Hlavní navigace

Letem světem Internetem

13. 10. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Den co den se setkáváme v linuxových konferencích i mimo ně s tím, že uživatelé nevědí, kde mají na své otázky hledat odpovědi. Dnes proto přinášíme stručný, leč obsažný přehled doufejme toho nejpodstatnějšího, co je k dispozici.

Jen předem upozorňuji, že opravdu zmíním jen ty nejnutnější a nejzajímavější servery, linuxových serverů samozřejmě existuje bezpočet, pokud by někdo měl nějaký specifičtější zájem, jistě najde link na některém z těch níže zmíněných.

Takže začnu hned od „elka“ – jak provozovatelé proklamují, nyní stačí znát pouze jednu adresu spojenou s Linuxem – LinuxLinks.cz. Opravdu tento projekt vypadá dosti zajímavě – jedná se o adresář různých adres více či méně spojených s Linuxem ve stylu Seznamu/Yahoo. No a tento server provozují stejní lidé, kteří vydávají magazín underground.cz. Tento server se zaměřuje ponejvíce na security a různé zajímavosti nejen ze světa Linuxu, ale třeba i drog, anti-microsoftích organizací a podobných undergroundových záležitostí.

Když jsem začal českými servery, tak už je rovnou i dokončím, ať to máme z krku. Kromě Root.cz (ten asi znáte ;)) to je obligátní Linux.cz – poněkud mrtvá oficiální stránka provozovaná CZLUGem a Penguin.cz, kterýžto web je již poněkud živější a kromě novinek ze světa Linuxu podporuje nejrůznější české UNIXové projekty a rovnou jim poskytuje nejrůznější služby, homepage počínaje a kdovíčím konče :). A pokud hledáte nějaká hezká HOWTO v češtině, dozajista si tam také užijete.

Dál to z českých bitů i bajtů vezmu jen stručně – GNU.cz (české GNU projekty), Freesoft.cz (česká Free Software Foundation), Junyks.cz (umírající zpravodajský server), česká odnož Linuxworldu, užitečný server o Linux-friendly hardware Linux Hardware a nakonec slovenský Linux.box (člen systému astalavista.box­.sk).

No a jdeme na světovou úroveň – začneme samozřejmě kroužkem O.S.D.N. – neboli Open Source Distribution Network. Název napovídá již mnohé, ta hvězdná jména by měl znát každý, kdo má s Linuxem něco společného. Takže začneme tím nejdůležitějším, a to je Freshmeat.net – najdete zde opravdu čerstvé a šťavnaté softwarové masíčko – na tomto serveru jsou registrovány snad všechny existující Open Source programy. takže pokud hledáte nějaký software pro vašeho linuxového miláčka, zde je na místě začít. Dále tu máme Linux.com, rozsáhlý zejména, avšak nejen zpravodajský a diskuzní server, vlastně možná takový přerostlý bratříček Root.cz. Další člen kolektivu je Slashdot.org – velký diskuzní server o nejrůznějších tématech, a to převážně těch pokročilejších pro pokročilejší. Ty ostatní možná potěší Geocrawler.com, další anglický diskuzní server. Pokud si chcete zakoupit nějakou linuxovou relikvii jako třeba tričko, asi vaše cesta povede hlavně na ThinkGeek.com. A pokud vám stačí, aby to vypadalo hezky a [ne]stylově uvnitř vašeho počítače, zavítejte do světa themes.org. Poslední z rodinky OSDN o kterém se tu zmíníme, je SourceForge, kde se taví leckterý Open bource projekt – tento server je taková ještě trochu specializovanější a rozsáhlejší alternativa k českému Penguin.cz a dává vývojářům opravdu výbornou podporu pro tvorbu i rozsáhlých projektů. Existují samozřejmě i další servery, které jsou členy OSDN, jejich úplný seznam naleznete na OSN.com.

Významný anglický zpravodajský server jest také Linux Today, možná nejnavštěvovanější vůbec. Pak je tu kernel.org, což je kupodivu server zabývající se jádrem Linuxu – najdete tu vždy tu nejnovější verzi a pár věcí k tomu. Poněkud bohatší komentáře k různým verzím naleznete na KernelNotes.org. Pokud je vaší doménou security, určitě znáte SecurityFocus, kterýžto je zaměřený i na milované windoze a ostatní OSka.

Inu, blížíme se pomalu do finiše, milé děti, takže na závěr si dáme pár velice kvalitních kousků. Do začátku je to grafický program GIMP, pomalu konkretizujeme takže pro programátory v Xkách je tu Gtk.org, pokud jde o dva nejpopulárnější windowmanagery/des­ktopy, tak na Netu je samozřejmě k dostání KDE(.org)GNOME(.org). O celých X-Windows se pak dozvíte na XFree86.org.

CS24_early

A rozloučíme se s tím nejfamóznějším, a to GNU.ORG. Server provozovaný Free Software Foundation vám nabídne seznam všech GNU programů i výběr těch ne-GNU avšak pod [L]GPL či výjimek GNU avšak ne-GPL. Kromě toho se zde dozvíte i jak překládat či spravovat GNU projekt etc etc…

Takže pac a pusu, (snad) někdy příště… váš Pasky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku