Hlavní navigace

Linux: Kapesní přehled

13. 3. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Novinka od nakladatelství Computer Press vám prý nabídne ucelený pohled na linuxové příkazy. Bohužel až příliš stručně a nepříliš přesně. Do kapsy se vám ovšem skutečně vejde.

Úvodem

Jsou knihy rozsáhlé, útlé, komplexní a také kapesní. Novinka od nakladatelství Computer Press patří mezi ty menší tituly, které vám jistě polici v knihovně nezlomí. Autorem je Daniel J. Barret, který je autorem mnoha knih nakladatelství O`Reilly a možná od něj znáte tituly: SSH Kompletní průvodce, Bandité na informační dálnici a Linux Security Cookbook.

Kapesni

Kniha Linux: Kapesní přehled se zabývá příkazovou řádkou Linuxu, konkrétně distribucí Fedora. To ovšem není nijak určující ani omezující a veškeré obsažené informace je možno zužitkovat i na ostatních distribucích, případně v jiných systémech unixového typu.

Vazba

V článku o knize GNU Emacs a Vim jsem si velmi pochvaloval zvolenou kroužkovou vazbu, která se ke knihám tohoto typu velmi dobře hodí. Kapesní přehled dostal od nakladatelů naprosto stejnou vazbu, formát a velmi podobnou obálku. Je to pochopitelné, příručky patří do jedné edice.

Díky kroužkové važbě by měla kniha vydržet i drsnější zacházení a navíc se s ní velmi pohodlně pracuje. Vazbou a velikostí ovšem veškerá podobnost končí a ve všem ostatním se knihy diametrálně liší.

Cíle a dělení knihy

Daniel J. Barret tuto knihu napsal proto, aby čtenářům nabídl kapesní příručku k příkazové řádce a několika stovkám nejpoužívanějších příkazů. Snažil se proto obsáhnout všechny možné i nemožné oblasti práce s Linuxem. Podle nich je také kniha rozdělena do jednotlivých sekcí:

  • Přihlašování a odhlašování
  • Disky a souborový systém
  • Shell
  • Instalace softwaru
  • Operace se soubory a adresáři
  • Práce s texty
  • Tisk
  • Řízení procesů
  • Uživatelské účty
  • Informace o počítači
  • Síťová připojení
  • Procházení webu
  • Elektronická pošta a interaktivní komunikace
  • Matematika a výpočty
  • Grafika, zvuk a video
  • Programování v shell skriptu

Členění obsahu do logicky souvisejících a navazujících celků je velmi příjemné a s knihou se po této stránce pracuje velmi dobře. Každá kapitolka je uvozena přehledem příkazů, které obsahuje a velmi stručným shrnutím obsahu. Pak už přichází rovnou na řadu samotné příkazy.

Obsah

Dostáváme se k tomu podstatnému a důležitému. Drtivou většinu obsahu zabírá popis jednotlivých příkazů. Těch je v knize shromážděno ohromné množství a skutečně autor obsáhl téměř vše. V tomto případě je to ale spíše na škodu.

Každému příkazu je věnována třetina až polovina strany, jejíž potištěná část je velká přesně 10×15 cm. Prostoru je tedy velmi málo, příkazů velmi mnoho a podle toho také celý obsah vypadá. Obvykle je příkaz popsán narychlo jednou větou, jsou stručně popsány čtyři parametry a hurá na další.

Několik příkladů: lpr je popsán na sedmi řádcích, zip také, GNU EMACS na deseti, passwd na šesti a spell na čtyřech. Problém je pochopitelně v ohromném množství informací, které se autor rozhodl do knihy doslova „narvat”.

Velmi často jsou jednotlivé příkazy popsány velmi nedostatečně a některé důležizé funkce jsou zcela vynechány. Podtitul knihy zní „Linuxové příkazy stručně a přesně”. Musím bohužel dodat: Až příliš stručně a nepříliš přesně. Takový je celkový dojem z knihy.

Řešení vidím ve dvou možnostech: autor měl vynechat informace o ovládání grafických aplikací (k čemu je informace, že Gimp umí otevírat soubory, pokud ho spouštíme gimp mujsoubor.jpg?) nebo zvolit jiný formát knihy a každé aplikaci věnovat alespoň dvě strany.

Tím by ovšem ještě více na povrch vystoupil už tak poměrně zřejmý fakt, a to, že je kniha jen stručným výtahem z manuálových stránek. Možná jsem celý princip nepochopil, ale když sedím u počítače a nevím, jak se ovládá ten který příkaz, stačí vyvolat manuálovou stránku a zjistím vše potřebné a ne jen drobný a nekompletní nástřel.

CS24_early

Závěr

Na první pohled vypadá příručka poměrně příjemně, ale svým obsahem a zvoleným přístupem mě nakonec docela zklamala. Její praktické využíti si vzhledem k existenci zmíněných man stránek nedokážu dost dobře představit. Začátečníkovi popisy příkazů také nepomohou, protože nezná jejich názvy a číst podobný obsah od první do poslední strany asi taky není úplně ideální. Mnohem lepší je sáhnout po knize, která je více „učebnicová”.

Název: Linux: Kapesní přehled
Autor: Daniel J. Barrett
Vazba: kroužková
Počet stran: 160 černobílých
Datum vydání: únor 2006
ISBN: 80–251–0838–4, EAN: 978–80–2510–838–3
Cena: 169 Kč, 249 Sk

Máte-li tuto knihu, líbí se vám?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.