Hlavní navigace

LibreOffice 7.4 Community nadále vylepšuje kompatibilitu s MS Office

19. 8. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: LibreOffice
Sedmičková řada LibreOffice má novou verzi 7.4. Tvůrci se již soustředí více na interoperabilitu a Microsoftími formáty, přidávají však také zajímavé nové vlastnosti a nástroj pro migraci z MS Office.

Hlavní novinky

V obecné rovině dostal kancelářský balík v této verzi podporu obrázků typu WebP v souborech EMZ/WMZ. Dále je zejména pokročilejším uživatelům k dispozici nápověda pro skriptovací knihovnu ScriptForge, všem pak vyhledávací pole ve správci rozšíření. Obecně by měl běh balíku být opět rychlejší a vylepšena je kompatibilita.

Writer dostal lepší sledování změn v zápatí, upravované seznamy zobrazují i originální čísla při změně číslování a jsou zde i nová typografická nastavení pro dělení slov.

Calc disponuje až 16 384 sloupci a do AutoSum widgetu přibyly další funkce, v menu je pak i položka pro vyhledávání názvů listů. Impress dostal podporu témat dokumentu.

Interoperabilita se opět zlepšuje, tvůrci v oznámení nové verze obecně uvádí, že velká řada vylepšení se i nyní zaměřuje na vylepšení a nové vlastnosti zaměřené na sdílení dokumentů s MS Office, resp. na migraci z MS Office na LibreOffice. Uživatelům je obecně doporučeno sledovat pravidelně nové verze LibreOffice, ale to je takové povšechné konstatování, stejně jako konstatování, že LibreOffice nabízí nejvyšší úroveň kompatibility v tržním segmentu kancelářských balíků, s nativní podporou OpenDocument Format (ODF) porážejícím proprietární formáty v bezpečnostni i robustnosti, s vyšší podporou souborů MS Office až po filtry na řadu historických formátů. Nemluvě o tom, že Microsoft podle všeho stále používá přechodnou verzi OOXML, kterou ISO označilo jako deprecated už v roce 2008 (hezky to před 12 lety shrnul Ryan Paul na ArsTechnice).

Statistika příspěvků

V rámci vývoje verze LibreOffice 7.4 Community celkem 147 vývojářů přispělo do jejích novinek. Téměř tři čtvrtiny commitů jsou od 52 vývojářů dostávajících svou výplatu od jedné ze tří velkých společností, které sedí v TDF Advisory Board, tedy od firem Collabora, Red Hat a allotropia (případně dalších včetně samotné The Document Foundation), zbylých 28 % má na svědomí 95 individuálních vývojářů.

Na lokalizacích se podílelo 528 dobrovolníků, kteří připravovali 158 jazykových lokalizací. Kancelářský balík LibreOffice 7.4 Community je vydán ve 120 různých jazykových mutacích, což je opět mezi otevřenými balíky nejvíce. Italo Vignoli v tiskové zprávě konstatuje, že balík tak může ve svém mateřském jazyku používat 5,4 miliardy lidí (doplňme, že aktuálně je nás na planetě téměř 7,97 miliardy), dalších 2,3 miliardy lidí může jednu z jazykových verzí volit ve svém druhém jazyce.

Podniková verze a migrační nástroj

Italo připomíná, že LibreOffice má i enterprise verzi a v rámci ekosystému jsou dostupné i další implementace včetně cloudových. Vše, co se s partnery dovyvine v rámci těchto věcí, pak putuje i do mateřského projektu. Přesto však většina podniků používá komunitní verzi LibreOffice, čímž enterprisové větve vlastně trpí. Doporučuje tedy věnovat jim v podnicích pozornost.

Jinak pro migraci z proprietárních Office balíků na LibreOffice vytvořila The Document Foundation tzv. Migration Protocol. Ten je založen na nasazené LTS verzi LibreOffice Enterprise, plus nabízí konzultace pro proces migrace či tréninkové lekce vedené certifikovanými profesionály.

