Hlavní navigace

Leoš Literák: už mě nebavilo dotovat AbcLinuxu ze svého

13. 4. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak jsme již informovali, prodal Leoš Literák server www.abclinuxu.cz a opravdu nešlo o apríl, i když právě 1. 4. byla transakce oficiálně oznámena. Proč, komu a za kolik :) ho prodal, objasňuje v exkluzivním rozhovoru pro ROOT.cz

Nejprve připomeň vznik abclinuxu, potažmo linuxhardware – myslím, že už to bude hodně let, kdy jsi začínal na Penguin.cz.

Je, to už je hezky dávno. Tak to vezmu popořádku. V roce 1998 byla hlavním zdrojem informací o Linuxu emailová konference linux at linux.cz. Jak rostla její popularita, tak se často opakovaly stejné dotazy a někteří lidé podrážděně reagovali s tím, že si odpověď mají tazatelé najít v archivu. Jenže to hledání nebylo zrovna moc pohodlné. Takže jsem si řekl, že by bylo fajn, kdyby existovala stránka, kde by se daly tyto rady přehledně uchovávat.

Proto jsem začal psát HWList. První verze měla běžet na serveru www.linux.cz a psal jsem ji v Perlu. Naštěstí v jednom důležitém modulu Perlu byla chyba, která mi zabránila projekt dokončit. Naštěstí proto, že ten návrh byl hrozný. :-)

Po pár měsících však Petr Staněk vytvořil skvělého Penguina a nabídl konto přes ssh, mysql a PHP pro každého se zajímavým projektem. Tato kombinace mi plně vyhovovala, a tak jsem (zároveň s diplomkou) napsal druhou, již plně funkční verzi hwlistu, později přejmenovaného na Linux Hardware a přesunutého na subdoménu Penguina. To bylo na jaře 1999.

Roky šly, pár služeb přibylo, popularita rostla. Viděl jsem za principem komunitou budovaného serveru velký potenciál. Napadaly mě spousty nových vlastností, ale ta PHP aplikace na rozšiřování nebyla připravena. Dá se říci, že to směrování ovlivnili sami návštěvníci, když do fóra vkládali dotazy softwarové povahy, a už mě nebavilo je neustále napomínat. Raději jsem tedy rozšířil záběr serveru :-).

V zimě 2001/2002 jsem tedy napsal obecnou kostru abclinuxu, tentokráte v Javě, kterou se živím. Naivně jsem plánoval server živit z reklamy a doufal, že mi z příjmů zbyde tisícovka či dvě jako odměna pro mě. Portál se ukázal jako trefa do černého, jenže jsem netušil, kolik bude vyžadovat práce a času. A že bude prodělečný. Na jedné straně mě hřály pochvaly a velmi rostoucí návštěvnost, na druhou stranu jsem nedělal nic jiného a ještě jsem měsíčně prodělával asi tři tisíce. Změna byla v nedohlednu, pochopil jsem, že v oblasti reklamy vítěz (root.cz) bere vše.

V létě mi František Hucek nabídl, že spolu založíme společnost, která bude zastřešovat portál a bude zprostředkovávat zakázky pro linuxové firmy, tedy podobný princip, na němž běží jeho úspěšná cestovní kancelář www.motylek.com. Vždycky jsem si přál mít vlastní společnost, takže jsem kývnul. On dodal počáteční kapitál, já portál. Nicméně jsme změnili původní plán a začali sami poskytovat linuxové služby a řešení. A dobudovali jsme náš tým.

To byla tedy minulost. Přítomnost a budoucnost je trochu nejasná – rozhodl jsi se abclinuxu.cz prodat. Proč?

Na jedné straně jsme měli sice výborné administrátory i zajímavé produkty, ale neuměli jsme je prodat. Chyběli nám obchodníci. A možná ještě více zkušený manažér, který by to celé pevnou rukou řídil. Také jsme trpěli příliš malým kapitálem, což se projevovalo směšně nízkými platy a omezovalo možnost růstu. A do toho jsme dělali příliš mnoho projektů, na kterých jsme tříštili síly.

