Hlavní navigace

KMyMoney: domácí finance pod kontrolou

11. 11. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Asi nejznámějším běžně používaným linuxovým nástrojem určeným pro správu domácích financí je KmyMoney. Ten nabízí vše, co by mohl běžný uživatel potřebovat – od správy příjmů, přes práci s akciemi, odhady budoucích příjmů a výdajů či velké množství přehledných grafů. Povíme si o něm společně více.

KMyMoney, jak již název napovídá je součástí balíčku KDE. Jedná se o nástroj, který má sloužit jako manažer osobních financí. Nelze tedy předpokládat nějakou zásadní podporu pro podnikání, ale na druhou stranu si s otázkami osobních financí poradí opravdu velice solidně. Aplikace je naprogramovaná poměrně solidně, takže ani v Gnome není problém se zobrazováním či stabilitou. Program je šířen pod licencí GNU-GPL, napsán v C++ a je dostupný pro Linux a FreeBSD. Jako většinu aplikací KDE jej lze spustit také ve Windows, což jsem nezkoušel a ohlasy na internetu jsou přinejmenším rozporuplné. Lokalizace do češtiny je poměrně z velké části hotová, ale dle mého odhadu ještě nejméně 20 % chybí. K dispozici je tedy jakýsi mix češtiny a angličtiny, který sice nepotěší jazykového puristu, ale většině uživatel zřejmě přijde vhod. Jeho hlavním autorem je Michael Edwardes.


KMyMoney podporuje import dat z GnuCash (ten funguje bezchybně); dále pak práci se soubory QIF a OFX. Export je možný do poměrně univerzálního QIF.

Začínáme

Aplikace hned na začátku nabídne poměrně jednoduchého a příjemného průvodce, který může usnadnit základní nastavení. Pokud jde o základní strukturu financí, tak ty jsou rozmísťovány na účtech, které můžete organizovat pod jednotlivé bankovní domy. Každému účtu navíc můžete zadat typ účtu – zda se jedná o běžný účet, spořící, aktiva, pasiva, investice, kreditní karta, půjčka,… Ke každému účtu je možné nastavit také měnu ve které je veden. Kurzy měn se přepočítávají díky napojení na online databázi, což je jednoznačně pozitivní. Stejně tak můžete mít neustále přehled o aktuálních kurzech vašich akcií; pakliže ovšem investujete na některé z podporovaných burz (což pražská bohužel není).


Když jsme již u akcií, je dobré zmínit, že KMyMoney má na ně vytvořený poměrně kvalitní aparát, který zvládá nejen nákupy a prodeje s aktuálními kurzy, ale také práci s dividendami, dělení a podílů a mnoho dalšího. Osobně právě práci s akciemi a cizími měnami hodnotím jako jedno z největších pozitiv celého programu. To vše platí nejen pro akcie, ale také pro dluhopisy či podílové fondy.

Jistě užitečnou kategorií jsou plátci. Ti mohou označovat jak subjekty od kterých dostáváte mzdu, tak také subjekty, kterým peníze platíte. KMyMoney pak jednoduše vytáhne z účtů souhrnné informace o daných subjektech. Nechybí ani podobně zaměřená kategorie příjmy a výdaje, která místo osob spravuje věci, tedy konkrétně ty skupiny věcí, za které dostáváte nebo vydáváte peníze.

Finanční výhledy a přehledy

Aplikace umožňuje (podobně jako MS Money) „předpovídat budoucnost.“ Na základě vaši pravidelných (či průměrných) příjmů a výdajů a zadaných investic v kalendáři dokáže aplikace poměrně dobře odhadnout, jaký bude stav vašeho účtu v daném časovém okamžiku v budoucnosti. Jistě se nejedná o nějaký super spolehlivý údaj, ale pro mnoho uživatelů může být tato funkce velkým přínosem – zvláště pokud pak mají poměrně pravidelný finanční režim. Zajímavým nástrojem je v této souvislosti „provedení rozvahy“, které vám například sdělí, zda si můžete, nebo nemůžete danou investici dovolit.


Další významnou skupinou funkcí jsou výkazy – těch je k dispozici celá řada a zachycují ty nejdůležitější parametry, které bychom od podobného systému očekávali – od podkladu k daním, přehledy příjmů a výdajů, různé informace, CashFlow, transakce, rozpočty či celkové jmění. Nabídka je poměrně široká a jistě si každý vybere. I když si myslím, že v tomto ohledu zaostává například za Grisbi, který mi celkově přijde esteticky kvalitnější – i když za cenu menšího množství funkcí také v této oblasti.

Samozřejmostí jsou také rozpočty po jednotlivých letech či měsících. V této oblasti KMyMoney nijak nevybočuje z průměru. Stejně tak zde nalezneme zcela standardní peněžní deníky, které vedou finanční přehledy v podvojném účetnictví.

Aplikace podporuje také s plug-in, které ji umožňují exportovat finanční plány do formátu iCal nebo propojení s internetovým bankovnictvím. To se mi ale nepodařilo zprovoznit (případné zkušenosti můžete uvést v diskusi).


Závěrem

Celkově lze říci, že ovládání aplikace je poměrně příjemné a rychlé. KMyMoney je určená především náročnějším domácím uživatelům, kteří chtějí mít pod kontrolou své příjmy a výdaje, případně sami odevzdávají daňové přiznání. Pro méně náročné uživatele, kteří nepotřebují výhledy do budoucna, se dobře hodí jednodušší a na pohled asi i hezčí Grisbi. Naopak drobní živnostníci sáhnou spíše po GnuCash, i když i KMyMoney se dá pro daňovou evidenci a živnostenskou činnost použít.

CS24_early

Potěší také možnost poměrně detailního nastavení všech vlastností a parametrů aplikace, takže se v ní můžete cítit opravdu jako doma. Data je možné také zálohovat, což je o něco pohodlnější než volit cestu pravidelných exportů. Z užitečných funkcí je možné ještě zmínit nástroj na hledání transakce podle zvolených kritérií. Aplikace klade celkově poměrně velký důraz na svobodu zadavatele – vyplňovat lze jen nezbytné množství údajů, ale také nejrůznější drobnosti a jemné nuance, které vám v budoucnu mohou dobře posloužit.

Celkově je ale dojem s programu dobrý. Import fungoval na jedničku, vyskytlo se minimum chyb a práce je jednoduchá, rychlá a logická. Velkou výhodou je napojení na online databáze, které umožňují aktuální kurzy měn a akcií. KMyMoney je tak projektem, který jistě stojí za vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.