Jinými slovy: Italo se tentokrát v tiskové zprávě výrazněji rozpovídal v obecné rovině. Sděluje ale důležité věci, které průměrný uživatel Microsoft Office zvyklý na různé vrtochy tohoto kancelářského balíku typicky neví. Neví, že tady je alternativa, která podporuje MS OOXML, která s každou další verzí včetně této umí lépe a lépe načítat i ukládat Microsoftí formáty a kdyby tomu Microsoft nehodil vidle do cesty v podobě dnes již legendárního procesu podivné ISO standardizace de facto nehotového formátu OOXML před více než 15 lety, dnes bychom ani takové problémy s interoperabilitou neměli. Ale dosti politiky, vraťme se k nové verzi LibreOffice konkrétněji.

Vybrané novinky podrobněji

Všechny detaily toho, co nová verze přináší, shrnuje záznam na domovské Wiki projektu, k němuž existuje i jeho česká mutace – dovolte mi z ní vypíchnout pár věcí, které stojí za to.

Z novinek ve Writeru jde například o vylepšenou aktualizaci dokumentů, kdy volba Aktualizovat vše provede i aktualizaci OLE objektů. Vylepšeny jsou rámečky kolem tabulek a odstavců o lepší kompatibilitu s Wordem. Nechybí opravy v generování rejstříků a obsahu dokumentu či vizuální vylepšení poznámek pod čarou o sledované mazání/vkládání. Došlo i na nativní podporu pro formátovaný text a ovládací prvky obsahu zaškrtávacích políček z Wordu a také ovládací prvky rozevíracího seznamu, obrázků a dat z Wordu. Dále je zde nové typografické nastavení pro věci jako Zóna dělení slov (je to pro omezení dělení slov, používá se zejména u nezarovnaného zarovnání odstavců), Minimální délka slova pro dělení slov a nerozdělování posledního slova odstavce.

Calc dostal již zmíněných 16 384 sloupců, v rozbalovacím widgetu rychlých funkcí přibyly COUNTA, PRODUCT, STDEV, STDEVP, VAR, VARP. Vylepšen je dialog Přesunout/kopírovat list, nechybí automatická expanze matice buněk pro vzorec, který vrací pole/matici či snadný přístup k listu v tabulce s velkým počtem listů s novou položkou nabídky List (Navigovat – Přejít na list). Luboš Luňák dále zapracoval na zvýšení výkonu zejména při mnoha sloupcích s daty a použití některých funkcí ( COUNTIF, SUMIFS a VLOOKUP), zrychlil i přepočty hodnot a exportní filtr pro Excel.

CS24_early

Pár menších věcí se tu najde i v Impressu, nejvíce vidět bude podpora motivů dokumentů.

Zkrátka jako vždy lze říci následující: pokud vysloveně nepotřebujete držet neměnnou LTS verzi, lze novou verzi LibreOffice 7.4 vřele doporučit k běžnému používání. Z vlastní zkušenosti s různě „zmršenými“ dokumenty však mohu jen připomenout, že podpora OOXML je sice stále lepší a lepší, ale není dokonalá. Navíc kdo někdy zkusil uložit ODF v MS Office a následně otevřít v LibreOffice, dá mi jistě za pravdu, že buď je implementace ODF v LibreOffice rozbitá (pravděpodobnost se bude limitně blížit nule), nebo Microsoft v minulosti našel nový způsob, jak se snažit světu vnutit představu, že ODF „stojí za prd“ a tímto podsouváním poškozených ODF-kukaček z MS Office uživatelům LibreOffice pokračuje ve svém záškodnictví. Ale to nechme dnes plavat, závěrem mi dovolte poděkovat zejména všem českým nadšencům kolem LibreOffice, od Luboše Luňáka z Collabory, přes všechny členy lokalizačního týmu pracujícího na překladech balíku i příruček až po posledního uživatele reportujícího nějakou chybičku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.