Na podzim už bylo jasné, že takhle to dál nejde, že je třeba radikální řez. Neshodli jsme se na jeho podobě, a tak jsem vzal zodpovědnost výhradně do svých rukou, od Františka odkoupil jeho podíl a začal hledat investora, který by dokázal využít zjevný potenciál. Já jsem se cítil již příliš unavený a chtěl jsem se stáhnout do pozadí. A konečně mít více času na svou trpělivou manželku Zdenku.

Jak jsi vybral kupce? Bylo více zájemců? Pokud ano, proč právě Stickfish?

Obeslal jsem několik málo možných zájemců včetně Internet Infa :-) (na mlhavou zmínku si vzpomínam, ale my jsme se nechtěli dostat k antimonopolnímu úřadu :)) Mou hlavní podmínkou bylo zachování a stabilita Abíčka. Brzy se vykrystalizovali dva vážní zájemci. Stickfishjsem zvolil pro jeho profesionální prezentaci vize, do které portál i produkty hezky zapadaly. Kromě toho Stickfish nás lákal pod svá křídla již dříve. Až letos se Filipovi splnil jeho sen :-)

To, co asi zajímá každého, jsou finance :) dot.com horečka je sice nenávratně pryč, ale přeci jen – vyplatilo se ti to? Proběhla transakce cash nebo formou převodu „akcií“ (tj. máš podíl v kupující společnosti)?

Vyplatilo? Kdybych jako ostatní po rozpadu Snaplabs skončil u některého mobilního operátora, byl bych na tom nesrovnatelně lépe. Kdybych parafrázoval Básníky, tak dovolená v Jugoslávii, první dítě, auto a pak samé sociální jistoty a pozitiva. :-D Jenže já vždycky volím tu obtížnější cestu. Přímá cesta vede ke stagnaci.

Ale zpět k tvé otázce. Jsem bohatší o spoustu zkušeností, a ty jsou přece k nezaplacení, ne? Vím, jak obtížné a náročné podníkání je, kolik klacků hází stát pod nohy, a obdivuju všechny, kteří přesto pokračují. A jsem bohatší o menší podíl ve Stickfish.

A tvoje budoucnost? Budeš se dále abclinuxu věnovat pod křídly Stickfish? Nebo se třeba dočkáme po letech tvých článků opět i na ROOTu?

Chci mít více volného času pro sebe a svou ženu, takže jsem převedl své povinnosti na ostatní členy týmu a firmy. Nicméně abíčko úplně neopouštím, jeho programování a vylepšování je můj koníček. Což je doufám poznat.

Další články nevidím moc reálně. Možná ještě sem tam něco napíši pro ComputerWorld, ale pokud bych měl začít opět psát, raději bych se věnoval beletrii. Vždycky jsem chtěl napsat knížku ;-)

Pokud tedy u abíčka zůstáváš, prozraď něco o jeho budoucnosti – čekají ho se změnou majitelů nějaké výrazné změny, budete ho směřovat někam jinam? Neubráním se srovnání s Linuxzone, který se netají tím, že je v podstatě výkladní skříní a reklamou na služby firmy, která ho provozuje. Půjdete také více tímto směrem?

Chceme udržet kvalitu a nabídnout návštěvníkům nové služby. Na druhou stranu jiné, které nebyly tak úspěšné (například sekce Software) zrušíme. Ten seznam úkolů je velmi dlouhý, ale vzhledem ke konkurentům bych jej nerad zveřejňoval příliš brzy.

A kdy se mohou čtenáři abíčka těšit na první novinky?

Obvyklý interval je jedna větší novinka měsíčně. Momentálně začínáme přemýšlet nad novým designem, chtěli bychom jej změnit ještě v tomto čtvrtletí. Naším plánem je zpřehlednit jej a zeštíhlit. A také vytvořit verzi pro GPRS a PDA.

Tak to tedy vypadá, že hned dva servery z branže představí do léta novou verzi… :)

root_podpora

My to do léta stihneme hned několikrát. :-)

Díky za rozhovor a ať se Ti daří.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.