Co ti budu povidat. Okostoval jsem to jablecny vino co jsem na podzim dal kvasit. Uz jsem ho protah do soudku a pri te prilezitosti vysosal asi dva litry "beaujolais". Panove zdarilo se! Samozrejme chce to jeste trochu polezet aby se zlepsil buket ale vune, jiskra, sila a absence druhodenniho buseni permoniku v lebce naznacuje, ze jsem na dobre ceste. Ze se vubec jeste nekdo obtezuje s hrozny kdyz hrusko-jabcak je lepsi ! Jeste se pohravam s myslenkou, ze bych pak trochu odlil a udelal jeste dezertni vino - okorenit a pridat ovocny snaps.
No kvalitny chlast je pre starsich a pokrocilych co uz nemozu riskovat tri dni s dunihlavom. Mladi experimentuju a cuco je pre nich exoticka vyzva aj napriek zlej povesti co siria starsi alkoholici. Vo svete je jablcny alkohol povazovany skor za delikatesu a aj u nas sa udomacnuje aspon cider. Postupne pridu aj kvalitne ovocne vina a nemecky apfleschnaps.
Kvalitní alkohol se dá vyrobit skoro z čehokoli, obilím počínaje a švestkou konče. Suchý cider vypít zvládnu, ale že by nějaký jabčák nahradil kvalitní Chablis nebo Sauvignon či Malbec? To je asi tak pravděpodobné, jako že namísto kvalitní brandy dám přednost dnes nesmyslně vyhypovanému rumu.
Skutečně, z čehokoliv: https://www.youtube.com/watch?v=VezZ3FS4t_s