Waylandu budu muset řešit, jak dál.

    Obdobně to řeším pro fejsbukáče: Nemá smysl jim předstírat, že jsou pořád „jako“ na widlích. Díky bohu nejsou, naopak: Tady máš nový systém, nejen vypadá, ale i funguje trochu jinak. Čo boľo, to boľo, odteď se to bude dělat takhle. Takhle jsem dal známému počítač s Ubuntu (GUI odpovídající složitosti a přehlednosti), ukázal mu, kde je Firefox, a tím moje práce se zaškolováním skončila. Už to má dlouho. Samotného mě překvapilo, že se na nic neptá. Zjevně to stačí.