Hlavní navigace

LibreOffice 4.4: snazší formátování a vylepšené rozhraní

6. 2. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vývoj OpenOffice.org sice skomírá, ale naopak vývoj LibreOffice jde jako po másle. Téměř každý půlrok vyjde nová verze s řadou vylepšení. Čerstvý LibreOffice 4.4 např. upravuje rozhraní, vylepšuje možnosti práce s barvami a obrázky, usnadňuje formátování, přidává funkci pro podepsání PDF a mnoho dalšího.

Vzhled a rozhraní

Největší změnu vzhledu zaregistrují uživatelé OS X. Zde totiž LibreOffice nově používá sadu monochromatických ikon Sifr, která s designem OS X pěkně ladí. Verze pro Linux se podobné změny zřejmě jen tak nedočká, a to z toho důvodu, že jednotlivé distribuce a prostředí jsou zkrátka velmi rozdílná. Je proto lepší vybavit software relativně neutrálními ikonami s tím, že je může změnit tvůrce distribuce nebo sám uživatel.

LibreOffice 4.4 na OS X

LibreOffice už delší dobu umožňuje používat motivy vzhledu Personas pro Firefox. Jedná se spíš o takové obrázky, kterými můžete rozhraní podložit, nic zásadního. LibreOffice 4.4 přináší nový správce těchto motivů. Dříve bylo třeba motivy procházet na webu, dnes nabídku můžete procházet přímo v aplikaci. Nechybí možnost zobrazit náhledy nebo v nabídce vyhledávat.

Velmi užitečnou novinkou je sidebar (postranní panel). Ten LibreOffice převzalo z balíku IBM Lotus Symphony, jehož vývoj byl ukončen, už ve verzi 4.1. Až nyní byl však aktivován ve výchozím nastavení pro všechny základní aplikace, tedy Writer, Calc a Impress. Sidebar obsahuje některé možnosti z nástrojové lišty a některé možnosti z různých formátovacích nabídek, což je v mnoha případech užitečné. Např. v Calcu můžete okamžitě vidět, jaký formát čísla mají vybrané buňky.

Menších změn se dočkala i zmíněná nástrojová lišta. Některé položky z ní byly odebrány, další přibyly. To však není nic důležitého, protože složení lišty je plně konfigurovatelné. Víc potěší, že se přehled listů posunul do vlastní lišty. Dosud ji sdílel s horizontálním scrollbarem, což bylo poněkud omezující, když jste v dokumentu pracovali s velkým množstvím listů. Lehce upraveno bylo také pravítko.

Práce s barvami

Napříč všemi aplikacemi LibreOffice byl přidán nový dialog pro výběr barvyNa první pohled vypadá velmi podobně jako předchozí verze, ale obsahuje několik zásadních funkčních vylepšení. Začněme tím, že kromě základní palety barev zobrazuje i proužek s naposledy použitými barvami. Mnohem snazší je také výběr jiných barev než těch, které jsou na základní paletě.

Dříve bylo nutné nejdříve barvu přes nastavení přidat do palety a až poté ji bylo možné použít. Nyní je tak lze učinit přímo přes standardní nabídku barev. No konečně. Více zábavy s barvami si užijete také v nástroji Math pro tvorbu rovnic. Namísto osmi barev je nově podporováno všech šestnáct, které jsou definovány v HTML.

Dokumenty a podpora formátů

Možnost podepsání dokumentu digitálním certifikátem byla rozšířena i na dokumenty ve formátu PDF. Certifikát můžete vybrat v nabídce Soubor → Exportovat do PDF → Elektronické podpisy. Poté bude každé vyexportované PDF automaticky podepsáno, což vám usnadní mnoho klikání. Pokud byste vybraný dokument podepsat nechtěli, samozřejmě to můžete deaktivovat. Při správě certifikátů LibreOffice spolupracuje s Firefoxem či Thunderbirdem, podrobnosti naleznete na wiki.

Do Impressu a Draw přibyla možnost uložit dokument pouze pro čtení s možností odemknout ho heslem. Writer a Calc už to umí dlouho. LibreOffice také nově můžete propojit s úložištěm OneDrive od Microsoftu, kde poté můžete přímo pracovat s dokumenty. Současně byla přidána podpora další microsoftí technologie SharePoint.

Jako v každé verzi byla dále vylepšena podpora formátů. Draw nově umí importovat soubory ve formátu Adobe PageMaker. U textových dokumentů bylo zapracováno zejména na podpoře formátů pro AbiWord, Microsoft Publisher a jako tradičně i Microsoft Office (OOXML).

Formátování

O něco rychlejší by měla být práce při formátování textu. Je to zejména díky tomu, že některé možnosti formátování se ze samostatných oken přesunuly do prostých rozklikávacích nabídek. Řeč je zejména o odrážkách a číslování. V nabídce stylů se pak u každého stylu objevilo tlačítko, které umožňuje snadno přejít na nastavení vybraného stylu.

Calc, Impress a Draw následují Writer ve stylu změny velikosti obrázků. Co to znamená? Ve výchozím stavu se při tažení růžku obrázek zvětšuje či zmenšuje proporcionálně. Aby vám programy umožnily změnit proporce, musíte při tažení držet Shift. Je to tedy přesně naopak, než to bylo dřív. Potěší také možnost Změnit obrázek v kontextové nabídce obrázku. Hodí se zejména pokud jste původní obrázek jen lehce upravili a nechcete znovu řešit pozicování nové verze.

Kontextová nabídka ve Writeru pak byla rozšířena o možnost Vložit jinak → Neformátovaný text. Text osekaný o formátování samozřejmě šlo vložit i dříve, ale poměrně rukolomnou zkratkou Ctrl+Alt+Shift+V, o které beztak řada uživatelů ani nevěděla. Nyní je možnost mnohem přístupnější. Tabulkový procesor Calc dostal možnost snadno převést výsledek v buňkách se vzorci na prostý text. K dispozici je v nabídce Nástroje → Obsah buněk → Vzorec na hodnotu. Dosud tak šlo učinit pouze přes kopírování buněk.

CS24_early

Dostupnost a budoucí směřování

Nové LibreOffice 4.4 je jako tradičně k dispozici pro Windows a OS X. S Linuxem je to trochu komplikovanější a většinou se doporučuje počkat na to, než novou verzi do repozitáře zahrne vaše distribuce. Pokud se vám nechce čekat, použijte oficiální balíčky pro Fedoru, polooficiální repozitář pro Ubuntu a nebo si software zkompilujte. Velikost kompletního balíku je cca 220 MB.

Pokud vše půjde podle plánu, další verze 4.5 bychom se měli dočkat někdy začátkem srpna. O připravovaných změnách pochopitelně zatím nemáme mnoho informací, ale dojít by mělo např. na lepší podporu vysokého rozlišení, resp. škálování rozhraní. Kromě toho se ve firmě Collabora peče také verze pro Android, která však disponuje pouze možností čtení. Nedávno byla uvolněna v betaverzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.